Witam, jestem w 33 tygodniu ciąży i od 3 tygodni utrzymują mi się biegunki, co prawda nie są częste bo raz na dobę ale jest to dla mnie niepokojące. Byłam u lekarza ale nic mi w badaniach nie wyszło po za wysokim WBC (ponad 20), lekarz, wydaje mi się, że zignorowal to bo twierdzi, że dopóki nie powtarza się biegunka 3 razy na dobę nie ma powodu do paniki. Nie chcę panikować ale mnie to niepokoi bo jest to moja pierwsza ciąża. Pytanie teraz do was czy któraś z was miała podobny problem? Bo nie wiem czy czekać aż coś się zmieni czy szukać innego lekarza
Zawsze mozesz isc do innego lekarza na konsulatcje. Co masz na mysli piszac biegunka? Jeden luzny stolec na dobe nie jest biegunka, bowiem ona utrzymuje sie dluzej - tak powiedziala mi moja Pani doktor, kiedy poszlam do niej z podobnym problemem. U mnie taki przypadek zdarzal sie co 2-3 dni i nie bylo to nic zlego. Mozliwe ze Twoj organizm juz teraz zaczal sie oczyszczac samoistnie. U mnie trwaly te luzne stolce co kilka dni przez okolo miesiac. Potem w 37.5 tygodniu urodzilam, a okolo 3 dni przed porodem juz na dobre zaczal sie oczyszczac moj organizm - jeszcze czestsze (o zgrozo) oddawanie moczu, kilka stolcow dziennie… No i na koncu kilka godzin przez porodem tez zeszlo samo. Moze u Ciebie bedzie podobnie?
Jezeli Cie to niepokoi skonsultuj to z innym lekarzem, bedziesz miala porownanie.
Tak jak pisze J. Swierczewska - jeżeli masz wątpliwości co do lekarza, zawsze możesz iść do innego. Dodatkową konsultacją na pewno sobie nie zaszkodzisz
A czy zmieniłaś może dietę? Coś inaczej jesz? Jakiś nowy składnik lub potrawa? Może zaczęłaś jeść warzywa? Jakieś leki zaczęłaś przyjmować? Pijesz kawę? Może być tak, że jakieś artykuły spożywcze wpływają na to. Czy przy okazji biegunki krwawisz? Czy boli Cię brzuch?
Biegunka (tak jak powiedział Ci lekarz) to kilkukrotne w ciągu dnia wypróżnianie się bardzo luźnym stolcem. Najczęściej jest to nagła potrzeba kilka razy na dobę. W sytuacji, gdy u ciebie występuje raz, raczej podejrzewałabym, ze to organizm się oczyszcza (tak jak pisała koleżanka wyżej).
O biegunce możesz też przeczytać tutaj: JEDEN objaw, po którym poznasz, że poród zacznie się za 24h! A co oznacza we wczesnej ciąży? | Mamotoja.pl
może tak być ja też miałam takie raz na dobre stolce które nie były takie wlansie lejace się bardziej. ale to nie jesy biegunka bo biegunka to zupełnie co innego luźne stolce które się powtarzają w ciągu doby kilka razy. możliwe że twój organizm powoli się oczyszcza tzn wyrzuca ile się da z jelita grubego.
A co do lekarza zawsze możesz zasięgnąć porady innego
Przy biegunce powinnaś też odczuwać bóle w brzuchu, nagłe parcie, niemożność powstrzymania i tzw. “kręcenie” w brzuchu. Dziewczyny trafie sugerują oczyszczanie organizmu. A może stresujesz się ostatnio? Stres często powoduje luźne stolce.
Wierzcie mi że przejrzałam już chyba wszystkie fora w internecie na ten temat i jedyne co zyskałam to jeszcze więcej strachu i niepewności. Poprzez biegunki mam na myśli nie luźne stolce ale takiej konsystencji jak woda. Dietę zmieniłam w pierwszej kolejności na lekkostrawna bo też pomyślałam że coś zjadłam. Warzywa jem od początku ciąży więc uważam że nie są przyczyną tego stanu. Żadnych innych objawów nie mam, ani bólów brzucha ani krwi w stolcu. A jeśli chodzi o częstotliwość to raz na dobę codziennie od 3 tygodni choć zdarzyło się i kilka dni po 3 razy. A co myślicie o tym wyniku WBC powyżej 20, czytałam że tak jest przy zatruciu lub jakiejś infekcji i w najgorszym wypadku zapalenie jelita?, jednak mimo mojej sugestii lekarz nic z tym nie zrobił. Czy któraś miała to wysokie tak jak u mnie?
Lenka - co do wyników, to ja nie będę go analizować. To powinien zrobić lekarz. Warzywa jesz od początku ciąży, ale obecnie w sklepach są tzw. nowalijki i te warzywa i owoce są dosyć mocno pryskane. Taka chemia może zaszkodzić.
Ja także uważam że jeśli to się zdarza tylko raz na dobę to nie jest to nic złego. Może poprostu codziennie o podobnej godzine organizm coś wydala i tyle a jeśli masz dietę lekkostrawną to tym bardziej organizm łatwiej tak wydala.
