W mu urodze dziecko, nema t chwile jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna czy należą mi się jakieś pieniądze po urodzeniu Dziecka ?
Gdzie się ewentualnie o to ubiegać ?
Dostaniesz Kosiniakowe 1000 zł przez rok.
Jak dochody Ci nie przekroczą to dostaniesz jeszcze 500+.
Zasiłek rodzinny 95 zł.
Za urodzenie dziecka becikowe 1000 zł.
Wszystkie dokumenty składasz w MOPS . Najlepiej jak pójdziesz do MOPSu i tam powinni dokładnie Cię poinformować co i ile Ci się należy . Jakie dokumenty musisz złożyć aby dostać zasiłki .
Wszystkiego dowiesz się w MOPsie.
Na pewno dostaniesz zasiłek 1000 zł miesięcznie przez rok, jeśli dochód Ci nie przekroczy dostaniesz 500 zł z rodziny 500+, również jeśli nie przekroczyła progu dochodowego dostaniesz jednorazowe becikowe 1000 zł z tym że warunkiem jest to, że musisz być pod opieką ginekologa najpóźniej od 10 tc.
Jeśli będzie Ci się należał zasiłek rodzinny, czyli Twój dochód nie przekroczy 674zl na osobe, to oprócz standardowego becikowego (dochód z tego co pamiętam 1950zl na osobę), należy się jeszcze drugi 1000zl z tytułu urodzenia dziecka. Pamiętaj tylko zgłosić ciążę w Urzędzie pracy, wyznacza Ci termin bliżej porodu, abyś mogła przejść w status osoby niepracujacej, ubezpieczonej ale nie poszukujacej pracy. Po porodzie zglaszasz się do urzędu pracy z aktem urodzenia, aby dziecko ubezpieczyć, chyba że będzie miało ubezpieczenie przy ojcu. Formalności związane z pieniędzmi tak jak napisała Kasia, zalatwiasz w Mopsie. Warto wziąć wnioski przed porodem, aby większość uzupełnić na spokojnie i przygotować ewentualne dodatkowe dokumenty.
A pobierasz zasiłek dla bezrobotnych? Bo jezeli urodzisz w trakcie pobierania zasiłku to mogą Ci go przedłużyć. Musisz dokladnie dowiedzieć się w Urzędzie Pracy, bo słyszałam ze coś takiego jest ale nie znam szczegółów, czy w ogole jest to aktualne. Plus te wszystkie pieniądze o których mówią dziewczyny, kosiniakowe, z programu 500+, becikowe i swiadczenie rodzinne. Robi sie z tego fajna kwota wiec warto sie postarać. Najlepiej popytac w MOPSie i Urzedzie Pracy. Jest troche zalatwiania ale warto- zdecydowanie.
Myśle że warto zacząć od MOPSu bo jeśli jest fajna Pani to sama doradzi co będzie lepiej wychodziło i co trzeba zrobić.
Próg do becikowego wynosi 1922 netto na osobę niedawno byłam w Mopsie dopytać się bo byłam ciekawa czy nam przysługuje.
Pamiętaj właśnie jeszcze żeby pójść do Urzędu Pracy z aktem urodzenia żeby ubezpieczyć Malucha. Dziecko może być również ubezpieczone razem z ojcem ale jeśli tego nie planujesz koniecznie idź do UP to zgłosić.
dodam tylko ze to druga ciaza moja.
zasiłek w UP mam do lutego a termin na maj. wiec zasiłku nie przedłuża.
w UP juz bylam, gadałam i powiedzieli ze jak urodze mam sie zlosic z dokumentami i wyznacza 52 tyg urlopu i po urlopie wznawiaja wizyty