Bóle w okolicach pępka

Witam ja jestem w siódmym miesiącu ciąży i zaczełam odczuwać bóle w okolicach pępka czy to normalne. Czasami mnie nic nie boli a czasami tak na chwile pojawia się ten ból. Dzisiaj też troche zrobiło mi się słabo i zwymiotowało taką jakby żółcią. Czy wy tez tak miałyscie?

Witam:)
W drugiej ciąży odczuwałam coś podobnego. Miałam wrażenie jak gdyby brakowało mi skóry. Czułam takie napięcie i kłucie wokół pępka, ale nie wymiotowałam. Może lepiej gdybyś skonsultowała to ze swoim ginekologiem. Na kiedy masz umówioną wizytę?

Dziękuje za odpowiedź:) na 21 września

Też tak mam ale nie wymiotuję i przed ciążą też miałam taki ból, a odczuwasz ból w konkretnym miejscu tzn. po prawej czy innej, konsultowałam to z moim ginekologiem ale powiedział, że w tym miejscu nic nie ma a boli mnie po prawej koło pępka.

mnie przeważnie tez po prawej stronie. Skonsultuje to z lekarzem też i zobaczymy co powie. To moja pierwsza ciąża także każdy ból mnie martwi. bo nie wiem jakie dolegliwości mogą występowac w ciązy

Niedługo lekarz Cię zbada i na pewno rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości:) Ja też stresowałam się w pierwszej ciąży. Zawsze jest ten lęk przed nieznanym… :slight_smile:

Nie chce Cię straszyć ale może to przepuklina pępkowa. Ogólnie w ciąży jest zwykle niegroźna i po niej się ona powinna cofnąć ale takie rzeczy trzeba konsultować z lekarzem.
Wymioty to nie za dobra wiadomości i z tymi objawami poszłabym po prostu do internisty, który ma obowiązek Ci pomóc i ewentualnie skierować dalej czyli na usg, bądź do szpitala.

W początkowym etapie ciąży bóle w okolicy pępka to skutek przemęczenia. Ale w kolejnych trymestrach lepiej skonsultować to z lekarzem. Jak ból nawraca może rzeczywiście dobrze bbyłoby skonsultować to z internistą lub pojechać na IP. Wymioty mogą być skutkiem ubocznym silnego bólu.
Zdrówka i szczesliwego rozwiązania.

Dziękuje wszystkim za pomoc:) a miałyście tak np. za w jeden dzień ruchy dziecka czułyście bardziej i częściej a w inny mniej i rzadziej?

Podobno to “normalne” pod koniec ciąży ale każde wątpliwości radziłabym skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Dziękuje Aggi86

Gdy miałam wątpliwości co do ruchów dziecka to jadłam coś słodkiego, kładłam się na lewy bok i po chwili synek dawał o sobie znać. Czasem też lekko głaskałam brzuszek i synek mi odpowiadał. Aktywność dziecka zależy od pogody, nastroju Mamy, zaawansowania ciąży. Jednakże, tak jak pisała Aggi86 każdą wątpliwość powinnaś skonsultować ze swoim lekarzem.

Właśnie jak przed ciąża byłam u lekarza to mówiła o przepuklinie kreski białej w moim przypadku i że kiedyś może trzeba będzie to podwiązać bo zaczeło mnie boleć po 1 ciązy w 2 sporadycznie po prawej mnie właśnie boli. Ale lepiej skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym. A jeśli chodzi o ruchy dziecka to wczoraj kopał jak szalony a dzisiaj jest o wiele spokojniejszy :slight_smile:

Jak dla mnie ból pępka i wymioty to nic dobrego. Na Twoim miejscu już byłabym u lekarza na usg …

Hmmm zbadałabym wątrobę na Twoim miejscu. Ja ból w okolicy pępka miałam i właśnie się obawiałam o wątrobę,zrobiłam usg i było wszystko ok po jakimś czasie przeszło. Ale na Twoim miejscu bym to skonsultowała bo wymioty do tego to dziwna sprawa

Wioleta .Bolisega i jak byłaś u lekarza wszystko ok…? najlepiej sprawdzić czy wszystko ok jak się ma wątpliwości a co do ruchów bywają większe i mniejsze tak jak dziewczyny piszą to zależy od Twojego nastroju pogody aktywności mamusi :slight_smile:

Czasami tak też zaczyna się ból wyrostka ale taką sprawę należy właśnie skonsultować z lekarzem bo każdy przypadek jest indywidualny. Daj znać co powiedział lekarz?

No właśnie, daj znać jak już coś będziesz wiedziała.
Pozdrawiam :slight_smile:

Jedyny ból w okolicach pępka jaki odczuwałem to ten podczas rozciągania się skóry w tym miejscu bo jest jednak wrażliwasza i cieńsza to jak na końcówkę ciąży było to dość normalne.
Tylko że z opisu twojego wynika że jest to inny ból i z dodatkowymi objawami a to już jest dość niepokojące, może to zw zmęczenia te objawy.
Dziewczyny widzę mówią i konsultacji z lekarzem także zaproponowała bym to samo zawsze to spokojniej.

Ja miałam przepuklinę ale w połączeniu z wymiotami to nic dobrego… Usg wszystko potwierdzi lub wykluczy.