Ból brzucha podczas karmienia

Mi zalecano paracetamol 2x co sześć godzin i ibuprofen co 8 godzin. Spokojnie , to jest Twój czas, dużo odpoczywaj

Współczuję wam waszych przejść z nawałami pokarmu. U mnie z kolei w ogóle żadnego nawału nie zaobserwowałam i nawet trochę mnie to martwiło, bo tyle czytałam o tym, że powinien przyjść a tu nic. Pierwszy zastój to zrobił mi się może z miesiąc czy 1,5 po porodzie, ale na szczęście obyło się bez większych problemów, nie brałam nawet żadnych leków. 

A co do pytania autorki o ból w czasie karmienia, to niestety przy drugim dziecku jest on dotkliwszy, to już nie raz słyszałam. Na szczęście z czasem dolegliwości stają się słabsze jak już macica się trochę obkurczy.

Ten ból jest pewnie spowodowany tym, że macica się obkurcza. W trakcie karmienia piersią wydziela się oksytocyna, a ona powoduje obkurczanie macicy, więc kiedy karmisz ten proces intensywniej zachodzi i dlatego odczuwasz ból.

Przy karmieniu piersią można nie tylko paracetamol ale i ibuprofen

Ahhh do dziś pamiętam to nieprzyjemne uczucie. Na szczęście mi przeszło bardzo szybko, ale też brałam raz czy 2 razy paracetamol.

To prawda, już po poorodzie ibuprofen też można brać. Chociaż i tak zazwczaj wszyscy zalecają brać paracetamol w pierwszej kolejności

Wiadomo że lepiej zacząć od paracetamolu bo jest bezpieczniejszy ale jeśli nie pomaga to nie ma sensu się męczyć i lepiej zabrać ibuprofen.

Mi podawały położne tylko paracetamol w szpitalu :frowning:

Mnie pytały czy chce paracetamol czy ibuprofen

Mi przy wywoływaniu też położna coś podała, ale szczerze mówiąc nawet nie wiem co to było. Chyba paracetamol.