Hej! Czy któraś z Was miała problem z opóźnionym wyżynaniem niektórych zębów?
Zaczynam się martwić, bo synkowi zaraz po roczku wyszły górne dwójki a dolnych cały czas nie widać. Za to już za moment będzie miał wszystkie czwórki.
Czy u Was wszystkie zęby wychodziły w odpowiedniej kolejności czy też pojawiły się jakieś anomalie?
Jak jakieś są to bym się nie przejmowała. Podawane ramy czasowe są tylko orientacyjne. Mojemu pierwsze zęby wyszły w wieku 11 miesięcy i pediatra kazała się absolutnie tym nie przejmować.
jedne szybciej, inne dużo później, każde dziecko ma swój rytm
Przy pierwszym synu wychodziły “książkowo” i dosc szybko.
Teraz drugi syn, za kilka dni 7 miesiecy nam pyknie a zęba ani jednego. Chociaz ja akurat jestem z tych co twierdza ze im pozniej mleczne zęby wychodzą tym lepiej, bo mniejsze prawdopodobieństwo próchnicy zwiazanej z nocnym karmieniem np
Mi jako dziecku nie wychodziła mleczna górna dwójka a druga była taka malutka . No i już się nigdy nie pojawiła jako dziecko nosiłam taką nakładkę żeby nie było tego widać . Dziś mam implant zęba i licówkę żeby wszystkie były równe . Ale to bardzo rzadki przypadek, jak się denerwujesz to skonsultuj się z lekarzem:)
U nas chyba wychodza po kolei, poki co sa jedynki i dwojki, mala ma 13 miesiecy
U nas pierwszy ząbek pojawił się tuż przed 9 miesiącem - dolna jedynka a w sumie jedynki, bo obie wyszły praktycznie jednocześnie. Do roczku jest czas na to, żeby pierwszy ząbek się pojawił Może faktycznie lepiej później niż wcześniej.
Jeszcze poczekam z tą konsultacją, po obserwuje, ale jak nie wyjdzie w ciągu 2-3 miesięcy, to pójdę do lekarza.
Obawiam się, że u nas może być podobnie z dolnymi dwójkami i mogą już nie wyjść. Teściu też chyba z tego co kojarzę nie ma zalążka któregoś z zębów, aż będę musiała jutro dopytać. Może to genetyczne.
Z wizytą u stomatologa chyba nie ma co się spieszyć, bo byliśmy miesiąc temu i lekarka nie znalazła żadnych nieprawidłowości. Szczególnie, że na brak zalążka za bardzo nie ma co poradzić.
Pamiętam jak byłam dzieckiem to rodzice dla potwierdzenia robili mi zdjęcie / prześwietlenie . I tam było że zalążka nie ma . Ale wiem czy u takiego maluszka jest sens . Kontrolować i reagować w razie czego . Trzymam kciuki żeby jednak okazało się że poprostu ząbki się nie spieszą
Jeśli czas będzie mijał a żeby wciąż będzie brakowało to pewnie trzeba będzie zrobić prześwietlenie. Na razie jeszcze liczę, że może te ząbki wyjdą jeszcze w późniejszym czasie.
A ja wlasnie wczoraj zauwazylam, ze mojej malej sie jeszcze wyzynają z tylu ząbki. Nie wiem, ktore to z kolei ale ma dolne u gorne jedynki i dwojki, pozniej przerwa i z tylu takie wieksze trzonowce. Wiec jednak chyba tez nie calkiem po kolei.
To jest dobra kolejność, bo czwórki wychodzą zazwyczaj przed trójkami U nas też teraz idą wszystkie 4 a 3 wciąż brak
A widzisz, czyli jednak jest ok🙃
No pewno ze sie nie spiesz my byłyśmy na wizycie zapoznawczej u dentysty jakis czas temu to powiedzila ,ze kolejna wizyta jak młoda bedzie miala wszystkie ząbki czyli w sumie niebawem
Przy 3 i 4 byla placzliwa, kupy kwaśne szły i od razu odparzenia sie robily , a przebierany papm był od razu
U nad dopiero 9 zębów, niebawem będzie 10. Do 20 to jeszcze trochę, nawet nie jesteśmy w połowie drogi