jestem w 31tc i dopadł mnie ból pleców, macie jakieś sprawdzone sposoby na złagodzenie bólu ? bo maści z tego co wiem żadnych nie mozna stosować
mi basen pomagał a na koniec to nawet byłam na 2 czy 3 masażach. fizykoterapeuta ponaklejał mi tapy i troszkę ulgę odczuwałam. z takim domowych sposobów niestety nic na mnie nie działało.
Witam. Ja mam problemy z rwą kulszową. Moja lekarz gin. mówi, że można stosować maści i przykleić sobie plaster przeciwbólowy, ale proszę skonsultować ze swoim lekarzem.
Bóle kręgosłupa niestety są normalne w ciąży. Mi pomagały ćwiczenia na piłce.
Iwona.Giermak jakie wykonywałaś ćwiczenia na piłce ? bo posiadam piłkę więc może bym zaczeła ćwiczyć
Kilka pomocnych rad na plecy w ciazy :
utrzymuj proste plecy podczas pracy i wykonywania czynności codziennych
odpowiednio dobierz krzesło z oparciem pod plecy,
w pozycji stojącej często zmieniaj obciążenie nogi. Przenoś ciężar ciała raz na lewą, raz na prawą nogę.
Stój w lekkim rozkroku, a najlepiej z nogą odciążoną opartą o mały stołek (unikaj długotrwałej pozycji stojącej),
zakładaj odzież i obuwie siedząc,
nie schylaj się po leżący przedmiot (znacznie lepiej kucnąć),
często zmieniaj pozycję ciała,
unikaj gwałtownego podnoszenia się z pozycji leżącej,
unikaj podnoszenia ciężkich przedmiotów,
unikaj nieprawidłowego obuwia - podeszwa powinna być elastyczna, obcas szeroki i niewysoki ok. 3-5 cm - zbyt wysoki powoduje pogłębienie lordozy lędźwiowej i przesunięcie środka ciężkości jeszcze bardziej do przodu, całkiem płaski powoduje przeciążenia stopy i płaskostopie.
Na piłce tez możesz ćwiczyć ale ćwiczenia skonsultuj z lekarzem on dobierze odpowiednie dla ciebie
Każde ćwiczenia skonsultuj z lekarzem. Na ból pleców pomogą spacery, basen, delikatne Ćwiczenia, może mąż mógłby wymasować Ci plecy wtedy też poczujesz ulgę. Mi mąż masował taką piłeczka z kolcami.
Ciocia mi poleciła przekładanie olejku rycynowego na bóle pleców. Stosowala może któraś z Was olejek rycynowy na złagodzenie bólu?
Poproś mężą a masaż
Potwierdzam mąż najlepszy
Może fizjoterapeuta pomoże mi pomógł w bolu krocza w ciąży