Blog, blogująca mama, blogerka

Witam :slight_smile: Od dłuższego czasu rozważam założenie bloga, takiego o rodzicielstwie, o tym co się dzieje w moim życiu, o codzienności. Wiem, że pełno takich blogów ale chciałabym podzielić się tym wszystkim ze światem :slight_smile: niestety nie wiem, jak się za to zabrać, od czego zacząć…
Powiedzcie mi drogie mamy blogerki… jakie były wasze początki z blogowaniem, jak zalozylyscie bloga, jak to wszystko wygląda? Jak go rozpowszechniacie itd?
Przyjmę wszystkie porady od was bo jestem totalnym żółtodziobem w tym temacie…

ja prowadze bloga z konkursami i opiniami
https://strefabezeluszka.blogspot.com
Początki hm zawsze są trudne nie mam za bardzo czasu zeby go gdzies polecać ewentualnie na fb i tutaj daje czasem linki jak sa jakies konkursy dla dzieci

Przez pierwsze pół roku jest ciężko ;-).
Ja prowadzę bloga od 2013 roku więc trochę mnie w sieci jest :slight_smile: Moja rada : zacznij od założenia bloga, popracuj nad jego wyglądem. Szablondy dostępne na blogospot nie przyciągają czytelinków. Kiedy ja zmieniłam wygląd u siebie od razu więcej osób zostawało u mnie na dłużej :slight_smile:
Kiedy już ogarniesz to pracuj nad postami. Lepiej dodać jeden czy dwa wartościowe posty na tydzień niż zaśmiecać bloga kilkoma zdaniami.
Oczywiście dużo dają ładne zdjęcia.
Kiedy przyciągniesz pierwszych czytelników zacznij dopiero brać się za promocje na facebooku czy instagranie. Nie wszystko na raz.
Koniecznie komentuj inne blogi, Twój zyska na popularności znacznie bardziej.

To tak w dużym skrócie :slight_smile:
Sama miałam zalożyć drugiego bloga na temat macierzyństwa bo dużo osób mnie do tego nakłaniało, szczególnie mamy które proszą mnie o rady. Ale jeden blog zajmuje bardzo dużo czasu a nie mam go zbyt wiele :slight_smile:

Dzięki za podpowiedź :slight_smile:
A jeszcze tak zapytam, z czystej ciekawości… Kinga - zarabiasz na swoim blogu?

Zazwyczaj nie zgadzam się na propozycje tego typu bo najczęściej firmy wymagają z góry określonych opinii a zakładając bloga obiecałam sobie że moje recenzje będą zgodne z prawdą :slight_smile:

Jednak bardzo często dostaję różne produkty do testowania, czasami są to np profesjonalne kosmetyli :slight_smile:
Jeśli firma zgadza się na brak ingerencji w posta z ich strony to taka współpraca jest bardzo fajna :slight_smile:

Też się chętnie dowiem jak to wygląda… A jak kręcie filmiki to macie jakieś spacjalne małe kamerki czy jak? :slight_smile:

Kinga A o czym był Twój pierwszy wpis? Co sprawiło że zaczelas bo prowadzić? To była przemyślana decyzja czy może absolutny spontan?

Filmików nie kręcę :slight_smile: Mam tylko zwykłego bloga :wink:

O czym był pierwszy wpis? Taki powitalny jakby :slight_smile:
Ogólnie chcialam pisać o kosmetykach bo to zawsze mnie interesowało. Później doszła moda i odchudzanie :wink:
Trochę mi zajęło zanim dojrzałam do tej decyzji :slight_smile: Najpierw wszystko układałam sobie w głowie. Ale teraz wiele rzeczy zrobiłabym inaczej :slight_smile:

No tak to już jest, chyba ze wszystkim, że jak człowiek ma w czymś większe doświadczenie to gdyby miał szanse cofnąć czas to zrobiłby to inaczej :slight_smile:
Pomysł jakiś tam mam, póki co kiełkuje i może zakwitnie niedługo :slight_smile:
Tylko właśnie doświadczenia brak, nie wiem za co najpierw się zabrać, co i jak od podstaw, dlatego szukam pomocy w tym temacie. Kiedyś próbowałam założyć bloga i to kilka razy, ale to nie był mój czas i od razu rezygnowałam. Myślę, że nie byłam gotowa. Jest wiele doświadczeń, którymi chciałabym się podzielić, ale o niektórych trudno mówić… Trudno ubrać w słowa…

Też miałam kilka blogów wcześniej. Kiedy pomysł na “Rytm Mojego Życia” był już dopracowany wtedy szybko wszystko zaczęło się układać :slight_smile:

Jeśli chcesz mogę Ci coś tam pomóc :slight_smile: Np z wyglądem :slight_smile: Bo ciężko jest z tymi szablonami. Szczególnie jeśli jest się osobą zieloną w temacie szablonów z poza platformy bloga :wink:

ja nie wiem niektórzy się zgadzają na kosmetyki za pozytywną opinie głupota

Dzięki Kinia, kochana jesteś :*
Póki co staram się jakoś sie w tym połapać, mąż informatyk to może coś podpowie jak znajdzie chwilkę :slight_smile:

Paulina, niestety połowa najpopularniejszych blogerek na to się zgadza. Ja sama staram się być jak najbardziej rzetalna w tym co robię i wkurza mnie bardzo jak wrzuca się wszystkie blogerki do jednego worka :-/ Ale z drugiej strony nie ma się co dziwić. Nawet już nie raz bylo głośno o popularnych blogujących mamach że też nie wszystkie piszą zgodnie z prawdą.

Super :slight_smile:
Zostawiłam nawet pirwszy komentarz :slight_smile:
Teraz tylko pracuj nad ciekawymi postami. Kiedy dpdajesz zdjęcie pisząc posta kliknij w nie i zaznacz oryginalny rozmiar :slight_smile: W edytorze nie wygląda to dobrze, ale za to po dodaniu post zyskuje :slight_smile:

Kinga, naprawdę dziękuję za pomoc :slight_smile:

Nie ma za co :slight_smile: Polecam się na przyszłość :slight_smile:

Kinia, jak zaczynałaś swoją przygodę z testowaniem na blogu? Sama pisałaś do firm, czy dostawałaś jakieś oferty? :slight_smile:

Po pół roku napisałam do pierwszej firmy :slight_smile: Później było już różnie :slight_smile:

Oczywiście też postaram się zaglądać i życzę owocnej pracy, powodzenia :slight_smile:

Agata dziękuję bardzo :*