Witajcie dziewczyny, jestem 12 tygodni po porodzie, ale dokucza mi ból stawów w szczególności po spoczynku lub gdy siedzę zbyt długo w jednej pozycji, ból dotyczy stop oraz kolan. Czy któraś z Was miała podobnie. Jem vit D, ale nir wiem czy to nie za mało. Martwie się bo nigdy wcześniej tak nie mialam. Mam wrażenie jakby te stopy były słabsze.
Jestem już ponad rok po porodzie, a nadal mam problemy z kolanami. wydaje mi się ,że po prostu w ciąży za dużo ważyłam i do dnia dzisiejszego odczuwam tego skutki. Nie mogę np. robić przysiadów bo zaraz odczuwam silny ból.
Beatar niekiedy się zdarza tak że stawy też potrzebują czasu na regenerację ciąża trwała 9 miesięcy więc nie ma co oczekiwać że wszystko wróci do normy zaraz po połogu na to trzeba czasu. Osobiście spozywalabym żelki one pomagają na stawy być może brakuje jakiś witamin w organizmie też czy bierzesz witaminy te same co w ciąży dla kobiet w ciąży i karmiących? Jeśli Karmisz piersią powinnaś przyjmować witaminy. Może też być tak że masz zapalenie stawów wtedy najlepiej by było udać się do lekarza Ale że jesteś 12 tygodni po porodzie dopiero to stawiam na to że to burza hormonów robi swoje i stąd takie dolegliwości ale jeśli bardzo jest to uciążliwe zdecydowanie polecam przejść się do lekarza rodzinnego.
potwierdzam co już padło - ciąża do mega wysiłek dla ciąła kobiety. nasze nogi dźwigają podwójny ciężar, nasz organizm jest wypłukiwany z witamin. dlatego też ważne jest by przyjmować suplementy dla kobiet w ciąży i je kontynuować po porodzie. ból stawów to też brak magnezu . zawsze jak coś warto zrobić sobie pakiet badań i będziesz mieć pewność czy jakiejś witaminy ci brakuje czy tez nie. a ponad to poproś męża by przez jakiś czas masował ci stopy - masaż odpręż ai poprawia krążenie, plus stopy się regenerują. możesz im zafundować jakąś ciepła kąpiel, nawilżaj je tez kremem i odpoczywaj - wyciągaj sobie nogi na kanapie kiedy tylko masz wolną chwilę i niech sobie odpoczywają, unikaj też skarpet mocno obciskających by krążenie było prawidłowe, nie dżwigaj tez dużych ciężarów
Dziękuje dziewczyny, z witamin biorę vit d3,wapń oraz żelazo bo miałam anemię w ciąży. Magnezu nie ruszyłam ale może faktycznie mam go mało:/