W zależności od konsystencji mogą mieć różne zastosowanie. Ja stosuję je do barwienia masy solnej, ciast, jajek i lukru.
A Wy, drogie mamy, stosujecie barwniki w swojej kuchni (i nie tylko)? ![]()
Witaj na forum #teamLOVI!
W zależności od konsystencji mogą mieć różne zastosowanie. Ja stosuję je do barwienia masy solnej, ciast, jajek i lukru.
A Wy, drogie mamy, stosujecie barwniki w swojej kuchni (i nie tylko)? ![]()
U mnie podobnie barwniki wykorzystuje do ciast, w szczególności do tych la dzieci, np krem do tortu i lukier. Mam ciocię kucharkę i nauczyła mnie, żeby barwniki wykorzystywać do dekoracji ciast tzn np do kolorowych biszkoptów, Do sernika na zimno, żeby zamiast białego był jakis inny ciekawy kolor (można tez wykorzystać galaretkę) do makaronu jako dekoracja. Do jajek tę wykorzystuję barwniki
A jakiej konsystencji barwników najczęściej używasz? Bo ja to bawię się proszkami, choć nie ukrywam, że czasem trzeba dobrze popróbować, ile sypnąć barwnika, żeby uzyskać satysfakcjonujący kolor ![]()
Moja siostra się w to bawi, kremy i biszkopty barwi. Takie w proszku barwniki ma, na smak nie wpływają. A co jest w składzie nie wiem. Bo ja to pieczenie obserwuję tylko ![]()
Barwników spożywczych nie uzywam jesli już top naturalne barwienie poprzez owoce;)
jak je osiągnąć:
kolor fioletu - kilka jagód lub sok
róż - soki czerwone truskawkowe owoce wiśni
kolor brązu można osiągnać kakao lub kawę, ale ta druga wersja dla dorosłych bardziej.
kurkuma - żółty
kolor ciasta piaskowego można zmienić dodając różne kolory kisielów,
zaś mas śmietanowych poprzez dodanie rozpuszczonych galaretek jeśli rozrobimy jedną galaretkę w gorącej szklance wody wówczas poza kolorem wzmocnimy masę ![]()
Można zrobić fajny lukier na babeczki dodając cukier puder i kilka kropli soku, wówczas mamy fajną w delikatnym kolorze polewę.
Silje, a robiła Twoja siostra tęczowy torcik? ![]()
ja używałam takich barwników gotowych w fiolkach/ buteleczkach, pamiętałam jak mi ciocia mówiła że wystarcza mi żółty, czerwony, niebieski i na próbę czasem sobie niewielkie ilości mieszałam i kombinowałam nigdy nie zapisywałam a może warto.
Proud Mommy jasne, że robiła
Ja chyba poszukam zdjęć, bo miałam kilka jej dzieł uwiecznionych
Ostatnio mi zrobiła torcik miętowo-czekoladowy i właśnie masa z bitej śmietany i mascarpone była zielona ![]()
Właśnie ja przymierzam się do tego tortu, bo mam pokaźną pulę barwników i chciałabym zrobić takiego mieszańca na Wielkanoc
Jak znajdziesz fotki, to wrzuć ![]()
Mam babeczki z bożego narodzenia
Do młodej napisałam maila żeby podesłała inne zdjęcia, ale ma awarię neta i dopiero wieczorem mają naprawić ![]()

Poczekam, a czuję, że warto
Odkąd dostałam na święta mikser, wkręciłam się w pieczenie i wymyślam różne cudeńka ![]()
a ja dziś pół pudełka z płytami przerzuciłam na kompie, tak chciałam Wam pokazać tort Tomek z bajki Tomek i przyjaciele i oczywiście jak trzeba znaleźć to się nie da ![]()
Tak ja stosuje do ciast a na święta do jajek
Nie stosuje barwników ewentualnie raz w roku do robienia jajek wielkanocnych. Chociaż częściej używa się u nas osłonek.
pieke torty wiec uzywam colour mil i food colour to sa zelowe
nie używam barwników
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.