Biegunka (chyba) przy ząbkowaniu

Od wczoraj mały ma wodniste kupki. Prawdopodobnie jest to objaw ząbkowania. Ma 9 miesięcy i jeszcze nie wyszły ząbki. Więc pewnie to właśnie to. Jednak (chyba jak każda mama) troszkę się martwię. Mam do was parę pytań.

• Kiedy do lekarza?
    Na razie synek ma stan podgorączkowy (temperaturę mierzę co jakiś czas i na razie to jest ok. 37). Widzę, że jest osłabiony no i ta kupa. Zastanawiam się czy jechać do lekarza, czy czekać jeszcze.
  • Jaka dieta dla 9-miesięcznego dziecka przy biegunce?
    Daję mu dużo wody, herbatki rumiankowej. Ugotowałam mu ryż (ale jeszcze nie jadł, bo zasnął). Boję się, że w ogóle nie będzie mi chciał jeść. Co mogę mu jeszcze podać?
  • Są jakieś sprawdzone sposoby dla niemowląt przy łagodzeniu objawów?

aaa… oczywiście jak są już na forum odpowiedzi na moje pytania to proszę o linki.

jak synek nie będzie jadł ani pił to do lekarza a jak z jedzeniem będzie ok to ja bym nie szła chyba że gorączka będzie większa i będzie kupa bardzo często.

Najważniejsze to aby dawać dziecku pić- jeżeli nie chce jeść i pić to podawaj mu łyżeczką aby nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeżeli będziesz widziała że maluszek zbyt mało przyjmuje płynów i nadal ma biegunkę możesz mu podać elektrolity rozpuszczone w wodzie ( w aptece kupisz je bez recepty). Co do diety to faktycznie ryż i marchewka są dobre przy biegunkach. Jeżeli temperatura dziecka będzie wyższa musisz mu podać leki przeciwgorączkowe ,a ja osobiście polecam Ci okład z mokrej pieluszki na główkę i kark dziecka- zmniejszy temperaturę - oczywiście stan podgorączkowy ( w przypadku wysokiej temperatury konieczna jest wizyta u lekarza). Jeżeli masz w domu żel na ząbkowanie to posmaruj maluchowi dziąsła - przyniesie mu to ulgę i chętniej będzie jadł. Ja przy biegunce podaję również synkowi probiotyk .

Przy biegunce nawadniaj dużo i sprawdzaj śluzówki czy nie są suche oraz ciemiączko czy nie jest zapadnięte
Pdać możesz kleik marchewkowy- ryż zwkły z rozgotowaną marchwią bądź jabłuszkiem oraz jagody bez problemu, to na ustabilizowanoe kupki.
przy ząbkach polecam podawać nurofen, bądź tym w syropku posmarować dziąsła. Nurofen ma przewagę nad paracetamplem, że jest przeciwzapalny, a gorączka właśnie z tego wynika. Tylko podaj jak gorączka będzie 38,5 w zwyż.
Dawaj co chwilę schłodzone gryzaki, skórkę od chleba
Nierkórzy polecają viburcol, ale ja uspakajaczy takich nje akceptuję.
Żele też rózne opini, mi dentysta powiedział, że to pic na wodę…

Didisia jeżeli ktoś uważa że żele na dziąsła to pic na wodę to jego zdanie ja widzę że kiedy posmaruję synkowi dziąsła to przynosi mu to ulgę więc dlatego piszę o takiej możliwości - mój synek za nic nie chce gryzaków więc u nas ta metoda łagodzenia bólu dziąseł odpada.

Annawiana, pisząc mój omentarz Twojego nie czytałam jeszcze więc nie odnosiłam się osobiście do Ciebie a powiedziałam to co mi przekazał dentysta. A w stosounku do mego syna nie zauważyłam by żele coś dawały.

Tak jak myślałam, ryżu nie chciał. zjadł troszkę mleczka i pije wodę. Temperatura wyższa o pół stopnia. Gryzaczki chłodzą się z lodówce, Jest dziś troszkę ospały. Leżał i mruczał jakby chciał spać ale nie mógł zasnąć. Biegunka chyba się uspokoiła troszkę. do 11 były 3 kupki… teraz cisza. Oby tak dalej było.

