jestem mamą 21 miesięcznych bliźniaczek są tak kochane gdy się przytulają i całują jedna bez drugiej nie wytrzyma zawsze pamiętają o “siosi” (siostrze) ale od czasu do czasu jak dostaną jakąś fazę to biją się i kłócą się o byle co czy to normalne?
Nie mam kontaktu z bliznietami , ale nie znam rodzeństwa które się nie bije , nie kłóci między sobą. W rodzinie był okres gdzie był dosłownie baybyboom i każde z 7 dzieci mojej babci miało dzieci w podobnym wieku . Obserwując taką gromada zbliżona wiekiem lub z różnicą rok , dwa lata widziałam wiele kłótni, nawet pomiędzy takimi bobasami .
Od jakiegoś miesiąca z 17 miesięczna córka chodzę do klubu malucha i tam są dzieci w różnym wieku . Wymieniamy z mamami doświadczenia i wiele razy słyszałam o miłości i kłótni rodzeństwa .
Jak najbardziej normalne. Ja mam z dzieciństwa zdjęcie, na którym moja siostra stoi na mnie, ja leżę na brzuchu i ryczę a ona próbuję się wspiąć wyżej. Kłótnie były zawsze, ale przy obcych jedna za drugą zawsze była.Chyba zawsze rodzeństwo przy niedużej różnicy wieku się kłóci.
Pewnie, że normalne. Rodzeństwo się potrafi bardzo kochać, dawać buziaki, ale bójki są nieuniknione
Ja tam się moim bratem kłóciłam bardzo często i żeśmy się też bili, jak to dzieciaki. Czasami nawet kłótnia wychodziła bez powodu… a jak wiadomo z kłótni do bójki tylko mało kroczek… Także nie przejmuj się , bo to całkowicie normalne zachowanie ![]()
Gudrun różnie z tą różnicą wieku między rodzeństwem bywa. U nas jest różnicy 7 lat miedzy mną a bratem a 5 między mną a siostrą i też się kłóciliśmy, ale ja bardziej z siostra. Inne charaktery zupełnie. Moje bliźniaki są jeszcze małe, więc się nie kłócą:)
adamos jak zaczną się lać to tylko dym będzie szedł
jak to rodzeństwo
https://www.facebook.com/313290038755391/videos/950926614991727/?pnref=story obejrzyj filmik co Cię może czekać ![]()
Aż strach się bać co mnie może czekać:)![]()
Adamos - sama radość - podwójna siła radości ![]()
nie ma co się bać Marta -1989 ma racje to" podwójna siła radości " tylko że gdy bliźniaczki urządzają takie kłótnie przy moich rodzicach to słyszę wiecznie" wy takie nie byłyście!" a dodam jeszcze że mam młodsze siostry bliźniaczki tylko mi się wydaje że kiedyś to było kiedyś a teraz to jest teraz i nie ma czego porównywać
Oczywiście, kiedyś były inne czasy, teraz jest trudniej wychować dzieci.
Międzymną a siostrą jest 18 miesięcy różnicy baa między moimi kuzynkami 9 miesięcy i też się ciągle biłyśmy i kłóciłyśmy ze sobą. Więc to też nie zależy od czasów. Między dziećmi zachodzą zawsze jakieś kłótnie czy sprzeczki i jest to jak najbardziej normalne.
To prawda, że u rodzeństwa kłótnie to standard. Dopiero przy dużej różnicy wieku kłótni nie ma. Tak jest u mojej chrzestnej - 17 lat różnicy. Rodzeństwo ze sobą rzadko się widzi obecnie, jedno po studiach, drugie w podstawówce. Ale relacji między nimi nie ma.
Z kolei ja z moja siostrą kłóciliśmy się często. Do momentu jak za mieszkaliśmy osobno po studiach. Teraz gadamy codziennie przez Skype. Ale kłótnie wcześniej to była kwestia zupełnie różnych charakterów.
Między mną a moją siostrą jest 5 lat różnicy jak mieszkałyśmy razem kłóciłyśmy się caly czas. Teraz się już dogadujemy.
Kłótnie są całkiem naturalne wśród rodzeństwa i nie koniecznie tylko i wyłącznie pomiędzy bliźniakami. ![]()
Między mną i moją siostrą też jest 5 lat różnicy i też się kłóciłyśmy, chyba inne charaktery mamy. Teraz każda z nas ma swoją rodzinę, każda z nas mieszka gdzieś indziej, ale też nieraz mamy inne zdania na dany temat. Ale ogólnie się nie kłócimy tak jak kiedyś, ale wymiana zdań nieraz się zdarza ![]()
Kłótnie między rodzeństwem to normalne zjawisko.Nawet mały człowiek może mieć gorszy dzień i prawo do własnego zdania i wyrażania emocji .Nawet bliżniaczki mają przecież inne temperamenty i charaktery i mają prawo do odmiennych zdań ,a wtedy o kłótnię o byle co nie trudno.