Ja miałam taki okres w ciąży, ale chyba to byl 2 trymestr, że jakis dłuższy czas właśnie zamiast normalnie raz dziennie sie załatwiać, to bylo cos w rodzaju biegunki, bez bólu brzucha. Piłam elektrolity na wszelki wypadek, ale po jakims czasie wszystko sie unormowało. Także jeśli nic się innego niepokojącego nie dzieje, to nie powinnaś az tak sie przejmować, przynajmniej moim zdaniem w ciąży różnie bywa.
Lenka, w innym wątku pisałaś, z e się panicznie boisz porodu. Pamiętaj, z e takie luźne spółce mogą być właśnie spowodowane stresem.
Co do wyników, t o powiem Ci tylko tyle, ze dla ciężarnych są inne normy niż dla nieciezarnych, a normy z laboratorium są ogólne. Wiec jak lekarz tym się nie przejął, to może są akceptowalne?
Te badania skonsultuj z lekarzem, niech on Ci dokladnie wytlumaczy co one oznaczaja bo sie martwisz, a to nie jest dobre dla dziecka. Ponadto takie domysly i szukanie w internecie to tylko wiecej szkody zrobi jak pozytku. Jeszcze sie dowiesz ze bol glowy to guz mozgu… Stres nie jest dobry, dzieki niemu same zle rzeczy sie dzieja.
Co do badań to wiem że norma w ciąży wynosi wbc do 20 ja mam 23 więc wysoka. Lekarz podkreślił sobie to na wynikach ale nic z tym nie zrobił. I to właśnie mnie martwi. Ale w piątek mam wizytę umówiona u innego ginekologa i zapytam dlaczego tak jest. A co do tych elektrolitow to wykupie w aptece bo boję się że wszystkie witaminy wypłukalo mi już z organizmu przez te 3 tygodnie.
Linka, przede wszystkim nie panikuj :). Jeśli ta “biegunke” masz tylko raz dziennie, to napewno Ci wszystkich witamin nie wypłukało z organizmu. O to nie masz się co martwic. A wbc 23 przy normie do 23 to nie jest duże przekroczenie. Bardziej stresem sobie to podbijasz niż jakaś medyczna przyczyną. Przy tak niewielkich wahaniach to każdy Lekarz Ci powie,ze nic się z tym.nie robi, co najwyzej mozna obserwowac sytuację i za jakiś czas można powtórzyć badanie. Zresztą lekarze patrzą na dane przekroczenie tez w kontekście innych pomiarów, jak by coś było nie tak, to pewnie lekarz by zlecił dodatkowe badania. Ale oczywiście jak najbardziej możesz zapytać tego innego lekarza na wizycie - może to Cię choć trochę uspokoi :).
Oj dokładnie, czasami jest taki dzień, że po prostu pewien wskaźnik może od normy delikatnie odbiegać. Ja tez miałam nieraz jakieś powyzej, a jakieś poniżej normy. Lekarz nigdy nie powiedział, że jest cos nie tak. Zawsze mówił, ze morfologia ok. A jak sie kiedyś spytałam dokładnie, to stwierdził, że w ciąży takie cos jest normalne i nie ma się czym przejmować. Klaudia jeszcze jak coś to zapytaj o probiotyk w aptece, też mozesz spokojnie sobie brać, bo one dobrze wpływają na jelita, drogi moczowe i rodne i na dziecko też.
jeśli chodzi o wyniki, to dany parametr może być podwyższony z mnóstwa powodów. Przykładowo CRP jest wysokie. I można podejrzewać stan zapalany w organizmie, ale równie dobrze może to być ból zęba.
Przyczyną mogą być pryskane warzywa, może nietolerancja pokarmowa, a może własnie stres, o którym wspomniałam wcześniej,
Ja też bym nie uznała tego jeszcze za biegunkę. Raz dziennie to nie biegunka. I też myślę, że to może być kwestia stresu, jeśli nie diety. Zawsze tak miałam przy ważnych, stresujących egzaminach. Zaufałabym lekarzowi, myślę że wie co robi. A tak jak pisze Alicja to nie jest jakieś niewiadomo jakie odchylenie, by reagować, widocznie lekarz uznał, że póki co nie ma powodu.
Magros ma rację. Lenka jak Cię to niepokoi to kup sobie jakąś dobrą florę bakteryjną, dicoflor, sanprobi. One są bezpieczne w ciąży, a troszkę podbuduje Ci florę jelitowa
Lenka dobrze że idziesz w piątek na wizytę do innego lekarza
Elektrolity na pewno Ci nie zaszkodza. Pamiętaj też o nawadnianiu
U mnie w trzecim trymetrze, od ok. 35. tygodnia ciąży, również pojawiły się luźne stolce. Oprócz tej przypadłości nie odczuwam żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, więc najprawdopodobniej organizm w ten sposób się “oczyszcza” i przygotowuje do porodu. Myślę, że, podobnie jak wskazują poprzedniczki, warto zaopatrzyć się w wspomaganie w postaci flory bakteryjnej i jeść jogurty, dodatkowo dostarczając sobie potrzebnego wapnia, oraz kiszonki - szczególnie na przednówku
jeśli męczą Cie te dolegliwości to jedz banany, one dobrze działają na żołądek.