Bezdech u dziecka w okresie noworodkowym

Na co dzień pracujesz z nowo narodzonymi dziećmi. Troszczysz się o nie, dbasz, ale także wprawnym medycznym okiem profesjonalisty bacznie obserwujesz ich zdrowotną kondycję. Bezdech należy do najczęściej występujących zaburzeń oddychania w okresie noworodkowym. Przeczytaj, jakie objawy towarzyszą bezdechowi, z czym się wiąże oraz jakie praktyki monitorowania i leczenia powinny być zastosowane względem tych malutkich pacjentów.

Gratuluję artykułu.
Nasze wcześniaczki muszą borykać się z tymi wszystkimi problemami o jakich mowa w artykule. Bezdechy to dla mnie chleb powszedni który powoduje, że gdy widzę że noworodek/wcześniak “zbiera się” już do bezdechu to moje serduszko na moment przyśpiesza :stuck_out_tongue:
Z doświadczenia mogę powiedzieć że szczególnie dzieci urodzone przedwcześnie mają trudności z koordynacją oddechu, ssania i połykania. Po kilku rytmicznych pociągnięciach często zawieszają się w bezdechu. Dlatego bardzo ważne jest aby smoczek miał odpowiednią wielkość, kształt i jak najbardziej przypominał sutek kobiety. Tak jak to jest przy butelkach Lovi. Do tego należy robić odpowiednie przerwy podczas karmienia aby zdążyły oddychać, odbijać i nabierać siły na ssanie. Co do innych najczęstszych przyczyn nieodpowiedniej wentylacji noworodka a przy tym bezdechu jest niewłaściwe układanie noworodka. Wiem że w położnictwie i neonatologii ilu jest ludzi tyle opinii. Jednak po obserwacji w praktyce mogę powiedzieć, że ciało dziecka należy układać zgodnie z ułożeniem główki. To znaczy że jeśli dziecko leży na boku to jego ciałko powinno być ułożone w linii środkowej również na boku. Przy ułożeniu na wznak powiecie, a co jeśli uleje mu się. Odpowiem, wtedy główka nieznacznie może być twarzą zwrócona w jednym bądź drugim kierunku. Należy ją odrobinę podeprzeć tak by ją ustabilizować. Bardzo często dzieci mają nadmiernie przygiętą bądź odgiętą głowę. Co również jest nieodpowiednie i utrudnia oddychanie.