Chcałabym się dowiedzieć, czy mój synek, który ma prawie 5,5 miesiąca a w listopadzie bedzie mial ponad 6 msc, bedzie mógł isc na basen kryty w listopadzie i w grudniu?
Czy jest to bezpieczne dla takiego maluszka?
Wiem, ze trzeba uwazac bo sa mrozy i malutki jest.
Informuje,ze jeszcze nie bylam z nim na basenie.
A.Staszewska…Mój Synuś ma 7 miesięcy i też mam wielką ochotę wybrać się z nim na basen. Jak na razie się to odwleka w sumie od wakacji. Teraz też jest po katarze, a czeka go szczepienie na pneumo i też mam dylemat czy iść z nim na basen w porze zimowej… Ja raczej sceptycznie podchodzę do basenu w zimę, ale może inne mamy nam pomogą ![]()
anes13 , też właśnie wacham się, bo boję się aby nie zachorował (nie doszło do zapalenia płuc) , mimo, że jeszcze nie byłam z nim na basenie, czy czekać do wiosny jak będzie starszy i cieplej na dworze. Większe dzieci to wiem, że chodzić mogą, bo właśnie interesuje mnie aby troszkę dać mu gimnastyki rozluźniającej. ![]()
Jeżeli chodzi o samo wyjście na basen to jeżeli będziesz bardzo o niego dbać, tzn uważać żeby nie zalać uszek, zaraz po wyjściu z wody ściągnąć pieluszkę i okryć szczelnie ręcznikiem. W szatni trzeba uważać żeby w przeciągu nie stanąć, bardzo dobrze i szybko powycierać i dobrze ubrać a przy wyjściu z budynku szczelnie okryć, to myślę, że można iść. Tylko najważniejszą sprawą jest wybranie odpowiedniego basenu… Nie jest wskazane chodzić z takim maluszkiem na basen chlorowany ogólnie dostępny ponieważ jest tam bardzo dużo bakterii zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Lepiej wybrać basen z wodą ozonową i taki który jest przeznaczony dla dzieci.
A.Staszewska ja chyba jednak poczekam do wiosny ![]()
chyba też tak zrobię anes13 :), mam mętlik… owszem znajomi mają maluszki w podobnym wieku co mój -+ 1-2 msc różnicy i też myślą nad pójściem, a jeżeli chodzi o basen odpowiedni dla takiego maluszka, to musiałabym poszukać gdzie we Wrocławiu takie się mieści . Uważać to i tak będę bo to mój skarb pierwsze dziecko, dlatego wolę się upewnić ;). Dziękuje za odpowiedzi, porady.
Wiesz ja najbardziej boje się zachorowań…nie wiem może jestem przerważliwioną matką
ale ostatnio mój Syn przeszedł 2a razy katar w odstępie 1,5 tyg i powiem szczerze, że mam dosyć…wiem, wiem powiecie, że to tylko katarek, ale ja po tych “przygodach” mam dość i basen odłożę na wiosnę… nic mu się nie stanie, poczeka do wiosny ![]()
Ja bym chyba zaczekala troszkę z tym basenem bo teraz tez czas sprzyja tylko choroba. Bardzo ciężko będzie niezamoczyc uszek malucha. Gdzies ogladalam wypowiedz ratownika ze z takim maluchem to warto chodzin na basen który jest ozonowany i jednocześnie chlorowany bo ozonowana woda nie zabija wszystkich bakterii. Tylko takich basenow u nas jest bardzo mało.
A ja uważam, że warto chodzić z maluchem na basen, jednak trzeba pamiętać o dokładnym wysuszeniu skóry i włosków malucha. Jeśli dziecko będzie miało tendencję do chorób, czy przeziębień, to i tak to będzie następowało, w dodatku po wyjściu z basenu nie trzeba od razu wychodzić na dwór. Można spokojnie wypić kawę w pobliskiej kawiarni, czy po prostu poczytać gazetę.
Ja uważam, że możesz iść z dzieckiem na basen.
Po basenie musisz go dokładnie wytrzeć, wysuszyć włosy. Potem jak będziecie wychodzić to ciepło go ubrać i założyć czapeczkę.
Tak jak pisza dziewczyny można spokojnie iść na basen ale potem trzeba go osuszyć , dobrze ubrać i jak masz czas to nie wychodzić zaraz po basenie tylko chwilke jeszcze odczekać w ubraniach żeby odparował jak ja to mówie .Chodziliśmy z córcia jak miała 6 miesięcy i super bo nigdy po basenie nie złapała żadnej infekcji i nie miała katarku choćby
no to na spokojnie sie zastanowie, poniewaz faktycznie wszedzie moze zlapac jakas infekcje, chorobsko…
Leila to jakieś brednie, wcale nie trzeba uważać żeby nie zalać uszu. Moje dziecko “chodzi” na basen od ukończenia 3 miesięcy. Teraz ma prawie 9. Chodzę z nią regularnie co tydzień, instruktorka zanurza ją całą w wodzie, nurkuje z nią i nie ma żadnego problemu. Chodzimy nawet jak ma lekki katarek, jak teraz przy ząbkowaniu. W okresie zimowym należy bardzo dokładnie wysuszyć dziecko i posiedzieć z nim jeszcze w poczekalni przez 30-40 min od wysuszenia. Dzieci które chodzą na basen w okresie zimowym rzadziej chorują.
A.Staszewska jeżeli chcesz chodzić regularnie to powinnaś teraz zacząć żeby wyrobić się przed zimą, jeżeli okazjonalnie to lepiej zacząć wiosną.
Ja uwazam ze mozesz spokojnie isc, trzeba tylko dziecko porzadnie wysuszyc i cieplo ubrac przed wyjsciem z baenu, obowiazkowo czapeczka i ochronic od wiatru.
Moim zdaniem spokojnie możesz iść z maluszkiem na basen wystarczy dobrze wytrzeć ubrać i nie stać w przeciągu małym dziecią pobyt w wodzie bardzo służy i pediatrzy również bardzo polecają aby chodzić z dziećmi na basen od najmłodszych lat
no tak wiem, ze trzeba uszka wytrzec dobrze i po basenie pobyc troszke, zjesc spokojnie w cieplym miejscu obiadek czy wypic kawke z1-1.5 h
nie musiz czekac godziny, nie przesadzajmy! Wystarczy ze go dobrze wysuszysz i cieplo ubierzesz na dwor i mozecie isc, oslon go tylko przed wiatrem.
Byliśmy już kilka razy na basenie i żałuję, że tak późno, bo synek miał już skończony roczek.
Nas pogoda nie rozpieszcza, ostatnio wciąż jest wietrznie i nie widzę ku basenowi żadnych przeszkód.
Po basenowym szaleństwie suszę głowę maluszkowi ręcznikiem, potem w kawiarni o zawsze zje jakiś obiadek czy deserek (owoc), ja wypije kawę, ubieram mu czapkę i kaptur na głowę i lecimy dalej; )
Z następnym maluszkiem nie będę tak zwlekać i na pewno wybierzemy się pierwszy raz na basen w okresie letnim tzn. w okolicach 4-5 miesiąca życia; )
Dzieci uwielbiają wodę a dzięki takim wypada na basen dużo się uczą j oczywiście najważniejsze mają frajde my w sumie też:-)
Basen jest bardzo dobry dla maluchów, ja jeszcze ze swoimi poczekam ale względy u nas zdrowotne i lekarz powiedział że może za 2 miesięce będziemy mogli pójść pierwszy raz na basen .