Ból brzucha

Bolał was może brzuch pod koniec ciąży? Mnie w 1 ciąży bolał i przed skurczami miałam najpierw ból brzucha i w łazience siedziałam. Zastanawiam się czy teraz też bede mieć najpierw ból czy skurcze. Jak było u was?

Każdą ciąża jest inna i inaczej zaczyna się poród :wink:
U mnie w pierwszej dwa tyg przed terminem odeszły wody A ja zupełnie nie czułam że akurat dzisiaj drodze, drugi poród miałam wywoływany 8dni po terminie ale już dzień wcześniej zaczął odchodzić czop . Nie miałam żadnych bóli brzucha czy innych takich .

Witaj, ja miałam bóle podbrzusza tydzień przed terminem. Wystraszyłam się strasznie, że byłam pod opieką położnej od 26 tyg to mogłam do niej w każdej chwili zadzwonić. Przyjechała do mnie i stwierdziła, że to malutka próbuje się już układać w kanale rodnym. Na drugi dzień byłam u lekarza to powiedział to samo i już było rozwarcie na dwa palce. Ale i tak urodziłam trzy dni po terminie.

U mnie znów pierwsza ciąża przebiegała bez Jakichkolwiek boli, druga odwrotnie - co chwilę bóle brzucha, w 26tc macica w gotowości skurczowej, bóle brzucha do samego końca i musiałam leżeć.
Modlilam się żeby donosic ta ciąże a w 38tc urodziłam przez cc elektywne :stuck_out_tongue:

Mnie bolał kilka dni przed porodem… Później przestał boleć a pojawiły się skurcze i tego samego dnia urodziłam zdrowa córkę. Każda ciąże przechodzi się inaczej. Tak samo jak z porodem każdy jest inny i zawsze coś nas może zaskoczyć.

Tak mnie brzuch bolał jak na miesiączke.i zaczęły się potem skurcze.

Ania55 mnie również pod koniec ciąży pobolewał brzuch, dostałam zalecenie aby zażywać magnez 3x2, ale ja miałam planowaną cesarkę. Spotkałam się z opinią że magnez może powstrzymać objawy porodu, przy sn to niezbyt wskazane zwłaszcza po 38tc.
Natomiast moja znajoma, która spodziewa się bliźniąt ma podawany magnez w kroplówce własnie ze względu na bóle i twardnienia brzucha (34tc).

Mamameg masz racje jeśli pobolewa i twardnieje brzuch lekarze czasami zalecają magnez albo nospe.
Moja kuzynka miała takie zalecenie od ginekologa.

Jeśli chodzi o bóle brzucha przed porodem to każda ciąża i każdy poród wyglada inaczej dlatego nie masz co oczekiwać ze najpierw pojawia się bóle brzucha a później skurcze bo może być zupełnie inaczej.

Ania55 przypomniało mi się jeszcze, że przy zapobieganiu skurczy macicy lekarz przepisywał mi spasmolinę, to lek na receptę, zapytaj lekarza czy u Ciebie nie ma przeciwwskazań do stosowania, na pewno jest bardziej skuteczny i działa szybciej.

Mój lekarz prowadzący ciążę poinformowała mnie że po skończeniu 34tyg ciąży nie wstrzymują już porodu i jedyne co może poradzić to przyjmowanie nospy 3razy dziennie oraz magnez raz dziennie.

Powiem szczerze, że pod koniec ciąży bólów jako tako nie miałam, jedynie skurcze przepowiadające. Natomiast w drugim trymestrze przez jakiś czas brzuch mi twardniał i musiałam brać Luteinę.

Mnie brzuch jako tako nie boli , ale bardzo się stawia i przez to boli nospa już średnio pomagała , dlatego przyjmuje Scopolan 3 razy dziennie i magnez :slight_smile:

U mnie nie pojawiły się żadne bóle brzucha, tylko dwa dni przed porodem zaczęły się skurcze przepowiadające. Natomiast u Ciebie jeżeli w pierwszej ciąży przed porodem pojawił się ból brzucha, wcale nie musi oznaczać, że i w tej ciąży będzie tak samo, bo jak już dziewczyny wspomniały każda ciąża i poród są inne i mogą przebiegać zupełnie inaczej.

Ja nie miałam bóli brzucha, natomiast dwa dni przed porodem zaczęły się skurcze przepowiadające. Jeżeli u Ciebie w pierwszej ciąży przed porodem bolał brzuch, to wcale nie musi oznaczać, że i teraz tak będzie, bo tak jak już dziewczyny wspomniały, każda ciąża i poród przebiega inaczej. Nie ma się co nastawiać na konkretne objawy. Przy porodzie raczej nie da się nic zaplanować, bo może przyjść zupełnie znienacka i z zaskoczenia :slight_smile: