Gbs tak jak pisze Carol to już chyba podstawa żeby chronić dziecko w razie wykrycia, jednak w moim przypadku badania na hiv miałam robione chyba 4 razy, 3 pobyty w szpitalu i to tym samym i za każdym razem przy przyjęciu badanie . w ogóle mój lekarz zlecił mi wszystkie możliwe badania ale oczywiście nie płaciłam za nie gdyż robiłam na kase chorych, ale na wizyty chodziłam prywatnie i państwowo. Nie szkoda mu było kasy
Między 38-39 tyg ciąży obowiązkowo wykonuje się następujące badania: Badanie ogólne moczu, badanie położnicze, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego oraz masy ciała.
Po 40 tyg ciąży obowiązkowo wykonuje się badania: Badanie USG z oceną masy płodu, badanie KTG, badanie położnicze, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego oraz masy ciała.
Niestety dodatkowe badania się płatne chyba że ma się zaprzyjaźnionego lekarza ginekologa i napisze skierowanie.
Ja od swojej lekarki dostaam cos takiego, co nazywa sie plan opieki okoloporodowej i tam dokladnie w kazdym tygodniu mam zaznaczone jakie badania mam zrobic. Kazdy. Szpital ma tez na swojej stronie podane informacje jakie badania sa niezbedne do porodu. Wiem, ze w wiekszosci wymagaja oryginaly na kile, hbs, antygeny, paciorkowca. Wszystkie badania mialam zlecane przez moja lekarke i dostawalam bez problemu skierowania.
Mocz i morfologii HBs, GBS, HIV, WR,
Morfologia i mocz powinny być robione co miesiąć. Pozostałe badania zgodnie z planem opieki okołoporodowej, który udostępnia NFZ - są różne badania, które należy wykonywać w konkretnych tygodniach ciąży. Może być tak, że niektórych badań lekarz nie będzie kazał robić, bo będziesz miała udokumentowane wyniki, które już się nie zmieniają (np. grupa krwii). Jednak większość z nich mogła ulec zmianie (np HIV), dlatego każdorazowo się je wykonuje.
Jestem w 35 tygodniu ciąży. Wizytę mam umówiona jak będę w 37 tygodniu. Lekarz zlecił morfologię i będę miała robiony posiew
Posiew miałam teraz 36+6 . Badania HIV itd miałam koło 35 tyg przed wizytą. Teraz już tylko morfologia i mocz plus toksoplazmoza po raz 3 bo ponoć teraz pediatrzy chcą 3 takie badania
Laureczka ja z kolei hiv robiłam 2 razy bo podobno takie wymogi
Weronisia no ja widzę w karcie ciąży że wczensiej tej już HIV robiłam 😃
No ja teraz też dwa razy, ale we wcześniejszej ciązy tylko raz na samym poczatku
Mi w ciąży toksoplazmoze tez zlecił chyba 3 razy przed ciaza również co jest normalne przy planowaniu ale te 3 razy w ciąży to trochę mnie dziwily w dodatku ze wszystko bylo w porządku ale czytam ze niektóre z was tez tak miały czyli najwyraźniej sa takie wytyczne
Jeżeli nie przechodziłaś toksoplazmozy, to powinnaś mieć ją 2 razy badaną: przed 10 tc oraz po 20 tc. Tak samo HIV: przed 10 tc i chyba koło 30 tc. Bo to są badania, które mogą się zmieniać i dosyć niebezpieczne choroby :)
Marta K. Właśnie mi ostatnio Pani dr powiedziała że teraz pediatrzy chcą żeby mamy robiły 3 razy toksoplazmozę. To weszło właśnie gdzieś niedawno . Nie wiem czy każdy lekarz już się do tego stosuje ale u mnie właśnie ten komentarz powiedziała wypisując ostatnie badania �
Laureczka- ja w sumie nie wnikam :) Robię badania, które mi zlecają i tyle :)
Dokładnie tak wiadomo że jak trzeba to sie idzie i robi wszystkie badania tak aby być pewnym ze wszystko w porządku lepiej o raz za dużo się zbadać niz potem pluć sobie w brodę ze można było wykryć cos wczesniej chociaz i tak nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego w życiu
No jasne nikt się na tym nie zastanawia po co i ile razy mam co zrobić. Ok ja na NFZ się zastanawiałam bo lekarz chciał mocz i morfologie bym robiła co druga wizytę, więc szybko moje wizyty tam się zakończyły
Mazia, to dobrze, że zrezygnowałaś, bo tak tanie badania, tak podstawowe, a jednak ważne to trzeba co wizytę. Jak na nich oszczędzał, to pewnie na innym tym bardziej.
Ja miałam robiona toksoplazmoza 2 razy bo raz wyszły minimalne przeciwciala i Pani Doktor się chciała upewnić . A tak to tylko mówiła ze wymaz jak będzie ok przy cukrzycy ciazowej to dopiero za 10 tygodni
Misiowa i na wszystkim oszczędzał i też wiedza nie zablyszczał,więc odeszłam z tamtad jak dostałam skierowanie na USG prenatalne bo miałam refundowane
Z roku na rok wszystko się zmienia przy pierwszej ciazy miałam tylko po jednym razie robione badania.Przy kolejnej juz 2 razy tokso i HIV. Ale jak piszecie nie anizowalam dlaczego tylko robiłam.