Dziewczyny kiedy robi się badanie grupy krwi dziecku? Nie orientuje się w temacie :).
A przypadkiem po urodzeniu nie podają grupy krwi? Tak mi się wydaje że wtedy po badaniach jest
No właśnie nie widzę nigdzie a gdzieś czytałam, że w późniejszych miesiącach zycia się robi.
Kurczę nie powiem Ci, może zapytaj lekarza albo zadzwoń do szpitala gdzie rodziłaś i dopytaj :)
Powinnaś mieć wpisane w książeczkę dziecka grupę krwi. Ja nie robiłam później badań
My mamy wpisaną grupę krwi w książeczkę i jest też na wypisie ze szpitala po urodzeniu. Jednak położna mówiła, że grupa krwi może zmienić się do roku bo po urodzeniu krążą jeszcze u dziecka coś matki, ale nie pamiętam co :)
Takie badanie pewnie dużo nie kosztuje prywatnie, ale może i rodzinny może dać na to skierowanie tak aby było w razie co..
Zgadzam się z Kapciutkową. Ja dostalam po porodzie grupe krwi na kartce, ale nie wpisali w książeczkę, bo powiedzieli, że właśnie może się jeszcze zmienić i żeby powtórzyć badanie jak dziecko skończy 2 lata. Że wtedy dopiero będzie wiarygodny wynik;).
Dziewczyny nie mam w książeczce wpisanej grupy. A macie takie biale książeczki? Może powiecie na której stronie macie ewentualnie? :D ciekawa jestem
Ja robiłam tylko przy pierwszym dziecku ale dlatego że ja mam grupę krwi "-" a mąż "+" ale nie wiem czy jak rodzice mają tą samą grupę krwi czy też muszą robić krew na grupę. Ja robiłam tylko przy pierwszym.
Zerknę jutro w takim razie na wypis i do ksiazeczki
Ja też dostałam informację że krew może się zmienić więc na razie nie mam grupy
Takie info tez mialam
Ogólnie chyba nie wykonuje się tego badania rutynowo u każdego noworodka, chyba że coś się dzieje i jest ona potrzebna.
Ale najbezpieczniej jest zrobić to badanie dopiero ok. 2 roku życia, bo tak jak dziewczyny wcześniej pisały, we krwi dziecka mogą jeszcze krążyć przeciwciała od matki i dopiero po tym czasie wynik będzie wiarygodny.