Ból spojenia łonowego i pachwin

Ja odczuwałam największe bóle po przebudzeniu kiedy dzwigalam brzuch... dodatkowo puchły mi stopy i właśnie z rana najbardziej dokuczaly...

Zuzka może skonsultuj to z lekarzem. Wydaje mi się ze ciepła kąpiel nie zaszkodzi ale czy pomoże? 

Odpoczywać więcej i nie zrywać się z łóżka na szybko... lepiej się oszczędzać, bo potem jest coraz gorzej...

Rozchodzilam tą pachwinę także mnie teraz nie boli. 

Jutro mam wizytę u położnej to z nią na ten temat porozmawiam. 

Mnie na końcówce boli tak ze nie mogę wyjść z wanny ba u mnie bok wywołuje podniesienie nogi żeby do buta włożyć. js nie chodze bez bólu przyznsm ze jest to straszne 

JustaMama a jak z siedzeniem i leżeniem?

Niestety samopoczucie na końcówce ciąży jest różne, ale jeszcze chwila i zapomnicie o wszystkim co złe  ;)

Mamameg oby zapomnieć a nie tęsknić jak to było super w ciąży :D 

Ja staram się jak najwięcej leżeć i odpoczywać aby nie nadwyrężać stawów.

JustaMama mnie też czasem coś takiego łapie, jakby ucisk i kłucie w biodrze... Przy chodzeniu każdy ruch nogą do przodu to wbijana igła. Po kilku godzinach zwykle przechodzi, ale już niejednokrotnie się powtarza, ale nie wiem od czego to zależy 

Aneczjo jsk leżę na boku i podłoże cis pod brzuszek nogi ugięte ti jest ok. W nocy przekręcanie tragedia aż potrafię jęczeć. Siedzenie najlepiej na nodze i tez nie długo bo jak dłużej siedzę to niby ok ale potem z kolei wstać bardzo trudno i wtedy bardzo boli. W pierwszej ciąży nie miałam aż takiego bólu .

teraz dodatkowo wykańcza mnie trzecie piętro i brak windy 

JustaMama domyślam się że wchodzenie na 3 piętro nie jest łatwie. Zwłaszcza jak odczuwasz ten ból.

Czy komuś dokuczała w ciąży rwa kulszowa bądź ból kręgosłupa? Ja nie mogę za dużo się pochylać. Wczoraj sprzątałam, odkurzałam i zmywałam podłogi. Pod wieczór poczułam, że bolą mnie plecy i promieniuje aż do lewego pośladka. Nawet chodzić normalnie nie mogłam ani się wyprostować. W nocy źle spałam.

Rano zrobiłam gimnastykę i jest ciut lepiej.

pannaXoanna masz zapalenie mięśnia gruszkowatego to dość częsta dolegliwość w ciąży mylona z rwą kulszową. pomóc może tylko osteopata bądź fizjoterapeuta. Żadne leki tego bólu nie umniejszą. Możesz również ćwiczyć i rozmasowywać bolący pośladek piłeczką tenisową - mocno dociskając. 

Czasem niestety dolegliwość ta nasila się tak bardzo, że kobiety do dnia porodu kuleją i mają problemy z chodzeniem. Udaj się do specjalisty a na pewno ci pomoże.

Zuzka2 myśle że szybko zatęsknisz za ciążą ;) lubiłam ten stan, mogłam trochę poleniuchować, raczej dobrze się czułam. Poza kontrolowaniem poziomu cukru i wizytami w poradni diabetologicznej i endokrynologicznej nie musiałam ruszać się z domu.

Moja znajoma miała chyba właśnie zapalenie  mięśnia gruszkowatego. Czuła okropny ból przed porodem, kulała jeszcze do kilku tygodni po porodzie. Niestety lekarze ze względu na zaawansowany stan ciąży nie mogli nic zrobić. Jedynie rehabilitacja po porodzie stopniowo przyniosła ulgę.

Msmameg ja też lubiłam być w ciąży ale zdecydowanie wolę już malutka mieć przy sobie :) 

Zatęsknimy za ciąża za maleństwem kiedy będą dorosłe a nawet wcześniej

Ja lubiłam stan bycia w ciąży tak w połowie bo końcówka była już strasznie męcząca

Ból spojenia i pachwin jest coraz bardziej odczuwalny. Im bliżej końca tym gorzej. 

Czasami nie mogę wstać z łóżka bo tak boli. A nawet rozłożyć nóg bo mam jakieś takie spięte. 

Czy to oznacza , że dziecko jest już w kanale rodnym ? 

Zuzka2 pamiętam, że też tak miałam z synkiem, wstawia się może do kanału rodnego i rozpycha tam na dole... na najbliższym usg pewnie będzie to widać