perpetua88 ja takze o takich cw nie slyszalam
ale za to lekarz radzila mi aby za nisko zabawek nie wieszac corci lecz nieco wyzeji troszke dalej aby wytezala swoj wzrok
Perpetua ja słyszałam o takim ćwiczeniu, jak i zakrywaniu oka które nie zezuje, by pracowało bardziej to zezujące - tzn. wyprowadzało się na prosty wzrok.
jednak ja mysle ze nad zezem ktory wystepuje dosc czesto u noworodkow nie ma co pracowac
chyba,ze zez utrzymuje sie dosc dlugo
aczkolwiek i tak cwiczylabym dopiero po konsultacji z lekarzem
Xaniab myśmy hyli niedawno z 10 miesięcznym maluchem u okulisty i pan doktkor powiedzał, że wyraźny zez powinien ustąpić do roku, a wrażenie że jest delikatny może być do 2 lat ze względu na kształt nosków maluszków, które są krótkie i fałd “motylków” dzieciom przeszkadza w patrzeniu. Ale jeśli zauważysz u malucha 4 miesięcznego, że ma trudnościnw poruszaniu gałką oczną, nie zwraca uwagi na przwdmioty, przysłoniwszy ręką oko wyglądające prawidłowo, maluch się przeciwstawia powinnosię zgłosićmdo okulisty.
Dokładnie lekki zez może utrzymywać się dość długo. Jednak dziecko powinno reagować w prawidłowy sposób na światło, które może je razić, powinno wodzić wzrokiem za przedmiotami itp.
Takze czytalam o tym zezowaniu dzieci i pisano ze do roku mize zez wystepowac i to o niczym zlym nie swiadczy