U mnie alergii nie ma, ale myślę, że jak ze wszystkim, coś jest refundowane, a te lepsze, dokładniejsze i o szerszym spektrum są jednak płatne.
Dziwi mnie to co piszecie. Moje dziecko jest alergikiem i wszystkie badania z krwi miała na fundusz. A miała szeroki zakres badań...
Cześć dziewczyny dawno mnie tu nie było , synek wkoncu przestał kaszleć pomógł alergolog, zmienił mleko na Bebilon pepti bo mały ma skazę białkowa :( wszystko siedziało w nosie miał ropny katar który spływał i przestał kaszlec , na szczęście minęło mam nadzieję że nie wróci ♥️
Moja córka jak była mała, to też miala skaze białkową. I też piła to mleko. Dla pocieszenia powiem że zazwyczaj dzieci z tego wyrastają. :-) Moja córa wyrosła, koło 2 roku życia już normalnie jadła produkty mleczne ;-)
Wiem wiem starsza córka też to miała a teraz je wszystko 😄
Ewelkar super zenudalo sie namierzyc problem.
Teraz to juz na spokojnie rozszerzanie diety i obserwacja ;)
Nie wiem , ale mi się wydaje, że takie standardowe testy pokarmowe nie są płatne, ale nie wiem czy od jakiegoś konkretnego wieku dopiero nie obejmuje ich pakiet na NFZ
ja to nie mam pojęcia najlepiej w laboratorium zapytać
Ewelkar najważniejsze, że problem znikł i miejmy nadzieję, że już nie wróci:)
Mazia a myślisz ze jest jakis limit wiekowy?
Czyli jak jest uczulenie na bmk to nie można dziecku też dawać produktów z mlekiem modyfikowanym?
Ja właśnie się też zastanawiałam czy jest możliwość zrobić jakieś badania na alergię. Córka non stop ma kaszel i katar. Nie wiem czy to wina żłobka czy może jakiejś alergii
Aniska ja do końca się nie znam bo to nie moja działka,ale wiem,że przyjaciółki dziecko dopiero od 4 roku mogło robic,ale teraz tak myślę ,że to były chyba skórne,a z krwi to chyba z reguły płatne,ale może te takie najpopularniejsze na NFZ.
Xyz wiesz co u nas też ciagle katar odkąd córka chodzi do przedszkola. Oboje z synem non stop łapią coś. My mamy skierowanie spa alergologa,ale ze względu na problemy skórne,ale o ten katar też zachaczę. Z tym,ze u mnie dzieciaki mają za duże migdałki ,więc tu też może być problem .
Oliwejra dokładnie jak piszesz. Jak dziecko ma alergię na białko mleka krowiego to też nie może jeść produktów z mlekiem modyfikowanym.
Oliwejra nam lekarka przepisywała Bebilon Pepti jak dobrze pamiętam przy alergi na mleko. Takiego normalnego modyfikowanego mała nie mogła jesc
Mazia zobaczymy podpytam alergolog w lipcu mam kontrole z dwoma babolami;) zobaczymy jakie bedą diagonozy u starszej to wiadomo ciag dalszy leczenia i powród do sterydów a młodsza sie okaze w końcu po takim długim czasie bedzie 1 wizyta;)