Badanie na alergię

Dziewczyny jakie badanie zrobić z krwi na alergię u dziecka ? Synek ma 7 msc i chce zrobić takie badanie bo wiem że na testy jest za mały  , bo cały czas kaszle i podejrzewam alergie na sierść kota :/ 

Polecam artykuł, może coś podpowie ;)

Testy alergiczne z krwi - jak przebiegają i ile kosztują? (medonet.pl)

A pytałaś lekarza pierwszego kontaktu?

Jak miałam 5 lat dostałam alergii na sierść (psa). Wszystkim zajmowała się lekarka pierwszego kontaktu, wypisywała mi leki itp.

Na szczęście wyrosłam z alergii i teraz mam piesełka :D Dzieci nie są uczulone ♥

Najlepiej chyba na początek zrobić IgE całkowite. Podwyższona wartość tych immunoglobulin będzie wskazywał, czy w ogóle jest jakaś alergia.

Myszka nasza lekarka dała skierowanie do alergolog i tyle :/ 

Fajerka dzięki o to mi wlasnie chodziło 

Najlepiej zrobić ige jak jest faktycznie alergia to powinni coś wyjść ,no tak na testy jest za wcześnie i w tym wieku się nie opłaca bo wychodzą niewiarygodnie 

My dziś idziemy do alergologa i też jestem ciekawa co nam poradzi bo często mała ma takie ślady uczuleniowe na szyji i ostatnio miała wysypkę na brzuchu 

Ewelkar jak dobrze mi się kojarzy to alergolog Wam za bardzo nie pomógł? 

to chyba najlepsza opcja wykonać z krwi to IgE wtedy będzie wiadomo czy jakaś alergia jest...

Tak właśnie nie pomógł i dlatego zrobię badanie z krwi i pójdę już z wynikami do innego może wtedy się dowiem czegoś konkretnego

Ewelkar no myslę, że to najlepsza opcja, bo będą cię odsyłać od Pawła do Gawła, a wizyty pewnie prywatnie ,,,

Idziemka prywatne bo na NFZ się czeka 3 msc :/ 

Wiem że to drastyczne jesli masz zwierzaka ale może przenies kota chwilowo do kogoś żeby zobaczyć czy kot jest problemem ? Rozumiem że to może być ciężkie bo sama mam 3 zwierzaki ale jeśli to to ...

Moja córka np. Kaszle bo się dławi sliną . Syn ma suchy kaszel?

Najlepiej zapytaj też w laboratorium jakie badania zrobić to Ci z pewnością podpowiedzą

MamaEmmy no właśnie niestety niemam gdzie oddać kota na parę dni:( 

Ale oddanie kota na parę dni może nic nie dać, bo jednak kocia sierść i naskórek w domu zostanie. To raczej dziecko musiałoby zmienić otoczenie na jakiś czas.

Fajerka dokładnie a przecież dziecka nie oddam haha a sierść kota jednak w tym powietrzu zostanie przez jakiś czas 

Ewelkar masz oczyszczacz powietrza ? 

Niestety nie 

Czy objawy wystąpiły od początku ? Też mamy kotka i obawiam się alergii...nie wyobrażam sobie żeby go oddać bo jest dla nas jak synek 🤪

Olus, nie ma co się martwić na zapas. My mamy psa, ale po 11 miesiącach nic się nie dzieje, na szczęście. A prawda jest taka, że nawet ty, jako dorosła osoba, możesz nabyć alergię.

ewelka, chyba nie pozostaje nic innego jak zrobić to IgE całkowite, jak wynik będzie wskazywał na alergię, możesz potem zrobić IgE swoiste, już pod konkretny alergen. Może z tym odświeżaczem powietrza to też nienajgorszy pomysł.