Najważniejsze dla kobiet o grupie krwi (-) są badania sprawdzające przeciwciała. Nie tylko do 32 tygodnia ciąży. Kobieta z grupą krwi (-) takie badanie powinna robić co miesiąc. Ja i mój ginekolog to zaniedbaliśmy pod koniec ciąży i konflikt serologiczny został wykryty w szpitalu co zagwarantowało mi wiele strachu, płaczu i prawie miesiąc hospitalizowania by kontrolować stan maluszka. Później CC i strach o dziecko które mogło nawet umrzeć. Więc prosze Was nie zapominajcie o tych badaniach
Ja miałam wszystkie badania z tej listy.Pamiętam że się strasznie wystraszyłam bo toksoplazmoza wyszła mi dodatnia.Na szczęście okazało się że musiałam przejść tą chorobę w dzieciństwie.
Ważnym badaniem jest wymaz z pochwy w kierunku GBS,czyli na obecność paciorkowca,który jest groźny dla dziecka,gdyż dziecko może zarazić się podczas porodu.Paciorkowiec ten może spowodować u dziecka zapalenie płuc,zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.Badanie to powinno się wykonywać między 35a 37 tyg ciąży ,aby w razie czego mieć czas na przeleczenie.Ja przy pierwszej córce nie miałam tego badania ,teraz większość lekarzy przynajmniej w naszym rejonie kazuje je zrobić.wyniki wpisują w kartę ciaży.U mnie teraz badanie wyszło niestety pozytywnie.Lekarz przepisał mi dopochwowe antybiotyki na 10 dni.Po przeleczeniu paciorkowiec zniknął,ale jednak podczas porodu podano mi antybiotyki.Córeczce pobrano po porodzie wymaz z uszek i buźki i zbadano ją również pod kątem GBS ale wszystko wyszło dobrze.
Ja KTG przed samym porodem miałam wcześniej tylko raz, w 32. tc, kiedy to upadłam na brzuch. Nie wiem, dlaczego jedni lekarze kierują na te badanie już od 38. tc, a inni każą czekać do 40. tc. WR robiłam tylko na początku ciąży. Wierzę, że mąż syfa by do domu nie przyniósł ;p
KTG to super uczucie, ale mój mały od początku tego nie lubił w 26tc btłam w szpitalu z powodu cukrzycy ciążowej i nie było sposobu na niego aby był prawidłowy cały zapis chociaż 5 min nie lubił i uciekał albo kopał w miejsce gdzie były przyłożone głowice
Ktg miałam tydzień przed porodem po raz pierwszy i to w szpitalu, bo lekarka u siebie nie miała (zresztą przychodnia była przyszpitalna), super uczucie tylko mój mały bardzo się wiercił więc często gubiliśmy “zasięg” i pielęgniarki musiały przychodzić :).
ja dostalam w pierwszym trymestrze mnostwo badan mysle ze nawet jeszcze wiecej niz jest na tej liscie wlasnie we wtorek je robilam za tydzien w srode ide na wizyte do ginekologa i zobaczym czy wszystko jest ok. Zawsze na poczatku ciazy mozna juz zaczac cos dzialac jesli sie okazae ze cos jest nie tak. Wiec lepiej spokojnie zrobic wszystkie zalecone przez lekarza badania mozna tez sie o jakies upomniec jesli stwierdzicie ze warto jest je wykonac lekarz nie powinien nam ich odmowic
Ja szczerze mówiąc nie miałam połowy z tych badań,tylko te najważniejsze typu GBS,toskoplazmoza,USG itp.Pod KTG byłam podpięta raz przez 3 min przed samy rozwiazaniem.
Widocznie trzeba upominac lekarzy bo jak widac niektórzy sobie jeszcze to “olewają”
ja już mam prawie wszystkie badania z głowy-zostało do zrobienia badanie na hiv,cytomegalia i paciorkowiec przy końcu ciąży.morfologii i moczu nie muszę na każdą wizytę robić,tylko co drugą,bo wyniki mam idealne
U mnie badania krwi i moczu co miesiąc na każdą główną wizytę jak dariolka195. A wszystkie dodatkowe mam już za sobą teraz tylko czekać na ostatki badań i wizyt. Ojj jak ja wyczekuję upragnionego spotkania z maleństwem A to jeszcze 2 miesiące :<
lekarz mi dawał prywatnie wykaz badań które mam zrobić na kolejną wizytę i na 2 dzień robiłam:) starałam się pilnować
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.