Hej, ostatnio kłuje mnie w brzuchu, w różnych miejscach, raz przy żebrach raz przy jajnikach. Nie jest to ból przewlekły, kłuje jak skurcz, łapie i po chwili puszcza, czasami kilka razy pod rząd. Jestem w 17 tc, myślicie, że powinnam udać się z tym do lekarza, czy to normalne? Nie mam żadnych innych niepokojących objawów, byłam u lekarza pod koniec listopada i wyniki miałam w porządku.
Lepiej to skonsultować przez lekarza. Będziesz spokojniejsza . Specjalista będzie wiedział co Ci zaradzi. Magnes na skurcze bierzesz ?
Możesz też odczuwać ruchy dziecka , Jestem w 20 tygodniu ciąży i czasami mam takie wrażenie przy ruchach , ale jest to bardzo delikatne.
Kasia a czy skurcze nie nasilają się np. podczas długotrwałego siedzenia? Dolegliwości, które opisujesz pojawiają się najczęściej ok. 16 tygodnia ciąży. Podejrzewam, że spowodowane jest to rozluźnianiem się mięśni i więzadeł, na które oddziałuje hormon ciążowy o nazwie relaksyna. Brzuszek jest coraz większy i to dodatkowo potęguje nieprzyjemne doznania. Jeśli jednak masz jakieś wątpliwości to radziłabym Ci udać się do lekarza prowadzącego. Wszelkie niepokojące objawy powinny być konsultowane właśnie z nim ![]()
Nie biorę magnezu. To nie są ruchy dziecka jestem pewna, bóle pojawiają się znikąd czasami wstaję i już mnie kłuje nie do zniesienia, taki sam ból odczuwam w okolicach nerek. Adamos, raczej ciągle mają taką samą siłę, na wszelki wypadek chyba pojadę zapytać.
ja mialam coś podobnego, okazało się że to normalne, ale nie byłam z tym specjalnie u lekarza tylko przy okazji wizyty opowiedziałam. ale jeśli masz możliwość i się martwisz to idź, przynajmniej będziesz mieć pewność że wszystko jest dobrze ![]()
Ja miałam często takie skurcze i to od drugiego trymestru. Czasem aż plecy i nogi mnie tak bolały że nie mogłam się ruszać. Podobno to normalne. Musiałam brać jakieś dodatkowe suplementy typu magnez, falvit mama, itd. Ale w takich sytuacjach nie ma żartów i lepiej panikować niż olać sytuację. Jeśli czujesz taką potrzebę to jak najbardziej udać sie do lekarza albo szpitala na ktg.
Ciąża to ogółem stan gdy często coś kłuje,boli,strzela,pyka i zazwyczaj jest to normalne(mnie cała ciąże coś bolało i kłuło )ale zawsze warto skonsultować się z lekarzem
jedna wizyta więcej i głowa spokojniejsza. Może być tak że macica Ci się zaczyna stawiać i czujesz przy tym takie ukłucia,mi się stawiała od 18 tygodnia i nie dość że brzuch twardy i nagle robił się bardziej wypukły to jeszcze kłuło i było nieprzyjemnie przez 30 sekund i puszczało i już był luzik
Ktg Ci nie zrobią przed 30 tygodniem więc pozostaje Ci tylko kontrola na usg ![]()
A jak ból w okolicach nerek to sprawdź na usg czy żadne kamienie./piasek Ci się nie tworzy. Miałam kolkę nerkową i ból przeogromny-ponoć porównywalny przez wiele kobiet do porodu a na poczatku w okolicy nerek tylko lekko kłuło gdy np. za długo jechałam autem… A potem całymi dniami kręciłam biodrami zeby tylko przestało.
hhmmm ja miałam robione ktg w 27 tygodniu ciąży ![]()
ale dokładnie warto też skontrolować się pod kątem kamieni, mi zlecono takie…
MamaKasia każdy niepokojący sygnał powinien być skonsultować z lekarzem dla dobra dzięcia tym bardziej ze jest to dopiero 17 tydzień. Na pewno lekarz zleci ci kolejne badania , a czasem ten ból to poprostu ból związany z powekszaniem się macicy. Idź do lekarza a on wszystko ci powie.
W ciazy ma prawo coś zabolec zakuc ale jak odczuwasz regularnie albo bardzo boli lepiej skonsultować z lekarzem wyślę cie na badania jak będzie miał wątpliwości podłączy do ktg. Lepiej dmuchać na zimne
moim zdaniem powinnaś się udac do ginekologa i skonsultowac te dolegliwości niestety w ciąży trzeba bardziej na siebie uważać i moim zdaniem takie sytuacje powinno się konsultować z lekarzem
Hej dziewczyny, dzięki za rady właśnie leże w szpitalu na obserwacji, z dzidziusiem wszystko w porządku, tylko macica twardnieje, a co do moich skurczy to żaden lekarz nie wie o co mi chodzi. Pan doktor dziś stwierdził, że czytam za dużo internetu, ale bólu raczej nie da się wyczytać;)
Najważniejsze, że z dzidziusiem wszystko w porządku. Wydaje mi się, że na twardnienie macicy jeszcze za wcześnie… Podłączyli Ci magnez dożylnie?
Kasia będzie ok :* Mi też tak macica szybko zaczęła twardnieć bo już w 18 tygodniu,obudziłam się rano a tu taka wielka górka a ja mówię : a co to główka? hahaha(urodziłam w 35 tygodniu z innych powodów) a do tego czasu nawet o 1 mm się nie skróciła szyjka i zero rozwarcia
Lekarz się dziwił ze mimo moich dolegliwości szyjka tak super się trzyma.Może po prostu tak odczuwasz to twardnienie bo ja czułam taki nieprzyjemny ból,kłucie. U niektórych kobiet zaczyna tak szybko ćwiczyć do porodu ale to nie znaczy że kobieta urodzi wcześniej
bierz magnez to na pewno się uspokoi chociaż trochę
Lepiej się przebadać niż się martwić. Najważniejsze że z dzidziusiem w porządku.
MamaKasia dobrze, że tego nie zlekcewazylas . Obserwacja lekarza nie zaszkodzi a jak będzie taka potrzeba to pomoże. Trzymaj się ! Wazne , że te skurcze nie wpływają na dziecko
niech zbadaja dobrze zrobilas w szpitalu nic Ci nie bedzie a spokojniejsza Ty bedziesz wazne ze z dzidziusiem dobrze zdrowka :*
Dokładnie, ważnie że z maleństwem wszystko dobrze
lepiej panikować w takiej sytuacji czyli dmuchać na zimne niż potem płakać.
MamaKasia idąc do lekarza nie przyznawaj się ze czytasz co kolwiek w internecie oni tego nie lubią wiem to z doświadczenia jak się przyznałam ze wyczytałam, to i owo na necie to lekarz potraktował mnie niezbyt miło i z góry. A nie znam osoby która by się w dzisiejszych czasach nie sugerował netem i różnymi poradami wiadomo internet nie leczy ale można się dowiedzieć wiele pożytecznych i przydatnych porad
Właśnie idąc do szpitala nie przeczytalam ani słowa na ten temat tylko zapytalam mamy czy myśli żeby pojechać:) biorę luteine dopochwowo i na wszelki wypadek kupilam witaminy, w których jest duza dawka magnezu i do tej pory skurcze nie wróciły i macica mieciutka:) teraz jestem dużo spokojniejsza. Pierwsza ciąża dla mnie to wiele zagadek i zmartwień, zwlaszcza kiedy się nie wie co jak powinno się odczuwać ![]()