Bliźniaki

Drodzy rodzice. Czy chcielibyście, macie bliźniaki? Jak poradzić sobie po narodzinach z bliźniakami? Jak takie szkraby karmić? Jak dojść do wprawy, żeby wszystko szybko i sprytnie funkcjonowało. Bo przecież to się dopiero “podwójne szczęście”.

u mnie druga ciąża pojedyncza , ale słyszałam o takich przypadkach gdzie dzidzia schowała się za dzidzią i urodził się podwójny cud .
Ja osobiście chciałabym bliźniaczki :wink:

Myślę że przy nowych sprzętach które są dostępne takie pomyłki zdarzają się bardzo rzadko. W 5 tygodniu jak sprawdzają jak bije serce powinni zauważyć 2 serduszka. A między 11-14 tygodniem na badaniach prenatalnych jest opisywane czy ciąża mnoga czy bliźniacza, więc wtedy to już na 100% powinnaś się dowiedzieć.

Też uważam ,że w dzisiejszych czasach takie pomyłki należą do rzadkości.Obecnie sprzęt na którym wykonuje się badanie Usg,jest tak wysokiej klasy ,że bliżniacza ciąża jest na nim dobrze widoczna .No chyba ,że lekarz który robi Usg nie jest wysokiej klasy.

Słyszałam o takich przypadkach, jednak miały one miejsce dawno temu, kiedy sprzęty jeszcze były “liche” i lekarze nie mieli aż takiej wiedzy. Też uważam, że obecnie mamy takie czasy, że na każdym jednym sprzęcie powinno być widać, czy są dwa zarodki czy nie, tak samo właśnie z bijącymi serduszkami. Jak dla mnie powinnaś udać się do innego lekarza, a najlepiej do takiego, który w swoim gabinecie ma możliwość zrobienia USG 3D, żeby mieć już całkowitą pewność :slight_smile:

Ja również uważam, że w dzisiejszych czasach i przy dzisiejszym sprzęcie takie pomyłki raczej już nie mają miejsca. Sprzęt na którym pracują lekarze jest coraz lepszej jakości i widać dokładnie czy w Brzuszku jest jedno czy też dwoje dzieci.

Dokladnie w tych czasach trudno o pomylke wctakiej sprawie tym bardziej jespi wykonujemy badanie 3d

Nie i nawet nie słyszałam o takim przypadku. Musiałby to być naprawdę przypadek, że się zarodki akurat tak równo za sobą skryły. Sprzęt jest dużo lepszy, lekarze mają lepszą wiedzę, doświadczenie. A poza tym, nawet jeśli na pierwszym usg wyszłaby ciąża pojedyncza, to przecież kolejne usg jest już między 11-14 tygodniem, więc i tak wcześnie, jak dla mnie. A wtedy to już trudno nie zauważyć drugiego malucha :slight_smile:

Witam. Wątek idealnie pasujący do mojej historii. Super lekarz z certyfikatem z genetyki, sprzęt bardzo dobry posiadający funkcję robienia filmików w 4D a jednak zdarza się. Ja o ciąży bliźniaczej dowiedzialam się dopiero na badaniu prenatalnym w 13tyg 1 dniu a dodam że byłam na usg już od 4 tyg gdzie było widać 1 pęcherzyk, później 1 zarodek jeszcze bez serduszka, kolejna wizyta 1 zarodek z serduszkiem i kolejna w 10 tygodniu gdzie miałam nawet przełączane na 4 D i było jedno mmaleństwo. Dodam że wszystkie te usg były robione dowcipnie. W 13 tyg na prenatalnym przez brzuch niespodzianka i dwa maluchy :slight_smile: Nie wiem kto był bardziej zaskoczony ja czy lekarz hehe Prawdopodobny powód:jestem niska i bardzo szczupła i były ułożone dosłownie jeden za drugim. Przy usg przez brzuch już było widać zupełnie inaczej. Teraz już jestem w 19 tygodniu i nie mogę się doczekać gdy maluchy będą już z nami na świecie całe i zdrowe. Jak widać wszystko się może zdarzyć hehe Pozdrawiam

Witam , ja dowiedziałam się że jestem w ciązy z bliżniakami na pierwszym USG około 6 tygodnia ciązy kiedy już było widać 2 pęcherzyki . Poszłam po potwierdzenie do drugiego ginekologa i również potwierdził , natomiast oboje powiedzieli , że jest to na razie wcześnie i nie ma się co nastawiać gdyż często jeden bliźniak obumiera , ale jak było w moim przypadku ciaza 2k2o czyli 2 kosmówkowa i 2 owodniowa jest bardzo rzadkie .