Mamy, zauważyłam u vórki (7msc) białe plamki na paznokciach. Cale życie słyszałam ze to świadczy o niedoborach. Jak myslicie, co mogę z tym zrobić?
Był już ten temat nie raz na tym forum :)
Po co dodawać wątki które już istnieją? Rozumiem osoby które są tu 1 dzień :)
Poproszę cieo link do wątku jeśli ty takowy znalazłaś
Klaudia mama, rzeczywiście ten wątek na forum już był i odpowiadał w nim specjalista, Pani doktor.
Kopiuje jej odpowiedź:
Lek.med Danuta Chrzanowska-Liszewska
Witam Białe plamki na paznokciach najczęściej nie są niczym niepokojącym. Czasami mogą świadczyć o niedoborze wapnia, czy fosforu. Oczywiście u osób odżywiających się prawidłowo, zbilansowaną dietą nie powinno brakować poszczególnych minerałów, witamin, czy pierwiastków śladowych. Kiedy dieta może być niedoborowa, np. nawyki żywieniowe rodziny, unikanie niektórych produktów mogą dawać podobne objawy ale też rzadko. Myślę, że nie jest to powód do niepokoju ale radziłabym pokazać zmiany dermatologowi. Obejrzy, zbierze wywiad i być może zwróci uwagę na jakieś niedobory. Pozdrawiam
Mama córeczki, oo dziękuje za tekst! :)
Nie zauważyłam u córki ich. Ale słyszałam że przy niedoborach się pojawiają
Klaudiamama ma rację często szuka się jakiegoś wątku i nie można znaleźć
Klaudia, nie ma za co :-)
To prawda. Monia zawsze wszystkich upomina za zakładanie nowych wątków, ale często lupka nie wyszukuje tych starych ze względu na to, że trzeba wpisać odpowiednią frazę żeby go znalazło.
Kiedyś szukałam coś na ten temat dlatego pamiętam, że był
Fraza to jedno, ale mi czetso bład wyskakuje.
No często jest coś ciążko znaleźć bo trzeba użyć odpowiednich słów, że tak ujmę tarfić w klucz normalnie jak na maturze haha
U dziecka nie zauważyłam, ale ja sama często je mam. Świadczą o niedoborach mikroelementów podobno, ale ja jem dużo zdrowych rzeczy, niby bogatych w te zalecane składniki i tak te plamki mam.
Sama wiem jak zakładałam wątek a po jakimś czasie patrzę a już jest taki, ale naprawdę nie mogłam znaleźć
Zdarza się, ja mówię to co pamiętam
U mnie od niedawna te pojawiły się plamki na paznokciach. Myślę że to niedobór mikroelementów... Jem witaminy owoce warzywa ale cóż
Białe plamki to po fachowemu leukonychia punctata, nie świadczą o strikte o niedoborach lecz z medycznego punktu widzenia najczęstszym ich powodem jest uraz macierzy paznokcia, poprzez ucisk tych okolic, obgryzanie, zbyt ciasne obuwie, ale to u starszych. U niemowląt i noworodków to najczęściej wynik jakiegoś drobnego urazu wewnątrzmacicznego lub okołoporodowego.
Martyna nie zawsze to jest wina warzyw czy owoców może być coś innego ☺
Kverve bardzo fajnie zauwazylas ze moze to byc nie tylko brak witamin itd a ja całe zycie tak slyszalam od wszystkich i tak myslalam
Mama być to chyba jak każda z nas 😂