Beta 15 już po kilku dniach od owulacji? Czy to możliwe?

3 listopada miałam USG. Wykazało, że kilka dni temu (wg osoby wykonującej badanie - około 5 dni temu) nastąpiła owulacja. Tego samego dnia otrzymałam wynik beta hcg. Wskazał 15.
Oznacza to, że na dziś jestem w ciąży 7+0 (nie liczę od OM, bo miałam nieregularny cykl, więc po prostu do dnia owulacji, który nakreśliła pani od USG, dodałam 2 tygodnie).

Ale ginekolodzy twierdzą, że jestem w młodszej ciąży niż im tłumaczę, a po 5 dniach od owulacji beta nie wzrosłaby do 15 - to za szybko. Tyle że USG z 3 listopada (poowulacyjny obraz macicy) i CRL z ostatnich badań dzidziusia to potwierdzają.

Czy komuś też szybko wyszła beta w krwi? Szybciej niż te 7-14 dni? :slight_smile:

Tak wysoka beta tak szybko moze ( ale nie musi) oznaczac ciaze blizniacza.
U mnie za to ciaza w obu przypadkach mlodsza niz zakladaly owulacje. Mysle ze kazda z nas to osobna historia i bardzo indywidualna sprawa.

1 polubienie

Właśnie też pomyślałam o ciąży mnogiej, jak przeczytałam, że beta szybko skoczyła.

1 polubienie

U mnie była beta bardzo wysoka, a na usg nie było widać nawet zarodka - ciąza pojedyncza i młodsza niż zakładały wyliczenia lekarzy.

Z całym szacunkiem dla ciebie ale jednak ginekolodzy się po coś uczyli i myślę że wiedzą co mówią. Każdy organizm jest inny. Ja bym jednak zaufała lekarzowi

2 polubienia

A jaka jest beta na dzień dzisiejszy? Bo piszesz ile miała miesiąc temu, a do dziś wynik na pewno się zmienił. Tam też będziesz miała mniej więcej zakres dla jakiego tygodnia ciąży przypada jaki wynik.
Moim zdaniem również jest to ciąża młodsza, gdyby był to 7 tydzień byłoby już bicie serca i widoczny wyraźnie zarodek, a przynajmniej tak mi tłumaczył lekarz

Też się pod tym podpisuję. Słuchaj tego, co mówią Ci lekarze. Widocznie u niektórych szybciej wzrasta Beta :wink:

3 polubienia

Jeśli badanie USG i pomiar dzidziusia pozwoliły lekarzom wyliczyć dany tydzień ciąży, to uważam, że jednak lekarz specjalista jest to wiarygodne źródło informacji :wink:

1 polubienie

U nas było podobnie, i ciąża pojedyncza

1 polubienie

Pierwsze skojarzenie to ciąża bliźniacza - wtedy tak szybko rośnie beta. Ale każdy przypadek jest indywidualny :slight_smile: co do wieku ciąży to posłuchałabym lekarzy :wink:

No właśnie ja bym nawet chciała aby ciąża była młodsza :smiley: Ale JAK wyjaśnić betę która urosła w dniu w którym wg tych lekarzy nie mogłam być w ciąży? XD

Będę badać w pon przed wizyta. Nowa pani ginekolog kazała zbadać, pan do którego chodziłam wcześniej mówił, że nie powinnam :))) więc dowiem się w poniedziałek. A wizyta we wtorek.

1 polubienie

Tylko dlaczego już 3 listopada widziałam betę? Wg tego co liczą, nie powinnam była jej zobaczyć… więc albo dzidzia jest za mała do wieku albo beta urosła cudem :smiley:

Sama napisalas ze wg Lekarza owulacja byla OKOŁO 5 dni temu, rownie dobrze mogla byc 8 dni temu i dlatego wyzsza juz ciazowa beta. Ale my Ci tego nie powiemy ze bylo tak na 100% bo to po prostu nie jest mozliwe, organizm kobiety w tym czasie to jedna wielka niespodzianka :heart:

3 polubienia

@Mamina dobrze mówi, że organizm kobiety, w ogóle organizm człowieka cały czas jest odkrywany przez naukowców i specjalistów, i nieustannie nas będzie zaskakiwać, ponieważ skrywa w sobie jeszcze mnóstwo nieodkrytego :heart_eyes: nie robimy sobie też wszystkich badań na codzien i nie obserwujemy wartości różnych parametrów tak po prostu więc pewnie nawet nie mamy pojęcia co i jak się w nich zmienia. Pewnie też by nas bardzo wiele zaskoczyło. Może też mógł być jakiś błąd w oznaczeniu wyników i mogło zostać zawyżone. Kto to wie. :wink:
Jeśli właśnie nie masz zaufania do tego lekarza, to dobrze zrobiłaś że idziesz do innej osoby na konsultację. :slightly_smiling_face:
Wszystkiego dobrego dla Ciebie! :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

To tez zalezy ktory dzien i jaki sprzet. Ja bylam u ginekologa 7+0 to nie bylo niczego widac.
Ale tak wymiotowalam ze 3 dni pozniej poszlam prywatnie do swojej ginekolozki po recepte na
Bonjeste i okazalo sie ze jest zarodek i nawet serduszko :heart:
@Gosia1354 wzrost bety moze oznaczac rozne rzeczy, ale tak jak juz dziewczyny pisaly warto zaufac lekarzom, ewentualnie skonsultowac sie z innym. Choc na tak wczesnych etapach ciazy jesli nie widac nic w obrazie usg rzadko ktory lekarz stwierdzi ciaze.
Daj znac po badaniach! Duuuuzo dobrego :heart:

1 polubienie

Dokładnie, ja byłam u ginekologa jak był 5tc i było widać mała kropeczkę i lekarka powiedziała że zaprasza mnie za 3-4 tyg chyba że coś będzie się działo i faktycznie w 8 TC już było widać małego człowieka :smile:

Także warto dbać o siebie zaufać lekarzom i myśleć pozytywnie :blush:

1 polubienie

Co lekarz to inne podejście… Ale ja bym się chyba sugerowała co mówiła lekarka i znowu zrobiła badanie :blush: Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze! :heart:

1 polubienie

U mnie badanie beta hcg w obu ciążach była wysoka już w 6 tygodniu ciąży, więc bardzo szybko. Zaufałabym lekarzom. Każdy organizm jest inny i każda ciąża niesie za sobą swoją historię także u każdego może się różnić. :slight_smile:

To jak najbardziej możliwe. Czasem beta potrafi wyjść dodatnia już około 5-7 dni po owulacji, zwłaszcza jeśli implantacja zaczęła się wcześniej. To nie jest wcale tak rzadkie, jak mówią „książki"