Drogie mamy, czy słyszałyście o banku mleka? Czy korzystałyście? Byłyście dawczynią? Dajcie znać, jakie są Wasze doświadczenia.
Słyszałam o tym ale jakoś nigdy nie zaglebialam się w temat
Ja twz się w to nie zaglebialam :)
Słyszałam ale nie mam w okolicy więc się nie zagłębiałam
Też o tym słyszałam ale osobiście nie korzystałam ani sama nie dawałam swojego Mleka ale może jest jakaś mama co korzystała i podzieli się informacja:)
Nie Słyszałam, ale jest to fajna alternatywa dla mam, które nie mogą karmić piersią lub mają tego mleka nadmiar ☺️
Słyszałam tylko. Sama mogłabym w czasie nawału obdarować kogoś.
Mamusiadwochchlopcow Rozumiemy! :)
ewelkar Również jesteśmy ciekawi :)
MamaIgnasia Banki mleka między innymi dostarczają mleko dla wcześniaków! :)
Anet ka Jeśli masz taką możliwość, to jak najbardziej można zgłosić się jako darczyńca :)
Tak jest dużo informacji w internecie. Musisz być przebadana na HIV, kiłę i zapalenie wątroby. Dzwonisz oni przeprowadzają z tobą wywiad i dostajesz akcesoria potrzebne do odciągania mleka. Ciekawa jestem czy któraś mama oddawała mleczko
Słyszałam i z chęcią bym się podzieliła, ale nie miałam na tyle zapasów. Ale czy sama bym się zdecydowała żeby skorzystać dla dziecka? Nie wiem.
ja nie oddawałam mleka, nie myslałam o tym pomyśle, ale teraz wiem, że to jest po prostu nie dla mnie. miałam mleka po prostu niezbyt dużo. czasami miałam wrażenie, że ledwo wystarczało dla dziecka. to jest jednak opcja dla mam, które naprawdę nie mają problemu z pokarmem. a niestety obecnie, coraz więcej mam ma problem z utrzymaniem laktacji, ilością mleka itp.
Nie korzystałam bo nie mam tyle zapasów, a raczej jeśli je robię to na styk wystarcza dla mojej córki. Jednak słyszałam o takich miejscach. Jak byłam z pierwszą córką w szpitalu to widziałam jak mamy przynosiły mleko, bądź te które odciągały pokarm oddawały je na rzecz szpitala. :) ciekawa inicjatywa!
Po raz pierwszy o takim banku usłyszałam tutaj na forum, a później zgłębiałam temat w internecie. Ja nie mogłam zbyt długo karmić piersią, ponieważ nie miałam pokarmu, ale nigdy bym się nie zdecydowała na mleko z banku mleka, od innej kobiety. Po prostu nie. To dla mnie zbyt osobiste, intymne i "dziwne". Ale to oczywiście tylko moje zdanie, każdy ma inne;). Mimo wszystko wolę MM.
Nie korzystałam z banku mleka, ponieważ w szpitalu w którym rodziłam takie mleko jest dedykowane typowo dla wcześniaków i dzieci z małą masą urodzeniową. Dokarmiałam córkę mm w pierwszych dwóch dobach po porodzie zanim laktacja mi się rozkręciła.
Słyszałam, ale nie zdecydowałam się na to. Niestety teraz zapasu nie mam aż tyle, żeby rozdawać, po drugie nie chce też brać takiej odpowiedzialności za czyjeś dzieci. Niby alergeny itp do mleka mamy się nie przedostają i ja karmiąc piersią jem wszystko, ale różnie to bywa i wolę jednak nie. Minus jest też taki, że trzeba być przebadanym przed oddaniem. Jesli ma się zapas mleka, to i tak nie można go oddać, bo nie było się badanym