Brak tchu w nocy

Dopadły mnie duszności w nocy. Budzę się w środku nocy i brakuje mi tchu, muszę szybko wstac, otworzyć okno i wdychać świeże powietrze. Potem już zasnąć nie mogę. Miałam juz tak kilka razy. Macie tez tak? Okropne to uczucie jak nie można takiego głębokiego wdechu zrobić

Na jakim etapie jesteś ciąży ? Ja tak miałam w ciąży. Syn się tak układał że uciskal wszystkie narządy w górze przez co nie mogłam dobrze złapać oddechu. Gdy dziecko jest duże już i macica to często dziecko uciska przez to mniejsze oddechy możemy zrobić i szybciej się męczymy.

23 tc

No to już po połowie ciąży też miałam jakoś tak że tchu złapać nie mogłam tym bardziej że moje dziecko postanowiło się wciskać pod zebra. Dla pewności poinformowałabym na wizycie lekarza ale sądzę że to ucisk macicy na narządy jeszcze jeśli jesteś szczupła osoba to wgl masz mniej miejsca i dziecko wyparlo wszystko do góry przepone i płuca przez to nie mogą przyjąć większej ilości tlenu jak zawsze i przez to robi się duszno i następuje hiperwentylacja tzn płytsze wdechy ale częstsze przez to też szybciej się męczymy.

Emilia. Jestem w 24 tygodniu teraz i zdarzylo mi sie to juz kilka razy. Po prostu rozrastajaca sie macica, dziecko napierają na przeponę co powoduje trudnosci z oddychaniem. Mysle, ze to zupelnie naturalne i nie masz powodow do zmartwien. Wiem, ze nie jest to przyjemne i utrudnia normalne funkcjonowanie, ale niestety ciąža ma swoje uroki…

Gdybys jednak miała jakies watpliwosci to przy najblizszej wizycie u swojego lekarza zglos te objawy.

Ja tez tak miałam ale ok 30 tygodnia. Raczej nie ma czym się martwić. Ale tak jak piszą dziewczyny dla swojego spokoju możesz poinformować o tym swojego lekarza.

Też często brakuje mi tchu, jak siedzę zwłaszcza długo w jednej pozycji, albo jak macica trenuje i się napina, wtedy czuję ten ucisk najbardziej. Nie stresuj się, bo przy braku powietrza stres dodatkowo uniemożliwia Ci złapanie tchu. Staraj się powoli lekko i spokojnie ten oddech unormować.

W ciąży znacznie zmniejsza się pojemność naszych płuc, więc zadyszki czy też ciężki oddech są zupełnie normalne :slight_smile:
Ale jeśli źle się wtedy czujesz bądź czujesz, że to co się dzieje nie jest normalne to na następnej wizycie u swojego lekarza prowadzącego opisz dokładnie co się dzieje, może śpisz w złej pozycji i jest ucisk na żyłę główną?
W ciąży nie zaleca się spania na wznak na plecach i na prawym boku. Są to tylko zalecenia, wiadomo, ale może warto spróbować :slight_smile: Na brzuchu też nie można bo wiadomo, więc zostaje nam ten biedny lewy bok :frowning:
Ja kocham spać na brzuchu i to była moja wielka bolączka z ciąży :frowning:

A masz poduszkę ciążowa tzn Rogala czy poduszkę w kształcie literki c lub j ? Powiem Ci ze mi pomagały :slight_smile:

Nie mam żadnych specjalnych poduszek itp. W pierwszej ciąży nie potrzebowałam i nie sądziłam ze teraz będzie inaczej ale to było dawno temu i byłam młodsza i w ogóle było inaczej

Emilia, warto zaopatrzyc sie w poduszkę dla ciezarnych kobiet. Sama taką dostałam kilka dni temu i spi mi sie dzieki niej o wiele lepiej :slight_smile: pozniejj mozna wykorzystac ją rowniez do karmienia wiec to takie pozyteczne 2 w 1 :slight_smile:

Ja z kolei w pierwszej ciązy korzystałam, teraz nie. Ale faktycznie dużo lepiej mi się z nią spało.
Warto poszukać :slight_smile:

