Bóle zębów na koniec ciązy

Mam taki problem. Od 2 dni pobolewają mnie zęby. Byłam u dentysty ale on powiedział że nic nie widzi. Nawet jednej dziurki. Rok temu miałam ratowany ząb, dokładnie 7 i praktycznie nie mam 3/4 zęba. Zamiast tego miałam dziure z antybiotykiem i wszystko sie uspokoiło. Teraz ból jest taki że przychodzi obojetnie czy zjem coś czy nie, czy wypije ciepłe czy zimne. NAwet nie wiem który ząb mnie boli bo boli cała prawa strona :frowning: do porodu zostało moze 2-3 tyg i boje sie ze bede cierpieć a branie przeciwbólowego konczy sie ulgą na godzine i znowu to samo :frowning: Nawet już myślałam że moze to od kataru. Ale potem sobie myśle przecież że to nie możliwe. Rozumiem żeby synkowi jak wychodzą ząbki pojawiał sie katar, bo u nas to norma ale u mnie? Ostatnia noc była koszmarna, katar, gardło, gorączka w nocy, i teraz te zęby.
ktoś coś miał takiego?

Mnie też pobolewały i doktor powiedział, że to normalne bo jestem “rozpulchniona” i moga mnie boleć. Oprócz tego dziąsła od 8 miesiąca mi krwawiły ale też usłyszałam że to normalne. Musisz jakoś przetrwać ten ciężki czas:( ja płukałam buzię szałwią i Listerine i na jakiś czas przynosiło ulgę, bo lekko schłodziło, to czułam jakbym miała znieczulenie:)Dasz radę:)

mam nadzieje ze jakoś dam rade. Ciekawe co mi lekarz dzisiaj przepisze. ewentualnie kupie coś bez recepty

basiadzw też miałam bóle zębów (tylko przednich) pod koniec ciąży i były bardzo uciążliwe. Występowały nie zależnie czy jadłam ciepłe czy zimne produkty. Na wizycie u dentysty dowiedziałam się, że to całkiem normalne wszystko jest zmienione przez hormony w organizmie i może to mieć wpływ na każdą część ciała również na nadwrażliwość i ból zębów. Ból był również do około 2 miesięcy po porodzie i po tym czasie sam zanikł, teraz już jest wszystko ok a jestem pół roku po porodzie.

po porodzie? aha… miodzio… dzieki za dobicie :frowning:

basiadzw, nie załamuj się, może masz to tylko przejściowe, nie muszą Cie boleć aż do porodu, sróbuj z ta szałwią lub z Listerinem, mi to naprawdę pomagało…

teraz wróciłam od lekarza, zachaczając o apteke. powiedział że ropnie i antybiotyk… ale 2 dni zanim zacznie działać to musze liczyć. masakra bo synkiem nic mi nie było :frowning: a teraz lekka anemia te bóle, i ogolnie mloda wyciaga co tylko chce i r obi mi na złość :frowning:

Ja stosowałam płukanie jamy ustnej za pomocą tego oto płynu http://forum.gazeta.pl/forum/w,22,160564899,160564899,Bol_szczeki_zebow_zuchwy.html?t=1537712302#p166838081 i nie spotkałam się z żadnymi problemami z tego powodu, profilaktycznie stosuję go regularnie, bo kiedyś borykałam się naprawdę z wielkimi wręcz problemami z jamą ustną, choć o higienę staram się dbać jak należy, co dwa tygodnie nowa szczoteczka, pasta też z wyższej półki

Basia pisalas ze może od kataru więc jeśli z ząbkami wszystko ok to mogą boleć od zatok w sensie może masz jakieś zapalenie zatok i przez to boli bo para zatok jedna jest nad szczęka i jeśli faktycznie coś się dzieje z zatokami to może też być tak że zeby będą boleć.

Ja miałam taką sytuację w ok 19 tygodniu przez 3 dni bardzo bolały mnie zęby, a wszystkie wyleczylam przed ciążą. Brałam leki przeciwbolowe, do tego miałam takie objawy przeziębienia. Przeszło wszystko. Teraz po ciąży znów pojawił się taki bol, myślałam, ze przejdzie. On się jednak nasilał z dnia na dzień. Poszłam szybko do dentysty i okazało się,że mam ostry stan zapalny z ropą w środku. Dentystka stwierdziła, że taki stan zapalny może się tworzyć nawet ponad rok. Warto po ciąży zrobić sobie zdjęcie zębów, by wykluczyć takie stany, jeśli zdarzają się takie sytuacje. Ból okropny :((

Też tak miałam czasem ale pokojarzyłam ten ból z przeziębieniem i ogólnym osłabieniem. To jest tak jak przy grypie gdy nas wszystko boli to może nawet nie zęby a szczęki. Jednak warto udać się do dentysty po porodzie i jeśli karmimy piersią to poinformować dentystę bo ma to wpływ na znieczulenie, które ewentualnie otrzymamy

Aisa przez to, że Klaudia podbiła wątek to chyba nie zwrocilas uwagi, że problem basi był w 2016 i już dawno tego problemu może nie być, :wink: ale fakt zatoki to prawdziwa zmora. Mnie zeby bolały w ciąży ale jak poszłam na kontrolę to niby wszystko było ok teraz czasami też mnie pobolewa ale u dentysty jeszcze nie byłam

Agnieszka faktycznie nie zauważyłam roku dziękuję ale w każdym razie przydatna informacja jest w razie co gdyby inna mama miała też podobna sytuację. Niestety zatoki mogą wpływać też na ból zębów przez to że jedna para jest położona nad szczęka jak jest jakieś zapalenie czy coś się dzieje mogą zatoki powodować właśnie ból zębów.

