A ja mam pytanie o bajki, jakie polecacie bajki dla najmłodszych, chodzi mi o takie bardziej rozwojowe i bez agresji. Znacie krótkie bajki z nauka angielskiego? Kiedyś na rybce leciał angielski z Noddym, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć:-(
Anitko, ja ci polecam nie bajki, ale piosenki po angielsku dla dzieci. Zaraz ci powiem jak je znaleźć, mozna tez je kupic jeśli masz ochote
na youtube poszukaj giggle bellies - tam będą rozne kolorowe piosenki z fajnym slownictwem. A jeżeli nie to wpisz w wyszukiwarkę “incy wincy spider”, “twinkle twinkle Little star”, “hickory dickory”, “old McDonald had a farm”, “bingo”, “abc song”, “if you’re happy and you know it”, “wheels on the bus go round and round”, “five Little monkeys” itd. Wiesz, ja tak chyba cala noc moge wymieniac
przypadkiem jestem lingwistka
mój Sebus chodzi po mieszkaniu i je spiewa
bajki to hmm… Twojej malej jeszcze nie będą interesować, ale jak juz koniecznie chcesz to bardzo sebus lubi “bear in the big Blue House” a jak laczyc polski z angielskim to jest Dora, ale nie pamietam do końca pelnego tytulu, czasem na tvp1 leci lub nickeledeon
mam nadzieje, ze ci pomoglam ![]()
A tych piosenek nie z giggle bellies to szukaj z super Simple songs bo są najbardziej kolorowe i przypominające bajki ![]()
mis w dużym niebieskim domu mała zna z bajek z rybki mini mini , jednak ostatnim hitem małej jest “Mały miś Kuba” wręcz kocha te bajkę, nawet ma misia którego tak nazwała ![]()
Kiedys interesowała ją Pepa, teraz jedynie chce aby jej ją rysowac pierwsze co mówi jak siada przy kredkach ![]()
Carol 86 dzieki za spis piosenek jak mała wstanie zerknę czy jej przypadną do gustu;)
ja polecam np. Kubusiowe opowieści o przyjaźni na kanale Disney Junior; oraz Tomek i przyjaciele; Strażak Sam; Noddy; Barney i przyjaciele; dobranocki na TVP1
A oglądałyście ŚWIAT LUDwika, mała uwielbia to oglądać zanim za snie w dzień, zazwyczaj puszczam jej to z telefonu, przed zaśnięciem.
Jesli chodzi o bajki - Farnklin- również ksiażki uwielbia je słuchać chyba bardziej niz oglądać w tv ![]()
Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham- chyba muszę też tą książkę zdobyć, bo uwielbia tą bajkę a przyznaję że mi się również podoba
a Piosenki Carol, przyznaje ze z miłą chęcia ja je słucham i oglądam zwłaszcza kołysanki Twinkle
moja córeczka ma już 1,5 roczku
a baki w TV jej nie interesują i mam nadzieję że tak zostanie
bo Tv nie jest niczym dobrym
Kacpi skonczył rok i również ma w nosie TV …bajki to juz w ogóle
Czasem popatrzy jak tata oglada Pingwiny z madagaskaru …
I oczywiscie ma wybrane reklamy w Tv do których potrafi przyleciec i innego pokoju ![]()
Polecam stare dobre bajki…malo leci takich a wiec postaraj sie zalatwic od kogos i zgraj na płyte , a nawet fajnie na kasete ![]()
Bolek i lolek
Muminki
Krecik itd …sama dobrze wiesz jakie lubilas , co ?
W Tv naprawde sieczka leci …dzieciaczkom sie w glowach przewraca … strzelaja …rozmawiaja z kims …wyzywaja do walki …no szok . Dla mnie to jest niepowazne ![]()
Anita zgadzam się z Tobą, że bajka o Franklinie jest bardzo ładna i co ważne również w wersji papierowej podobnie jak przygody Kubusia Puchatka, więc każdy może wybrać coś dla siebie i dziecka - tv lub książka.
Co do czasu spędzonego przez małe dziecko przed tv, z tego co mi wiadomo i co mówi mi zdrowy rozsądek, to jeśli już maluch chce oglądać to max. 30 min dziennie nie dłużej.
Muminki u nas odstawione na pożniejszy czas, gdyż uważam ze dla takich maluchów jeszcze za wcześnie na taką bajkę ;/
za to krecik- hmmm… mała uwielbia z nim ksiażkę, zwłaszcza że często czytając ją Krecik mówi do niej;) oczywiście poprzez mamę;)
Jan Brzechwa Prosimy do zwierzyńca i ogólnie wierszyki rymowanki.
Ja lubię wiersze naszego dzieciństwa i mamy kilka książek właśnie z takimi wierszykami, naszych polskich pisarzy, Mała uwielbia ich słuchać.
ja już czytam synkowi wiersze Tuwima, mamy przy nich niezłą frajdę
Tuwim jest rewelacyjny my tez się przy nim zaśmiewamy z Jasiem. A okulary w moim wydaniu wprost rozśmieszają małego/
a mój uwielbia Lokomotywę, szczególnie fragmenty:
“Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:
Buch - jak gorąco!
Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!”
oraz
“Do taktu turkoce i puka, i stuka to:
Tak to to, tak to to, tak to to, tak to to”
wystarczy że usłyszy pierwsze wyrazy i już się śmieje.
Hej. Ja polecam bajki z serii “Przyjaciele z podwórka”. Są krótkie, zachęcają dzieci do ruchu…mój synek tańczy razem z Pingusiem, Łośkiem, Żabusią i Hipcią. Bajka jest po polsku, lecz uczy przyjaźni. Szczerze polecam. Mati lubi także “Klub przyjaciół Myszki Miki”. My też dużo czytamy dzieciom, uwielbiają krótkie książeczki, najlepiej rymowane, z obrazkami.
Ja polecam, tak jak i Dariolka, Disney Junior. W sumie to ja oglądam te bajki a nie młoda. Szczególnie podobają mi się:
- Zou - bajka o zebrze i jej rodzinie
- Klinika dla pluszaków - doktor Dośka wyleczy każdą zabawkę

- Kręciołkowo - w bajce opisywane są różne zawody, np. lekarz, dostawca pizzy, elektryk, każdy bohaterem w swoim fachu
- Henio Tulistworek - jest słodki i też ma zakręconą rodzinkę

- Jej Wysokość Zosia
W żadnej z tych bajek nie natkniemy się na przemoc i zło, chyba dlatego je lubię.
Ja czytam Synkowi bajki z książki ‘’ Złota księga bajek świata’’ Każda Bajka zakończona jest mądrym pouczającym morałem … np. o udzielaniu pomocy potrzebującym, o prawdomówności, o docenianiu tego co się ma, o o byciu szczerym i wiernym samemu sobie , o naiwności, o tym by nie kłamać bo gdy będzie się mówiło prawdę nikt w nią nie uwierzy , o zasadzie liczenia na samego siebie ,o odwadze itp i itd. …
Nam się ta książka bardzo podoba ma 317 stron w tym 24 piękne bajki
Polecam :*
U nas głównie disney, jim jam też fajny. A z książek to mamy bardzo duży wybór, głównie opowieści o zwierzątkach. Z bobem budowniczym syn bardzo lubi wszystko, czy książka czy film
Moja corka najwczesniej zaczela ogladac Swinke Peppe, zarowno po polsku jak i po angielsku:) Pozniej klub przyjaciol myszki myki, fajna bajka jest tez “Uki”. Dla starszych polecm hello Kitty, sa to fajne bajki z moralem.