Witam.
Córka za kilka dni będzie miała 25 miesięcy. Dotychczas wszystkie mleczaki wyrastały jej w odpowiednim momencie. Pojawia się jednak problem z jednym z kłów. Kieł po lewej stronie wyrżnął się, natomiast kła po prawej nadal brak. Podobno kły wyrzynają się w okresie od 16 do 22 miesiąca życia. Wiem, że to tylko umowny czas i u każdego dziecka może wyglądać to inaczej, ale jednak zaczyna mnie martwić fakt że z jednej strony ząb pojawił się dość szybko bo chyba ok. 18 miesiąca, a ten drugi się jakoś ociąga...
Musisz poczekać. A jak z 5? Wyszły już?
W normalnej sytuacji pewnie wybrałabym się z dzieckiem do dentysty a tak to może zasięgnij porady pediatry? U nas ząbki wychodziły po kolei a teraz córeczka ma dopiero dolne jedynki i czekamy na resztę
Ja myślę, że to nic złego i ząbek wyjdzie kiedy będzie na to czas. Zawsze możesz wybrać się do dentysty lub pediatry wizyty już się odbywają :)
U nas ząbki wychodziły po kolei. Sama nie wiedziałam kiedy już był nastęony. Jeśli masz jakieś obawy to polecam konsultacje z dentysta i dzieci od roku powinny chodzić co 6 miesięcy na kontrolna wizytę. My jesteśmy na etapie chętnego pokazywania ząbków u dentysty.
Nie martw sie na zapas ;) kazdy zabek wychodzi w swoim czasie :) jezeli faktycznie wszystkie zabki juz wyjda a kly dalej nie bedzie widac to wtedy udaj sie na wizyte do dentysty ;) ale jesli dziasla sa czyste nie ma zadnego spuchniecia czy zaczerwienienia nie ma sie co martwic ;)
Ja bym się skonsultowała z dentysta, u nas wszystkie ząbki wychodziły po kolei i pojawiły się do 18mac już wszystkie (prócz 5 te ida teraz 22msc)
Ja bym poszła do dentysty albo do pediatry. Lepej iść się dowiedzieć co i jak, niz się niepotrzebnie stresować i martwić
Warto poczekac. U nas też różnie zeby wychodzą. Najpierw wszystkie jedynki. Potem górne dwójki, górne czwórki , potem jedna dona dwójka, potem jedna dolna czworka a teraz wyszła dolna dwojka
Jeśli masz obawy skonsultuj się z dentystą, najpierw telefonicznie. Myśle że Cię uspokoi, ewentualnie wyznaczy termin w którym powinnaś się zgłosić na kontrolę czy wszystko jest Ok.
Agnieszka u mojego pierwszego synka każdy ząb para wychodziła ok. Po tygodniu czasie jak wyszedł prawy ząbek to za ok. Tydzień max dwa wyszedł drugi a u mojego drugiego synka jest inaczej jak wyjdzie np.prawa trójka to dop za ok.min.miesiac wyszedł lewy, także u was odrobina cierpliwości ząbek ma oeneoy wyjdzie tylko w późniejszym czasie;-) a czym później czasem lepiej bo ząbki będą mocniejsze;;)
U mnie mąż nie ma jednego kła i mówił że nigdy mu nie urósł :)
Mój kolega nie miał dwóch górnych kłów, nie wyrosły mu. Może odwiedź stomatologa? Od razu sprawdzi stan innych ząbków, a dziecko zapozna się z gabinetem żeby w przyszłości nie było się dentystów :)
MamaMalejMajki a moja siostra za to miała podwójne :/ jedne pod drugimi, okropnie to wyglądało.
Ojej nigdy się nie spotkałam z czymś takim, może zawiązek zęba był uszkodzony i nie wyrósł?
Jeśli Cię to niepokoi to zapisz się do dentysty
Jak Cię bardzo niepokoi pójdź do dentysty
Agnieszka jak byś się zdecydowała na jakąś wizytę, to podziel się czym to spowodowane. Jeszcze wszystko przede mną i chętnie się dowiem takich rzeczy
Ja też chętnie się dowiem :) zawsze warto widzieć takie rzeczy, w przyszłości mogą się przydać :)
U nas kły razem nie wyszły najpierw jeden a za jakiś czas dopiero drugi więc spokojnie