Dziewczyny jestem w 7 miesiącu ciąży i czasem dopadają mnie b. silne bóle głowy, nie do zniesienia. Leżę więc i zasypiam, żeby przestało, ale niestety jak wstaję nadal głowa boli… Jakie tabletki brałyście na bóle głowy będąc w ciąży? Z góry dziękuję za poradę.
Ja na każdy ból biorę apap bo jest z paracetamolem a on nie szkodzi dziecku . absolutnie nie wolno ibuprofenu!
Apap i p0anadol są dopuszczalne w ciąży i przy karmieniu piersią ale wiadomo najlepiej unikać w ogóle brania tabletek:
No niestety czasem trzeba, bo aż z bólu nieraz nie mogę normalnie funkcjonować ![]()
Ja w takich chwilach brałam paracetamol ![]()
mozesz pomoczyc stopy w ciepłej wodzie , zrob oklady z zimnej wody i sie odpreż ![]()
pomaga też pocieranie skroni lodem
Apap jest najbezpieczniejszy:)
Dobrze jest głowę smarować amolem
ja tak robię przy nawet bardzo silnych bólach głowy-z tabletek rezygnuję,bo się boję…niby można,ale i tak mam schizę ![]()
pola jeśli ból jest nie do zniesienia to weż tabletkę ale może apap bo on nie jest jakis tam silny, a nóz widelec pomoże. Co do innych sposobów na ból polecam okłady z ocetem na kark i czoło, lub z samej wody (chłodzące) tez pomagają
Apap, na takie tabletki w ostateczności oczywiście miałam pozwolenie od lekarza, ale zgodzę sie z Kikacu, warto wypróbować robienie okładów, u mnie się sprawdzały te zimnej wody.
Pola zależy jaki to ból. Nie na każdy ból pomoże tabletka, czy okład. Ja brałam Apap i Etopirynę, ale ja akurat mam migreny i to jest dłuższa historia.
W każdym razie najpierw opisz ból, jaki jest, kiedy występuje, jak się nasila.
apap jest najbezpieczniejszy dla kobiet w ciąży, bez obaw możesz ją wsiąść
ale nie przedawkuj tabletek
na następnej wizycie u swego lekarza porozmawiaj z nim jakie tabletki możesz zażywać
na ból głowy pomaga także odpoczynek w ciszy, watro też zasłonić rolety w mieszkaniu i sobie się zdrzemnąć
generalnie w pierwszym trymestrze lepiej unikać jakichkolwiek tabletek.
mi neurolog powiedziała,że mogę brać wszystko co jest z paracetamolem przeciwbólowe dostępne w aptece bez recepty.Można apap na pewno i ja brałam eferalgan musujący on też jest z paracetamolem-te tabletki konsultowałam oprócz neurologa jeszcze z gin-są bezpieczne.
Mnie też czasem bolała głowa w ciąży i wspomniałam o tym lekarzowi , on polecił brać w tedy apap bo on nie zaszkodzi dziecku . Teraz karmię piersią i również w takich sytuacjach biorę apap .W ciąży najbardziej jednak leków powinno się unikać w pierwszym trymestrze bo wtedy najbardziej mogą oddziaływać na płód .Myślę jednak że każdy lek powinno się skonsultować z lekarzem i nic nie brać bez jego zgody , bo każdy człowiek jest inny .
ja mialam nie bole glowy a zebow, straszne, plakalam, spac nie moglam… polecano mi paracetamol lub apap (bo to paracetamol pod inna nazwa), tylko nie apap extra! ten zawiera kofeine, wiec nie jest pozadany w ciazy… na silny bol mozna wziac dwie tabletki apapu na raz…
Też cierpię na okropne bóle głowy w ciąży. Umieram tak przez kilka godzin bo jakoś wolę nie zażywać żadnych tabsów. Tak jak piszą dziewczyny- najlepiej skonsultować się z lekarzem.
jedyne tableki to witaminy i suplementy… a z przeciwbolowych to tylko nospa… bałam się brać innych… ale mozę ból być czasami niedotrzymania…
Przy silnych bólach głowy wzięłabym coś z paracetamolem lub przykleiłabym plaster chłodzący (Ibum lub Apap) na czoło lub kark. Kilka razy przed ciążą tak robiłam i pomagało.
Ja bóle miałam rzadko jednak pamiętam ze kiedy mnie raz złapał silny bół głowy, wówczas wyszłam na spacer i szybko przeszło, chyba swieże powietrze tak podziałało
Z tabletek przeciwbólowych można brac tylko paracetamol. ja polecam metodę niekonwencjonalną, ale przetestowaną na własnej osobie przy bólach migrenowych- mocno ścisnąć,zawiązać głowę naokoło szalikiem tak na 30 min.
Do tej pory miałam tylko raz taki ból głowy,ze nie szło go znieść… tak,jak wspomniałam wcześniej-wzięłam amol,nasączyłam nim delikatnie wacik do demakijażu i delikatnie wmasowałam w skórę głowy i karku… pomagały mi też zawsze zimne okłady… Ale Didisia,to obwiązanie głowy,to też może być niezły sposób!! Pierwsze słyszę,ale jak będzie taka potrzeba,to wypróbuję!!