Hej dziewczyny, czy odczuwała ból barku po cięciu cesarskim? jak sobie z tym radzilyscie? mialam wczoraj cc a dzis potężniejszy bol to bol barku. jakies jakby prądy. bardziej boli gdy leze/siedze na półleżąca... przeciwbólowe nie pomaga :(
Ja nie mialam cx wiec niw bedeę sie wypowoadac stricte w temacie ale wydaje mi sie ze powiennas wykorzystac fakt ze jestes w szpitalu i zglosic to. Niech cie zbadają porządnie. Bo domyślam się ze jak wcziraj mialaś cc to pewnie jeszczcze jestes w szpitalu
Jestem po CC ale nie miałam bólu w barku
Ja też bym zgłosiła to lekarzowi moze to jakiś skutek uboczny, nigdy nic nie wiadomo i warto to sprawdzić
Ja jestem po Cc i nie miałam takiego bólu . Taki bol występował u mnie po ablacji serca , czyli wypalanie miejsc w sercu gdzie powstaje arytmia . Poszło po nerwie . (Moze to jakos pomoże)
Ja to miałam po trzecim CC i mam wrażenie, że teraz, przy czwartym będzie powtórka.
Przy trzecim zgłosiłam w szpitalu, ale sprawiono mnie prostym "zdarza się", później dowiedziałam się, że faktycznie, nic się z tym nie robi i tak po prostu bywa.
Trwało to u mnie ze 3 tygodnie, przy czym początkowo ból był niewyobrażalny, aż płakałam, a zasadniczo twarda jestem i mam wysoki próg bólu.
Teraz, na 2 tygodnie przed kolejnym porodem, zaczynam łączyć fakty. Wtedy chyba też, tak jak teraz, na krótko przed rozwiązaniem miałam "cierpiącą" rękę i jakby spuchniętą dłoń (ale inaczej, niż zwykle ciążowe zatrzymywanie wody).
Mój lekarz prowadzący mówi, że tak może objawiać się zespół cieśni nadgarstka, który może obejmować też bark, co wyraźnie można odczuć po kilkugodzinnym bezruchu przy CC.
Aaa, jeszcze słyszałam, że zdarza się to dużo częściej przy CC (czynnikiem wywołującym jest ułożenie ręki w czasie zabiegu i później bezruch) ale zdarza się też przy porodzie sn
Miałam cc ale nie bolał mnie bark. Nawet nie wiedziałam że mogą być takie skutki cesarki. Proponuję zgłosić to lekarzowi, żeby zbadał i sprawdził z czego to może wynikać. Może też przepisze jakieś środki na ten ból.
Tak klaudia mama ma rację. Zgłosić lekarzowi. Nawepewno coś podadzą;)
Jesteś zapewne w szpitalu czemu nie poprosisz o pomoc
Monia i tu masz rację! po co forum jak jest pomoc w szpitalu :D
Ja miałam nerwoból, być może mówimy o tym samym. Miałam problem z zaczerpnieciem powietrza.
No czasem jak się widzi że zapytają albo zrobią jakiś głupi wątek no ręce opadają. Jest w szpitalu ale się nie zapyta tylko pyta nas na forum. Rozumiem jeśli by była w domu ale jest pod stała opieka lekarzy
Monia, może jej powiedzieli to, co mnie: "zdarza się, nic z tym nie da się zrobić"...
Ale nie rozumiem jak można być obojętnym na krzywdę innych ludzi. Po to są żeby pomóc nam
Różny bywa personel, to jasne że forum nie zastąpi kontaktu z lekarzem ale jesteśmy po to żeby z każdą nawet głupotą móc się skonsultować ;) a co do wątku to może jak paracetamol nie pomógł to może ibuprom
Dziewczyny ale gdyby takim tokiem myślenia iść to wogole forum nie powinno być bo że wszystkim najlepiej iść do lekarza. Dziewczyna zapytała bo być może została odesłana z kwitkiem i szuka osób, ktore być może miały ten sam problem i podziela się swoim doświadczeniem.
Fakt, na większość wątków można byłoby napisać żeby iść do lekarza a nie pytać w internecie....
Natalia dokładnie nie rozumiem po co ta złośliwość, dziewczyna pewnie się martwi a w szpitalu wiadomo czasami odpowiadają że tak czasem bywa i już.
Po to jest forum żeby zadawać pytania i czasami nam mogą się wydawać banalne , to nie znaczy że dla każdego. Ja nie raz byłam na wizycie w pierwszej ciąży i zapomniałam zapytać lekarza później pisałam na forum.
Jestem na jednym forum gdzie kobiety są na prawdę złośliwe, wredne dla drugiej leje się hejt tutaj mi się podoba że tego nie ma każda jest pomocna, ale jak widać czasami trzeba uszczypnąć. Czasem lepiej zamilczeć :)
Nie miałam pojęcia, że może się tak zdarzyć ale skoro ból głowy po znieczuleniu do cc jest podobno częsty to może to też wynik tego znieczulenia?
Może jakiś ucisk nerwu?
Znalazłam taką informację:
"Ból w okolicy barków Po cięciu cesarskim może wystąpić ból w okolicy barków. Przyczyną jest podrażnienie przepony wynikające ze zmniejszonej zawartości krwi w jamie brzusznej. Często ból w okolicy barków jest intensywny i konieczne jest podanie środków przeciwbólowych.
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/rekowalescencja-cieciu-cesarskim/2/"
Ja bym pytała lekarzy o co chodzi i jak sobie z tym radzić.