Bicie serca w ciąży - dodatkowe uderzenia serca (?!)

Bardzo dobrze zrobiłaś, że skonsultowałaś niepokojące Cię ataki z lekarzem. U mnie również pojawiły się podobne do Twoich symptomy, na szczęście suplementacja, którą zalecił mi lekarz znacznie ograniczyła ich występowanie. Jednak podzielam Twój niepokój, sama byłam pełna obaw, gdy zmierzyłam sobie puls (173 uderzenia na minutę). Mało mi klatki piersiowej nie rozsadziło przez ok. 7 minut. W takiej sytuacji od razy przyjęłam pozycję leżącą z uniesionymi nogami i piłam dużo wody. Mnie osobiście przynosiło to ulgę.

U mnie również pojawiło się po 20 tygodniu ciąży i z każdym tygodniem gdy brzuch był większy było gorzej .Do tego jeszcze ciężko było złapać mi oddech właśnie z dużym brzuchem .Rozmawiałam o tym z lekarzem i powiedział ze to całkiem normalne ponieważ brzuch zaczyna uciskać serce . Po porodzie od razu znikło całkowicie .Jeśli jednak coś cię martwi sądzę że powinnaś skonsultować to ze swoim lekarzem :slight_smile:

LEVUSEK - przykro, że u Ciebie aż farmakologicznie trzeba było to wspierać :frowning: ja na szczęście póki co żadnych leków na serce nie dostałam… (i mam nadzieję, że nie dostanę) a co do Isoptinu, to wyobraź sobie jakie zdziwienie mojej Mamy było ostatnio (rok temu), gdy kardiolog zapisała Jej Isoptin na serce właśnie, a Mama przypomniała sobie, że brała go tyle lat temu w ciąży z moja siostrą (lata 80-90-te!) … aż dziwne, że “nic innego nie weszło na rynek w zastępstwie Isoptinu” od tamtej pory…? Nic to. Najlepiej jednak nie-potrzebować żadnych leków i być zdrowym czego i sobie i Wam życzę!

No ja żałuję, że to brałam. No cóż ufałam lekarzom bardziej niż teraz. W końcu jestem 10 lat starsza :slight_smile:

MonikaKra fajnie że lekarz Cie uspokoił, a okres ciąży to obciążenie dla organizmu i musi on sonie jakoś poradzić ale może potrzebuje trochę czasu aby wejść na nowe tory i pracować za Was dwoje:) Ale dasz rade i wszystko będzie ok, najważniejsze to dbać o siebie i maluszka .

Zachęcam was do skorzystania z akcji “Strzeż się raka skóry” organizowane przez Veritamed w Warszawie, badanie oraz opinia dermatologa Rak skóry • od pieprzyka do czerniaka • dermatoskopia rabat -25%! • video-dermatoskopia rabat -23%! • dermatoskopia cyfrowa • VeritaMed Warszawa • Centrum