Dzień dobry :)
Mam pytanie do Mam które niedawno miały bilans 2 latka ze swoją pociechą :)
Chciałabym dowiedzieć się jakie umiejętności powinno posiadać 2 letnie dziecko :) (wiem każde w swoim tempie ale są tak zwane widełki :) )
Witaj na forum #teamLOVI!
Dzień dobry :)
Mam pytanie do Mam które niedawno miały bilans 2 latka ze swoją pociechą :)
Chciałabym dowiedzieć się jakie umiejętności powinno posiadać 2 letnie dziecko :) (wiem każde w swoim tempie ale są tak zwane widełki :) )
chyba powinno pokazać na sobie części ciała jak dobrze pamiętam
A ja już od 9 miesięcy dzwonię do przychodni bo chce zrobić córce bilans i jeszcze ich nie wykonują. Jedynie szczepienia. U Was wykonują bilanse?
Mama_córeczki. U mnie wykonują z córką byłam jakoś miesiąc temu. A z starszym synem mam za tydzień.
Powinno umieć już chodzić pięta palce.
Machać rączka mówić '' papa''
Trzymać kubeczek z piciem
Układać wieże np z dwóch klocków luz więcej
Szukać zabawek
Reagować na imię odwracać główkę gdy się go woła
Malować "mazać" po kartce papieru
Potrafi przewrócić pudełko z zabawkami.
Skacze,biega
Potrafi już powiedzieć że chce siku lub że jest "be"
Wchodzi po schodach oczywiście trzymając się poręczy i pod okiem rodzica
Bawi się z rówieśnikami
Pokazuje siebie na zdj, rozpoznaje przedmioty lub zwierzatka po głosie, naśladuje dane dźwięki. Jest tego sporo ale wiadomo że każde dzieciątko rozwija się w swoim tempie i nie wszystko musi umieć.
Cała moja trójka na bilansie dostawała małpiego rozumu: córka wygłupy i "popisówa", a synowie histeria i panika. W każdym razie z żadnym nie dało się pogadać i dogadać...
W związku z tym pediatra pytała mnie, co potrafią, co niepokoi a co poczytuję za mocne strony, oraz jakie są opinie ze żłobków.
Oprócz tego, co pisze Liwia, powinnaś mieć w książeczce zdrowia konkretna tabelkę :)
Mama i córeczka myślę że jak robią szczepienia, to muszą dziecko dobrze zbadać wiec mimo woli polowa bilansu zrobiona;) a jak masz jakieś postrzeżenia to lekarz powinien wysłuchać i dać jakieś wskazówki. W sumie nie rozumiem dlaczego robią szczepienia a bilansu już nie, pierwsza myśl nie chca narażać niemowlaków ale przecież mama i tak musi iść na szczepienie a to może 10 minut dłużej zajmie
Ja ostatnio byłam na bilansie 10 latka raz przełożony czekaliśmy pół roku dłużej ale zrobili;)
Anita zdaza się ze dziecko z katarem szczepia
.. bo lekarz stwierdza ze to juz końcówka to można ... i potem wychodzi jakieś cofnięcie w rozwoju z życia wzięte😕
U nas nie wykonują bilansów.
Szczepienia za to odbywają się normalnie, przychodzi się na umówiona godzinę. Wszystko idzie sprawniej i nie trzeba czekać w zatłoczonej poczekalni z maluchem.
Jeśli chodzi o drobne infekcje to można wtedy szczepić.
U mnie wykonują i bilanse i szczepienia. Swoją drogą pandemia tyle już trwa, że zaraz bilans dwulatka będzie bilansem trzylatka, a wtedy ciężko ocenić dziecko według tych samych kryteriów, bo jednak wynik będzie zafałszowany.
Mój lada chwila będzie obchodził 3 urodziny i niestety bilansu 2 latka nie mieliśmy zrobionego ze względu na panujący wirus.Widzę jednak od początku ,że wszystko jest ok i ładnie się rozwija.mamy tylko problem okulistyczny ,ale nie map tragedii i wszystko pod kontrolą. My mamusie zazwyczaj czujemy wewnątrz ,że coś jest nie tak i wtedy warto porozmawiać o swoich obawach z pediatrą.
U nas robią bilanse i dzwonią sami przypomnieć i zapisać na konkretną datę i godzinę. Na szczepienia to samo. W przychodni jest wtedy pusto, otwierają nam drzwi i każą nie dotykać niczego (tak miałam na szczepieniu z synem jakoś we wrześniu). I nie ma opcji minąć się z inną mamą.
U nas w przychodni nie było bilansu ze względu na Covida. Dzwoniłam i pytałam i tak mi powiedziano...
Bilanse bardziej rodzice chyba pilnują żeby zobaczyć czy wszystko w porządku a nie przychodnie
U nas przy katarku nie szczepią
U mnie szczepienia są normalnie. Nawet ostatnio w kokejce dwie osoby przede mną były
u nas dokładny wywiad jest zawsze, po infekcji też nie szczepią a z katarem tym bardziej ;) nawet chyba bym do przychodni nie poszła, szkoda czau bo by odesłali z kwitkiem. Kiedys poszłam z córką po receptę oczywiscie wizyta musi być;) i zachciało jej sie siusiu, poszłyśmy do otwartej toalety akurat była to przy gabinecie dzieci zdrowych.... jaki opiernicz dostałyśmy ze dziecko chore i weszło;) wiec u nas tego raczej przestrzegają;) a nie było dyskusji ze zdrowa i po receptę zakaz wchodzenia i mieszania sie z dziećmi które szczepią a ze toalety zamknięte...
Beata go nigdzie nie wolno szczepić dziecka z katarem czy przeziębieniem niestety lekarze są różni . Ja bym się nie zgodziła będą rodzicem żeby szczepić moje dziecko nawet z najmniejszym katarkiem
Ewabrz wszystko zależy od przychodni.
dlatego czasami my jako rodzice powinniśmy reagować
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.