Ja mam cos podobnego , tyle ze jakby mi cos siedziało nizej gardla posrodku klatki i musze to odkaszlnac ale czasem za pierwszym razem sie nie uda i musze kaszlnac z 2lub4razy zeby odkaszlnac a za jakies 2minuty znow to samo…nie wiem…czy to alergia…czy co? Przewaznie mam to w sezonie zimowym a boje sie ze ten atak zaszkodzi bo jestem dop początek ciazy dop 3dni temu zrobilam test a wizyta u gin. Dop 31stycznia. ;( Emilia może to z powodu ze dziecko jest na tyle duze ze Ci uciska tam przewody i masz problem z oddychaniem…ale najlepiej skonsultuj to z ginekologiem…a moze sprupoj zrobic sobie inhalacje z soli fizjologocznej przed spaniem…moze pomoze.

Więc warto zainwestować ja miałam takie napady w nocy właśnie bo nie dość że dziecko i macica uciskalo to jeszvze młody akrobacje robił tak by wbić się pod zebra tak to czułam oprócz tego nie mogłam się ułożyć i spać odkąd miałam poduszkę też właśnie około 23 tc zakupiłam było o niebo lepiej i te duszności nawet lżejsze były bo w końcu wygodnie się ułożyłam na lewym boku i synek też polubił poduche bo zaczął się w nią wypychac jakby :slight_smile:

Ja w ciazy mialam to samo nie mogłam czasami złapać tchu.Powiedzialam o tym lekarzowi to powiedział ze to to powiększająca się macica powoduje przemieszczanie się narządów wewnętrznych, które uciskając na przeponę wywołują uczucie duszności oraz trudności w oddychaniu. Dlatego tak ciężko złapać oddech.Mi ustąpiło to dopiero po porodzie a tak to od drugiego trymestru sie męczyłam nie wiedzialam jak sobie z tym radzić.Gdy polozylam sie na lewym boku i głęboko oddychałam to mi pomagalo.Wiem co to znaczy ale niestety trzeba to przetrwac :frowning: A to wszystko dla naszych maluszków.

Nie masz się czym martwić ja też tak miałam i jak widać większość kobiet tak ma.
Pozdrawiam

Ewcia2, wiesz to o czym piszesz to z duza dozą prawdopodobieństwa moze byc alergia na roztocza. U mnie własnie tak się to objawiało. W nocy łapal mnie duszacy kaszel. Przede wszystkim:

• przykrec na noc w sypialni grzejnik, najlepiej na 0, aby zupelnie nie grzał
  • i zadbaj o nawilzenie powietrza, zainwestuj w dobry nawilzacz lub przynajmniej w mokry recznik powieszony w sypialni

U mnie alergia na roztocza była tak silna, ze nie obylo sie bez odczulania, ktore trwało 5 lat, ale baaaaardzo pomogło.

Zauwazylam tez ze wieczorem dostaje jakby katar, zatyka mi sie nos i może dlatego tez brakuje oddechu. A i faktycznie macie racje bo jak budzilam sie z tymi dusznościami to leżałam na plecach…

W ciąży przy tym tygodniu na plecach nie ma co leżeć wszystko uciska macica więc takie objawy to norma. Rogal jest naprawdę genialny bo nie da się na plecy do końca obrócić jeśli ma się tego w kształcie literki c i wtedy też lepiej się spało mi odkąd tego Rogala sobie kupiłam więc spróbuj kupić poduche myślę że pomoże.

Rogal przede wszystkim zapobiega nieświadomemu przekręcaniu się na inny bok czy też plecy. Jeśli chodzi o uczucie zatkanego nosa, to w ciąży bardzo częsta dolegliwość, bo hormony powodują obrzęk naczyń krwionośnych. Ja zazwyczaj nie chrapię, a zdarzyło się kilka nocek, że mnie budziło moje chrapanie, takie było głośne, aż mnie to denerwowało, ale zapytałam lekarza i podobno to właśnie od ucisku na przeponę i przez zatkany nos. Taki lekki katar też mam często. Także może być to po prostu dolegliwość ciążowa, ale warto się upewnić pytając lekarza. Z tym spaniem na plecach przede wszystkim uważaj, bo tak jak Ania pisała to jest niebezpieczne w ciąży nie tylko dla Ciebie ale i dla dziecka. Ucisk na żyłę główna nawet tachykardię może wywołać.