U nas żele pomagały ale na dosłownie 5 min z tym że ja nie miałam potrzeby ich używania… Na pewno nie polecam kapsułek camillia. To dopiero pić pic na wodę. I tak jak wspomniała Daria dużo wody…

DorFryt jak ładnie pije to jest dobrze.Gorzej jakby nie chciał pić.
Podawaj mu nawet małymi partiami to picie ale często.Smaruj dziąselka (polecam dentinox)
A na biegunkę polecam smecte.Mój synek tez ma 9 miesięcy i przez trzy dni robił biegunkowate kupki,
ale nie chciał mi nic pić.Dostałam leki od lekarza ale nie pomagało i wtedy dałam mu smecte i z chwili na
chwile przeszło - tzn były chyba jeszcze z dwa razy biegunkowate kupy i potem jak ręką odjął.
możesz mu elektrolity podać.Kamień spadł z serca,bo juz zaczynałam się bać.

Smecta na biegunke, na dziąsła calgel - można go uzy wać 6 razy na dobę, natomiast próbowałam też dentinox- tylko 3 razy i na mojego synka nie działał.
Jestem mamą 6 miesięcznego chłopca - próbowałam wszystkiego mielismy okoropny moment podczas ząbkowania. Fakt faktem odczuwamy objawy od 2 miesiąca życia , tak zaczał wczesniej zabkować - sprawa genetyczna :slight_smile: aktualnie mamy 2 piękne,lśniące dolne jedyneczki
nam pomagał ww żel/surowa,zimna marchewka/chłodne żelowe gryzaki/picie rumianku-działa przeciwzapalnie.
Z tego co wiem i zaobserwowałam to biegunka nie zawsze jest objawem ząbkowania… może jeśli nie przejdzie warto udać się do pediatry?

Właśnie dlatego bacznie obserwuję synka, bo nigdy nie wiadomo z jakiego powodu ta biegunka.
Zasnął, ale ma niespokojny sen;/ Przed zaśnięciem miał 38,5 stopni, dałam mu nurofen forte w zawiesinie.
Na ząbkowanie dziś gryzaczki zimne mu podawałam. z żelem poczekam na kryzys.
Co do biegunki… smecta… można dziecku podać taką zwykłą, czy dla dzieci jest jakaś specjalna?

I jak podskoczyła temperatura do 38,5 to postanowiłam, że jeśli jutro też taka temperatura będzie to pójdę z nim do lekarza.

dla Twego spokoju, oczywiście że idź, a jeśli będzoe dalej miał kupkę zła, ogranicz mleczko a podawaj czarną herbatę delikatną z cukrem, by elektrolity uzupełnić. Zrób chłodek w pokoju i nie przegrzej malucha.

A ja słyszałam żeby podawać wodę albo herbatkę rumiankową a czarna herbata i jeszcze z cukrem jest zabroniona :o

Warto dziecku ugotować kleik ryzowy przy biegunce. Dobrze byłoby delikatnie go osolić i chociaż dzieciom nie powinno się dosalać potraw to w tym wyjątku bym to zrobila dlatego ze sol zatrzyma trochę wode3 w organizmie. Warto podawac dziecku elektrolity do picia np. orlistat dla dzieci smakowy. U nas przy zabkach zazwyczaj jest biegunka. Tem można już zbijac przy 38 stopniach.

Spróbuję rano mu dać klei…

smecta jest jedna i dla dorosłych i dla dzieci,możesz bez obaw ja podać,mojemu 9.mcznemu synkowi podałam i musz
szybko przeszło.tylko polecam podawać stopniowo po troszkę,żeby nie zwymiotował

On dużo na raz nie pije. Zrobiłam smecte (i przeczytałam na ulotce o tym ze może 1saszetke na dobę). Dostał teraz nurofen (bo znowu podskoczyla mu temperatura do 38,5). Zadzwoniłam do lekarza… Mamy wizytę o 17.20… Ktoś mówił że małe dzieci z gorączką bez kolejki są przyjmowane… Dziękuję wszystkim za wsparcie i porady :slight_smile:

Zastanawiam się jeszcze czemu mały nie chce zimnych gryzaczków a wczoraj strasznie plakał jak chciałam mu zrobić zimne okłady

Bo zimnych okładów się nie robi, tylko kąpiel max o 2 stopnie chłodniejszą niż ciałko! A herbata czarna działa zapierająco i antybakteryjnie, cukier uzupełnia elektrolity. Nie każdy bobas gryzaczki musi akceptować. Czasem lepiej pomasować dziąsła szczoteczką
I co lekarz powiedział?