Ból brzuszka

Kochany mamy! Potrzebuje porady 

Już od jakiegoś czasu synek męczy się przy robieniu kupki jak i oddawaniu gazów, są dni kiedy jest fajnie jednak nie na długo. Młody podkurcza nóżki spina się robi się czerwony na buzi i nie raz przy tym wszystkim jest płacz 

Byliśmy już u osteopaty jednak efekt był chwilowy dodatkowo zaczęło jeździć mu po btzuszku 

Podajemy sab simplex i teraz nowy probiotyk asecurin wcześniej dawaliśmy biogaie masaze ćwiczenia wykonujemy

Co polecacie żeby maluszkowi przynieść ulgę? 

Dodam też że kolki nam towarzyszą i po nocach nosimy bidulka (karmię piersią) 

Rurki windi pomogą gdy jest naprawdę zLe . Ja z synem miałam tez ogromny problem , brzuszek przestał go bolac jak skończył 3 miesiące 🤷‍♀️

A ile maluszek ma? Czasami bywa i tak że na tego typu dolegliwości nie ma żadnej rady Trzeba po prostu to przetrwać dojść do etapu gdy Jelita i brzuszek rozwiną się odpowiednio

Lisza może zmiana probiotyku pomoze u nas biogaja miałam wrazenie ze powodowala dodatkowo bóle brzuszka, dziewczyny kiedyś pisały podobnie o witaminie "D" 

jeśli sa problemy z kupka...

zwróć uwage jak ta kupa wyglada czy nie jest zbyt twarda moze ma zatwardzenie i cieżko mu sie tej kupy pozbyć;(

u nas pediatra zaleciła wlewki miodne lub czoki glicerynowe + woda do przepajania mimo iż mała miała 3 misiące, z woda było cieżko bo nie chciała pić;( dopiero starsza pediara ( ze tak powiem starej daty) poleciła zmniejszenie jednej miarki mieszanki ( czyli ostatnią łyżeczkę sypałam nie pełną)  to dopiero przynosiło efekt mała częsciej jadła ale kupy były lużniejsze tzn. już normalne.

W sumie nie wiem czy karmisz piersia czy mieszanką dlatego o tym wspomniałam, może taka info sie przyda;) no i rzecz jasna czasami mieszanka nie podpasuje;/

Co do bólu brzuszka nam pomógł dopiero espumisam. 

A ile maleństwo ma miesięcy? U nas też bóle brzuszne i wizyta u fizjoterapeuty,  doradziła nam aby kupić dmuchana duża piłkę, brać dziecko na kolanach i skakać delikatnie, spróbuj tez w czasie noszenia robić przysiady, to przynosiło ulgę u nas. A te rurki windy to chyba używa sie w ostateczności.. 

Może być po prostu niedojrzały układ pokarmowy. Kwestia ile twoje dziecko ma. Może też być problem z trawieniem laktozy np...

U nas Sab Simplex się nie sprawdził. Pomogła zmiana na Espumisan 100 i oprócz tego zmieniliśmy też probiotyk na BioGaia

U małych dzieci może pomóc masaż brzuszka lub "roweryk"nozkami. U większych dzieci zwiększenie ilości wypitej wody.

przy problemach brzuszkowych lekarz polecił mi przepajanie dziecka wodą… ale ja karmiłam mm i po prostu maluch miał zatwardzenie właśnie od mm i konieczne było dodanie dodatkowej porcji wody. często na grupie „mamowej” na fb dziewczyny polecają delicol - ale ja nigdy nie stosowałam, wiec trudno mi napisać coś o tym preparacie.

polecam masaż termoforem z pestek wiśni, u nas uwalniał gazy. do tego masaże brzuszka, rowerek nóżkami

Rowniez mieliśmy ten problem. Codziennie masowalam brzuszek, robiliśmy rowerek. Zauważyłam, ze problemem był probiotyk. Odstawiliśmy go i problem zniknął. Nie katuj maluszka kropelkami. wit D tez powoduje zatwardzenia i bóle brzuszka, może warto zmienić na inna ? 

tylko zanim dojdzie sie do tego co jest powodem to niestety trwa;(

dokładnie byc moze to co jesz mu nie odpowiada albo probiotyk albo witamina? spróbuj coś zmienić i obserwuj dziecko. 

nie pomyślałabym że tak może być od prebiotyku 

Ja też nie wpadłabym na to, czasami własnie dużo czasu zajmuje nam by wpaść na to co szkodzi:p

Syn zaraz będzie miał 4 miesiące i tak jak większość mówi trzeba przetrwać pierwsze 3 miesiące u nas kolki były ciężkie 

Zmieniliśmy probiotyk przy czym też zrobiliśmy przerwę od podawania jego 

I pewnego dnia nagle wszystko ustąpiło 

Na nowo zaczęliśmy podawać probiotyk 

Witaminę D podawalismy ciągiem 

Czasami awaryjnie był podawany Sab simplex 

Po ustąpieniu kolek brzuszek zrobił się fajniejszy kupki od razu ruszyły w ciągu dnia było ich nawet z 5 

Do teraz jednak podczas zabawy wykonujemy ćwiczenia typu "rowerek" 

Uśmiech na twarzy syna który teraz mu towarzyszy każdego dnia jest nie do opisania ❤ widać jaka teraz ma ulgę 

Hej u nas na kołki i bóle brzuszka pomagają herbatka miętowa( oczywiście ja pije) plus okłady ciepłe z termoforu. Dodatkowo możesz spróbować podać rumianek ale uwaga jest on alergiczny bądź wyklucz nabiał ze swojej diety najlepiej skonsultować z lekarzem wszystko. znajoma kupiła tez takie specjalne rureczki  karetkę, które pomagają w kółkach i gazach ja osobiście nie stosowałam. 

U nas ulgę przyniosło zminimalizowanie nabiału z mojej diety. 

Dieta ma duże znaczenie , tylko czasami trudno znaleźć produkt który szkodzi dziecku.. lekarz radziła zapisywać wszystko to ci się zje i analizować gdyby coś zaczęło się dziać z dzieckiem 

My mamy podobny problem zyn ma nietorelacje na laktoze i może w ciągu nocy nawet jest spoko (chociaż ostatnie dwa dni to tragedia)  to w ciągu dnia jest właśnie masakra, nie może spać coś mu nie pozwala i zastanawiam się czy to właśnie bolący brzuch chociaż kupkę robi kilka razy na dobę co jest przyczyną jego nie możności spania w ciągu dnia 

a jakie mleko pije ?