Witam kobietki kochane czy ktoras z was ma wiedze na temat spozywania biotyny w ciazy? Chodzi mi konkretnie o herbate ziolowa z biotyna. Pilyscie? Mozna? Wplywa rzeczywiscie dobrze na cere i wlosy? Jestem w 18 tc. Pozdrawiam cieplutko i milego Sylwestra
!
Byś musiała swojego lekarza spytać.no ale jeśli herbata jest typowo ziołowa to nie zaszkodzi.
Biotyna zawarta jest w witaminach dla ciężarnych, z tego co wiem jest pewien jej limit, którego nie powinno się przekraczać.
Nie każda herbatka ziołowa jest bezpieczna w ciąży, warto sprawdzić czy to ziele jest odpowiednie. Zioła to też leki
Mnie w 1 i 2 trymestrze straszliwie wypadały włosy a to ze względu na szalejące hormony tarczycy - może warto je sprawdzić?
Na wypadające włosy mogę polecić:
- Wcierki z soku z cebuli. Ścierasz cebulę, dodajesz trochę wody, taki płyn wcierasz w skórę głowy i zostawiasz na 15 min, spłukujesz. Stosuj 1-2 w tygodniu. Mnie przy problemach tarczycy tylko po tym włosy nie wypadały garściami. Gdy stosowałam wcierki przed ciążą to nawet włosy mi się zagęściły, co przy moich włosach graniczy z cudem (najdroższe kosmetyki nie dawały takiego efektu) :P.
- Płukankę z ocetem jabłkowym. Jeśli chcesz nadać włosom zdrowy wygląd, blask i pozbyć się problemów z przetłuszczaniem/łupierzem. Robi się roztwór 1l wody 2 łyżki octu jabłkowego (bez konserwantów, najlepiej eco). Taką płukankę stosujesz po umyciu głowy 1-2 razy w tygodniu. Taki roztwór można też stosować jako tonik.
Nie wszystkie zioła są bezpieczne w ciąży. Zresztą w ciąży mogą zupełnie inaczej działać dlatego myślę że lepiej kupić sobie szampon odpowiedni np na wyglądające włosy wzmacniający i odzywiajacy do tego np odżywkę na włosy.
Najlepiej się doradzić lekarza.bo my możemy doradzać ale się tak dobrze nie znamy na medycynie co można a czego nie.
No wiadomo herbatki ziołowe w większych ilościach mogą szkodzić.
Nie wszystkie zioła są bezpieczne.
Też jestem tefoczdania dziewczyny. Najlepiej zasięgnąć pinii specjalisty . Emanuela a czy masz bardzo poważne problemy z cerą i włosami ? Ja w trakcie ciazy nie eksperymemtowalabym z takimi suplementami, ponieważ w dużej mierze hormony i tak zrobią swoje. Po ciazy może się ładnie informować jeśli są problemy
Tak jak dziewczyny piszą, lepiej poradzi się lekarza. I dopasować sobie dobre jakościowo tabletki witaminowe dla kobiet w ciąży. Dla wzmocnienia włosów polecam płukania z naparu pokrzywy i/lub skrzyp. U mnie działa bardzo fajnie. Dodatkowo picie tych napadów też hamuje wypadanie włosów. Ale trzeba zapytać czy w ciąży można pić.