jestem w 29 t.c. od dłuższego czasu pojawił mi się problem z bólem miednicy. Najpierw myślałam że to organizm się przygotowuje do porodu wiec to chyba normalne ze się poszerza miednica, ale teraz ból jest taki ze wstawanie i chodzenie sprawia mi ogromy ból. Jakieś rady na to macie?
Oj mnie też strasznie bolały biodra nie mogłam spać. Skontroluje to z ginekologiem ale najprawdopodobniej to miednica się rozszerza do porodu
czyli jednak.... wizyta w przyszłym tygodniu wiec na pewno o tym wspomnę
Słyszałam że niektóre kobiety bardzo mocno to odczuwają, osobiście nie miałam z tym problemu. Dla pewności skonsultuj to ze swoim lekarzem. Może wizyta u fizjoterapeuty i odpowiednio dobrane ćwiczenia pomogą Ci trochę uśmierzyć ból.
Mnie dodatkowo bardzo bolało spojenie łonowe. Nie mogłam się przekręcić na drugi bok jak spałam. Ogolnie na te bóle pomagala mi poduszka między nogami do spania i jak wstawałam to nogi bliżej siebie a nie szeroko
W pierwszej ciąży miałam taki bol. Bolało jak leżałam na boku, noce nieprzespane. Ostatnie 2 miesiace spałam po 4h na dobę. Wyłam z bólu. Wstawać pomagał mi mąż. Byłam pod stała kontrola ginekologa bo miałam rozejście spojenia łonowego, ale nie dziwiło mnie to bo miałam duże dziecko.
W drugiej ciąży od 4 miesiąca uczestniczyłam na zajęcia dla kobiet w ciąży. Dużo mi pomogły. Praktycznie nie czułam bólu ani miednicy ani kręgosłupa ale też miałam dużo mniejsze dziecko.
u mnie też występują bóle miednicy, nie tak mocne, ale są. tak jak dziewczyny pisały pomagają ćwiczenia. Ja dopóki chodziłam na zajęcia to było w porządku, później już niestety musiałam przestać i ból zaczął się pojawiać, ale nie tak mocny, abym nie mogła sama wstać
Miednica nie, ale miałam ból spojenia łonowego, taki, że nie moglam chodzić. Człapałam jak kaczka..
Tak spojenie łonowe też jest częstą przyczyną bóli kobiet w ciąży. Dalej zastanawia mnie kto wymyślił że ciąża to taki piękny czas haha
Kargaw, też już ostatnio rozmawiałam z koleżanką i powiedziałam podobnie, że nie wiem kto to wymyślił haha :D
Mnie też miednica bolała, szczególnie w nocy. Ciężko było się obrócić z boku na bok. W ciąży jak jeszcze regularnie ćwiczyłam to dało się zniwelować ten ból, ale po porodzie jak ćwiczenia poszły w kąt a ja dużo czasu spędzałam karmiąc dziecko na boku w jednej pozycji, to wszystko wróciło ze zdwojoną siłą
Bolało mnie spojenie łonowe i miednica z jednej strony. Fizjoterapeuta powiedział ze to przez większy ciężar m. Mam wadę pistawy więc jedna nogą była bardziej obciążona. Niestety nic nie pomagało. Starałam się być aktywna ale się nie przemęczać. Trzeba było to po prostu przeczekać. Wizyta u fizjoterapeuty na pewno nie zaszkodzi w takiej sytuacji.
Ja też miałam takie objawy, ale u mnie zaczęły się jeszcze wcześniej niż u Ciebie, bo ok. 22 t.c. Bardzo pomogła mi wizyta u fizjoterapeuty, który rozmasował spojenie łonowe i pokazał jakie ćwiczenia wykonywać, żeby tego bólu nie było. Wykonywałam codziennie 20 minut jogi i do końca ciąży już praktycznie nie miałam dolegliwości.