Mnie też bolały zęby, a nawet się ruszały! Bałam się, jak fiks, a to nasze hormony są za to odpowiedzialne i czasem brak wapnia. Także uzupełnij ewentualny brak wapnia - pij mleko lub jedz przetwory mleczne, a jak to nie pomoże, to nie jedz twardych rzeczy, żeby nie ukiwać ząbków;), na hormony w ciąży niestety nie poradzimy nic.

Ja niestety na początku 9 miesiąca też miałam problemy z zębami, a tu nie można zrobić prześwietlenia, a już tak mnie bolało, ze nie byłam nawet w stanie powiedzieć który ząb. Po 30 minutach dopiero mniej więcej udało się ustalić i miałam założony opatrunek, ale na szczęście po tym już nic mnie nie bolało. Żałuje, ze zanim zaszłam w ciążę nie poszłam do dentysty i nie zrobiłam przeglądu.

Z zębami nic nie musi się dziać, ból może promieniowac i można odczuwać dyskomfort właśnie przez zęby. Ja miałam na początku ciąży straszny problem z zatokami, zatoki w ogóle jeszcze rozwinęły mi się przed ciąża. Okropna choroba nikomu nie życzę. I w zależności od tego jaki to rodzaj zatok, ból może promieniowac na zęby. Jeśli ból zatok jest długotrwały to rzeczywiście mamy wrażenie że boli nas wszystko wokół
Bylamtu dentysty wszystkie zęby miałam zdrowe, nic się nie działo.
Oczywiście nie można wykluczyć jakiegoś stanu zapalnego który może gdzieś tam w jamie ustnej się rozwijać, ale warto wcześniej spróbować pozbyć się innych dolegliwości, chorób i zaczekać czy bóle zębów przejdą czy nie. W moim przypadku jak udało mi się trochę podleczyc zatoki ból zębów też minął.

Nie zawsze o tym pamiętamy, ale warto przed ciąża jeszcze zrobić dokładny przegląd zębów, przeswietlenie, pantomogram, który pokaże nam czy coś się nie rozwija, nie rośnie np 8ka.

A propo ósemek. Miałam farta, bo jakoś miesiąc przed ciąża zaczęła mi wyrastac ósemka, strasznie spuchłam, musiałam ja usunąć pod znieczuleniem. Dobrze ze jeszcze nie byłam w ciąży.

Warto zrobić przegląd zębów przed ale często jest tak ze właśnie w czasie ciąży przez zmiany hormonalne w organizmie bardzo szybko rozwijają się ubytki.

Stan zapalny w jamie ustnej może być niebezpieczny dla ciąży i porodu. Dlatego należy przypadku jakichkolwiek objawów udać się do stomatologa na przegląd. Nawet jeśli to tylko zmiany hormonalne, warto dmuchać na zimne. Z mojego doświadczenia wiem, że ból zęba może mieć różne przyczyny. W pierwszej ciąży nie ucierpiał mój żaden ząb. W drugiej i po porodzie - jeden pękł poniżej linii dziąsła więc musiałam go usunąć, 2 obumarły, więc czeka mnie leczenie kanałowe. Nie należy bagatelizować żadnych objawów, bo ból może sygnalizować, że coś zaczyna się złego dziać.

Karolina - prześwietlenie w ciąży można zrobić

Kiedyś było podejście, że w ciąży nie można leczyć zębów, wyrywać czy robić prześwietlenia. Nadal część lekarzy tak uważa, a to nie prawda. Wiadomo, że prześwietlenie/pantomogram nie jest super zdrowy, ale obecnie jest to małe i krótkie promieniowanie. lepiej to zrobić i wiedzieć co jest do leczenia niż chodzić ze stanem zapalnym w ciąży. Powikłania po stanie zapalnym mogą być większe niż po prześwietleniu.

Będąc w ciąży po kilku cięzkich rozmowach trafiłam w końcu do cudownej Pani chirurg stomatologicznej która wyrwała bolącą ósemkę. Teraz karmię i strasznie posypały mi się zęby :frowning: W tamtym tygodniu miałam wyrywaną 7 i 8, a w przyszłym idę na leczenie innej 7. Obecnie przy znieczuleniach, które dają do zębów można normalnie karmić piersią. Ja karmiłam 10 minut po zabiegu i młodej nic nie było. Mleko jej smakowało. Warto zajrzeć na wpis hafiji:
https://www.hafija.pl/2014/07/karmienie-piersia-i-dentysta.html

Doklasnie przeswietlenie można robić w ciąży jednakże dla bezpieczeństwa trzeba poinformować że w ciąży się jest i powinno się dostać taki płaszcz na brzuch z ołowiu który chroni brzuch przed promieniowaniem więc dodatkową ochrona dzięki czemu dziecko jest chronione.