Badanie wzroku

Jutro przed nami badanie wzroku u mojego 4 miesięcznego brzdąca…
W Koszalińskiej poliklinice . Nie ma tu niestety typowych badań dla niemowląt . Czy dobrze robię ? Czy lepiej było by badanie powtórzyć na sprzęcie , który posiada " Instytut Matki i Dziecka " w oddziale szpitalnym ?
Nie wiem czy mogę w pełni zaufać okuliście , który zajmuje się dorosłymi i dziećmi dużymi , aczkolwiek ktoś powie okulista to okulista ale nie wiem czy słusznie postąpiłam . Czy nie powinnam odmówić wizyty i umówić malucha w IMiD ? Wogóle czy to badanie u niemowlaków jest obowiązkowe ? Jedni mówią tak inni , że nie . I kogo słuchać , co robić ? Ponoć powinno się badanie u 2 miesięcznych maluchów wykonywać już . Prawda to ? Wie ktoś ?

Mój synek przechodził okulistyczne badanie gdy miał prawie 4 miesiące ale u nas było ono zalecone ze względu na zatkane kanaliki łzowe, badanie przechodziliśmy w szpitalu dziecięcym więc nie pomogę w dylemacie odnośne wyboru placówki. Zanim trafiliśmy do lekarza to stosowaliśmy masaże kącika oka i kanaliki się odetkały, jednak kontrolnie pojechaliśmy na wizytę. Badanie polegało na wkropieniu kropelek, odczekaniu 20 min i później pani doktor badała dno oka dwoma aparatami, niczego nie wkładała do oka tylko maluch musiał patrzeć w punkt na urządzeniu (mąż trzymał synka na swoich kolanach). O tym że badanie wykonuje się u 2 miesięcznego malucha to nie słyszałam. Wiem tylko że badanie okulistyczne wykonuje się u wcześniaków (jak i cały szereg innych badań). Trzymam kciuki za pozytywne wyniki badań.

Patrycja, na pewno jesteś już dawno po wizycie u okulisty, ale gdyby konieczne były następne wizyty, to w Koszalinie jest pani okulistka, która zajmuje się małymi dziećmi, w tym wcześniakami. Przyjmuje na Chałubińskiego, pani Ewa Ochocka.

Ostatnio na wizycie u ginekologa, zaczęłam rozmowę na temat porodu przy wadzie wzroku i zalecił mi kontrolę okulistyczną. Wczoraj byłam u mojej okulistki, do której uczęszczam od lat i również rozmawiałam o badaniach wzroku u niemowlaków. Wizytę u okulisty powinno się odbyć między 3 a 4 miesiącem życia, kiedy kształtuje się wzrok i jednocześnie maluszek zaczyna coraz lepiej widzieć, rozpoznaje więcej rzeczy, a obraz widzenia przestaje być zamazany. Takie badanie pozwoli sprawdzić, czy wszystko jest w porządku, czy u maluszka prawidłowo rozwija się zmysł, a przede wszystkim, czy widzenie jest właściwą częścią oka, ponieważ skutkuje to w późniejszych latach licznymi chorobami oczu. Nie jest to być może przyjemne i wymaga wiele poświęceń przy naszej służbie zdrowia, ale warto.

Dziewczyny robiłam badanie dna oka kruszynce zaraz po urodzeniu . Jak myślicie kiedy znowu udać się do okulisty ? Teraz zaczęła trzeci miesiąc i powoli zaczyna wszystko widzieć. Czy to czas by zbadać wzrok ? Kiedy byliście ze swoimi u okulisty ?

Proponuję wybrać się gdy mała skończy 6miesiąc od urodzenia jeśli będzie Cię coś niepokoić (w moim przypadku zgłosiłam się z małą po 6ms gdyż pediatra zauważył uciekające oczko) jeśli nie będzie żadnych niepokojących oznak to wybierz się po roku - tak jest w przypadku wcześniaków.

Dziewczyny napiszcie mi jak wygląda badanie dna oka ile zapłaciliście ja słyszałam że badanie jest nieprzyjemne ale bezbolesne ja jak dzwoniłam to 150 porada i 40 badanie

My mieliśmy na NFZ. Badanie faktycznie nieprzyjemne ale trzeba przeżyć. Najpierw 3 razy pielegniarka zakrapla oczy - co 15 minut. Później na badaniu ja trzymalam dziecku rączki a pielegniarka głowę. A lekarka bada. Wkłada takie coś w oko co rozsuwa powieki i dziecko nie może przez to zamknąć oczka. Wygląda to strasznie. No i patrzy przez soczewkę w oczko i grzebie tam takim metalowym czymś… Na szczęście trwa to dosyć szybko ale płacz gwarantowany :frowning:

My po badaniu przeżyłam to badanie ciężko ja trzymałam rączki oraz główkę pani doktor pokazała mi jak zgasiła światło było ciemno rozszerzyła oczka i świeciła światełkiem oraz ruszała takim jakby metalowym patyczkiem a wcześniej dostał kropelki czekaliśmy z 20 min a przed samym badaniem dostał kropelki przeciwbólowe na szczęście mamy to za sobą

A nie będzie więcej kontroli? My mieliśmy 2 razy i jeszcze w 2 roku życia trzeba będzie. Tego się obawiam bo teraz jak był to malutki i szybko się uspokoił. A z takim 2 latkiem to chyba wezmę męża do trzymania jeszcze…

Mam obserwować jak by się coś działo np przestał by wodzić za zabawkami zaczęły by nagle ropieć to kontrol wcześniej a teraz jak będzie miał 3 lata

Aleksandra nie stresuj się na zapas może nie będzie tak źle. Trzymam kciuki by maluszek był dzielny.
Zabusia, dobrze że już po badaniu, oby było dobrze, nic się nie działo i wcześniejsza kontrola nie była potrzebna.

Od siebie polecam zorientować się czy w danym salonie jest wykonywane badanie wzroku u takich maluszków. Bo z tego co wiem to nie każdy salon się w tym specjalizuje oraz może takie badanie wykonać. 

Do badania wzroku udać się najlepiej do optometrysty, autorka posta już dawno po badaniach :) 

Nigdy nie byłam u okulisty z takim maluchem.. A Wy byłyście?

Ja również nigdy nie byłam z takim maluszkiem jedynie byłam u okulisty z synkiem jak miał 2,5latka z względu że przeszedł operację wycięcia guza mózgu i po operacji ma zeza i uszkodzony wzrol w prawym oczku , ale badanie przeszedł super i ładnie współpracował.ale to już 2,5roku a nie 4mc , więc nie wiem jak to u takich maluszków jest. 

ja byłam z dzieckiem około 1,5 roku. u okulisty dziecięcego. 

Ja byłam z rocznym dzieckiem u okulisty. Przeszła duża ilość badań bo byliśmy tam aż dwie godziny. Ale naszczescie wiem co jej było i co jest z jej oczkiem.

I co córka ma z oczkiem, Anka?