3 listopada miałam USG. Wykazało, że kilka dni temu (wg osoby wykonującej badanie - około 5 dni temu) nastąpiła owulacja. Tego samego dnia otrzymałam wynik beta hcg. Wskazał 15.
Oznacza to, że na dziś jestem w ciąży 7+0 (nie liczę od OM, bo miałam nieregularny cykl, więc po prostu do dnia owulacji, który nakreśliła pani od USG, dodałam 2 tygodnie).
Ale ginekolodzy twierdzą, że jestem w młodszej ciąży niż im tłumaczę, a po 5 dniach od owulacji beta nie wzrosłaby do 15 - to za szybko. Tyle że USG z 3 listopada (poowulacyjny obraz macicy) i CRL z ostatnich badań dzidziusia to potwierdzają.
Czy komuś też szybko wyszła beta w krwi? Szybciej niż te 7-14 dni?
Tak wysoka beta tak szybko moze ( ale nie musi) oznaczac ciaze blizniacza.
U mnie za to ciaza w obu przypadkach mlodsza niz zakladaly owulacje. Mysle ze kazda z nas to osobna historia i bardzo indywidualna sprawa.
Z całym szacunkiem dla ciebie ale jednak ginekolodzy się po coś uczyli i myślę że wiedzą co mówią. Każdy organizm jest inny. Ja bym jednak zaufała lekarzowi
A jaka jest beta na dzień dzisiejszy? Bo piszesz ile miała miesiąc temu, a do dziś wynik na pewno się zmienił. Tam też będziesz miała mniej więcej zakres dla jakiego tygodnia ciąży przypada jaki wynik.
Moim zdaniem również jest to ciąża młodsza, gdyby był to 7 tydzień byłoby już bicie serca i widoczny wyraźnie zarodek, a przynajmniej tak mi tłumaczył lekarz
Jeśli badanie USG i pomiar dzidziusia pozwoliły lekarzom wyliczyć dany tydzień ciąży, to uważam, że jednak lekarz specjalista jest to wiarygodne źródło informacji
Pierwsze skojarzenie to ciąża bliźniacza - wtedy tak szybko rośnie beta. Ale każdy przypadek jest indywidualny co do wieku ciąży to posłuchałabym lekarzy
Będę badać w pon przed wizyta. Nowa pani ginekolog kazała zbadać, pan do którego chodziłam wcześniej mówił, że nie powinnam :))) więc dowiem się w poniedziałek. A wizyta we wtorek.
Tylko dlaczego już 3 listopada widziałam betę? Wg tego co liczą, nie powinnam była jej zobaczyć… więc albo dzidzia jest za mała do wieku albo beta urosła cudem
Sama napisalas ze wg Lekarza owulacja byla OKOŁO 5 dni temu, rownie dobrze mogla byc 8 dni temu i dlatego wyzsza juz ciazowa beta. Ale my Ci tego nie powiemy ze bylo tak na 100% bo to po prostu nie jest mozliwe, organizm kobiety w tym czasie to jedna wielka niespodzianka
@Mamina dobrze mówi, że organizm kobiety, w ogóle organizm człowieka cały czas jest odkrywany przez naukowców i specjalistów, i nieustannie nas będzie zaskakiwać, ponieważ skrywa w sobie jeszcze mnóstwo nieodkrytego nie robimy sobie też wszystkich badań na codzien i nie obserwujemy wartości różnych parametrów tak po prostu więc pewnie nawet nie mamy pojęcia co i jak się w nich zmienia. Pewnie też by nas bardzo wiele zaskoczyło. Może też mógł być jakiś błąd w oznaczeniu wyników i mogło zostać zawyżone. Kto to wie.
Jeśli właśnie nie masz zaufania do tego lekarza, to dobrze zrobiłaś że idziesz do innej osoby na konsultację.
Wszystkiego dobrego dla Ciebie!
To tez zalezy ktory dzien i jaki sprzet. Ja bylam u ginekologa 7+0 to nie bylo niczego widac.
Ale tak wymiotowalam ze 3 dni pozniej poszlam prywatnie do swojej ginekolozki po recepte na
Bonjeste i okazalo sie ze jest zarodek i nawet serduszko @Gosia1354 wzrost bety moze oznaczac rozne rzeczy, ale tak jak juz dziewczyny pisaly warto zaufac lekarzom, ewentualnie skonsultowac sie z innym. Choc na tak wczesnych etapach ciazy jesli nie widac nic w obrazie usg rzadko ktory lekarz stwierdzi ciaze.
Daj znac po badaniach! Duuuuzo dobrego
Dokładnie, ja byłam u ginekologa jak był 5tc i było widać mała kropeczkę i lekarka powiedziała że zaprasza mnie za 3-4 tyg chyba że coś będzie się działo i faktycznie w 8 TC już było widać małego człowieka
Także warto dbać o siebie zaufać lekarzom i myśleć pozytywnie
U mnie badanie beta hcg w obu ciążach była wysoka już w 6 tygodniu ciąży, więc bardzo szybko. Zaufałabym lekarzom. Każdy organizm jest inny i każda ciąża niesie za sobą swoją historię także u każdego może się różnić.
To jak najbardziej możliwe. Czasem beta potrafi wyjść dodatnia już około 5-7 dni po owulacji, zwłaszcza jeśli implantacja zaczęła się wcześniej. To nie jest wcale tak rzadkie, jak mówią „książki"
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.