Cześć dziewczyny! Jestem tutaj nowa, chciałabym się zapytać odnośnie badań. Dziś odebrałam wyniki i MPV w morfologii wykazało mi 12,20 dodam że ilość płytek krwi w normie (206). Czy mam się martwić? Obecnie 7+1 tc. Wizytę mam dopiero w następny poniedziałek. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
MPV określa średnią objętość płytek. Jeśli liczba płytek jest prawidłowa i nie ma zmian w morfologii nie należny się przejmować wzrostem tych parametrów.
Bardzo często w ciąży badania wychodzą nieprawidłowo.
Wydaje mi się ,że nie masz się czym przejmować.Ale skonsultuj je z lekarzem.
Jesli sie martwisz zapytaj na wizycie lakarza ale napewno nie ma czym. Ja w ciazy ani razu nie mialam morfologi takiej rzeby wszystko bylo w normie. Ale to dlatego ze te normy nie sa poprostu dla kobiet cięzarnych. Przeciez w ciazy organizm kobiety pracuje calkiem inaczej i zachodzi w nim wiele zmian i pracuje na zwiekszonych obrotach. Niewielkie wachania od normy sa wiec calkowicie naturalne.
Normy, które są przedstawione na wynikach krwi są normami dla osób nie będących w ciąży. Normy dla ciężarnych są inne, więc według mnie nie powinnaś się martwić. Na początku odbierając wyniki zawsze się stresowalam czy oby na pewno wszystkie są dobre bo przecież nie mieszcze się w normie. Jednak moja Pani doktor wytłumaczyła mi dlaczego tak się dzieje i później strach był mniejszy. Jednak na nastepnej wizycie dopytaj lekarza. Na pewno wszystko Ci wyjaśni.
Ja zawsze miałam wizyty we wtorek a wyniki robiłam w czwartek poprzedzający, żeby były jak najbardziej świeże. Tak mi poleciła pani doktor.
Dziewczyny mają rację, normy dla kobiet w ciąży są nieco inne niż dla dorosłej, zdrowej osoby. Także nie ma się co martwić na zapas. Np. w ciąży poziom leukocytów zawsze jest wyższy i niekoniecznie musi to oznaczać chorobę
Zawsze możesz się skonsultować ze swoich lekarzem ogólnym co do wyników badań