Proszę o poradę w tej kwestii. Około 15 kwietnia ostatni raz karmiłam syna piersią, a dopiero od kilku dni czuję w obydwu piersiach dyskomfort, tak jakby bolały. Kiedy kończyłam karmienie syn jadł już tylko w nocy 3-4 razy, w ciągu dnia wogole. Czy to uczucie jest naturalne czy powinnam się zgłosić się do lekarza?
Ja uważam, że powinnaś udać się do lekarza na konsultację. Wcześniej wszystko było ok? Udało Ci się skutecznie wyciszyć laktację? Może warto udać się do ginekologa żeby obejrzał piersi.
Ja bym to skonsultowała, a są one twardsze? Może jakiś stan zapalny się tworzy czy coś..
Kurczę, ja tak nie miałam po zakończeniu karmienia. Ale ginekolog endokrynolog kazał mi przyjść miesiąc po skończeniu na konsultację.
Możliwe ,że zbyt drastycznie odstawiłaś pierś i jeszcze pokarmu jest sporo .Spróbuj zimnych okładów lub prysznica odciągnij ociupinkę a jeśli nadal będą bolące to lepiej skontaktować się z lekarzem .Ja nie miałam problemów przy odstawianiu ,początkowo piersi były pełniejsze ale nie było bólu ani dyskomfortu.Możliwe ,że będzie potrzeba zahamować laktację farmakologicznie.
Przy pierwszym dziecku laktacja sama się wyciszyła, miałam wiec nadzieje że i tym razem tak będzie. Piersi nie są twarde, wiec to raczej nie stan zapalny. Powinnam była tez dodać, że jestem w ciąży i może to zbieg okoliczności, tym
bardzoej że dyskomfort pojawił się kilka dni temu, a nie karmię już miesiąc. Ale ból piersi nie pojawił się w pierwszym trymestrze więc tym
bardziej teraz jest to dla mnie trochę niepokojące.
Ja karmiłam w ciąży z drugim i nie miałam problemów z nabrzmiałymi czy obolałymi piersiami... tylko pojawił się ogromny ból brodawek i ich drażliwość... po odstawieniu syna 4mce temu nie pojawiły się zastoje ani inne problemy z piersiami, ostatnio miałam robione usg piersi i też wszystko wyglądało w porządku...
Mamameg a to gratulacje :) a to niestety nie wypowiem się bo nie mam doświadczenia w tym temacie ciążowo -mlecznym ,jedynie w 1 trymestrze piersi potrafią być tkliwe,nabrzmiałe i bolesne więc może to faktycznie zbieg okoliczności i nie ma powodów do obaw.
Wioleczek, dziękuję :)
w I trymestrze faktycznie tak było, że karmienie było dość nieprzyjemne, ale później to minęło. Teraz ten dyskomfort trochę mnie niepokoi. Mój ginekolog chyba nie robi usg w gabinecie, ale zapytam przy następnej wizycie, ewentualnie telefonicznie gdyby ból się nasilił.
słyszałąm ze pije się szałwię, aby zanikł pokarm
Mamameg a to jaki etap ,jeśli to nie tajemnica ? i jaka różnica między dziećmi będzie ?
Ja mialam podobnie ale jak synek zawsze jadł mi po ok. 4-6razy dziennie tak potem przeszedł na 3-4razt dziennie a w trafił się taki dzień że zjadł mi tylko raz z jednej piersi która daje mu rzadziej czyli z lewej i w tedy mnie strasznie bolał a miałam tak jakby miękki i nawet synkowi dawałam już tylko ten lewy bo mnie bolało bo czułam że gdzieś mi się kanalik zatkał , przez to że synje długi z tej piersi mi nie ssał ale po ssaniu synka było lepiej ale ni do końca , to na końcu jak już synek nie chciał , poszłam do łazienki wyciskać nad zalewem i mimo czułam że mam miękkie pierai czułam że mam jakiś zastój i zaczęłam wyciskać mimo że mnie bardzo bolała ta pierś, i czasem mleko leciało , czasem nie aż czułam ten ból a po jakimś czasie już bolalo mnie coraz mniej aż przestało boleć całkowicie, więc pewnie musiałam przepchać ten kanalik i już było po boli, więc może masz podobna sytuacje..
Dziewczyny tylko nie wyciskajcie mleka z piersi rękoma. Poslużcie się laktatorem. A najlepiej działa zmiana pozycji karmienia na zastój pokarmu.
Mamameg, mnie w pierwszej ciazy bolały strasznie piersi od samego poczatku, aż do połowy przebiegu ciązy... Nie byly obrzmiale, ale vardzo wrazliwe. Najbardzie bolaly po bokach i sutki byly rownie bardzo wrażliwe, wiec moze to powod ciazy.
Mamameg dobrze byłoby gdyby lekarz własnie zrobił Ci usg piersi może faktycznie coś tam się dzieje. Mnie piersi też bolały w pierwszym trymestrze i to tak mocno że nie mogłam dotkną nawet
mamameg usg piersi to chyba najlepsze wyjście, można je robić w trakcie ciąży a nawet powinno się przynajmniej raz w jej trakcie... lepiej sprawdzić, po co masz się męczyć i denerwować niepotrzebnie
Wiem że ciężko wybrać się do lekarza mając dzieci ale to dla nich jesteś potrzebna więc smtrzeba ta chwile znaleźć dla sprawdzenia swojego stanu zdrowia. Zrób usg i będziesz spokojna
Myślę, że powinnaś iść do lekarza. Tak będzie najlepiej
Prawdopodobnie jest to kwestia ciąży jak wynika z opisu poniżej. Dla spokoju może Pani udać się na badanie piersi i wykonać USG piersi, które warto co rok, dwa powtarzać.
Wczoraj na wizycie zapytałam moją ginekolog i mówi że to kwestia ciąży.