Witajcie, chciałabym po porodzie wykonać prywatnie badania hormonów tarczycy i poziomu witaminy D mojej córeczce. Czy ktoś orientuje się czy krew na takie badania można pobrać jeszcze w szpitalu? Jeśli nie, to czy trzeba się zgłosić do jakiegoś specjalnego laboratorium? Wiem, że badania przesiewowe obejmują diagnostykę chorób tarczycy ale na wyniki trzeba czekać około 3 tygodni. A ja niestety miałam duże problemy w ciąży z tarczyca i nawet moja endokrynolog twierdzi, ze lepiej byłoby małej dodatkowo sprawdzić funkcje tarczycy.
Ale.w 2-3 dobre pobierana jest krew o sprawdzają TSH. Jednak u noworodków stężenie TSH do czwartej doby od urodzenia jest znacznie podwyższone, co stanowi zjawisko całkowicie naturalne. Więc jak coś Cię nie pokroić będzie to będziesz musiała po wypisie powtórzyć wyniki. Tak mi się wydaje. Chyba że te wyniki co w szpitalu zrobia będą mocno podwyższone że lekarzy zaniepokoja to może tak być że was nie wypuszcza będą badać
Ja mam problem z tarczyca jak zaszłam w ciążę brałam oczywiście dalej tabletki . Syn jak się urodził miał robione badania w szpitalu ale na tarczycę mu nie zrobili . Dostałam wypis ze szpitala z wytycznymi itd . Pediatra dał nam skierowanie na podstawowe badania i między innymi też na tarczycę TSH itd wyniki mieliśmy w ciągu 3 dni . Zawsze możesz się zapytać lekarza w szpitalu . Ewentualnie iść do pediatry.
Wyniki w szpitalu są podwyższone Ale też mają swoje normy na ile "bezpiecznie" mogą być wyższe. Warto w takiej sytuacji od pediatry wziąć skierowanie i po prostu zrobić badanie. Tak Ja bym zrobiła �
Christine ja choruje na hashimoto, całą ciąże bralam tez leki (euthyrox) i biorę do tej pory. Mój syn miał robione badania przesiewowe, ale przy wypisie ze szpitala poprosiłam o kontrolę. Krwi co prawda nie pobrali, ale w wypisie mialam wskazania do wykonania kontroli TSH, na tej podstawie pediatra dał skierowanie do poradni neonantologicznej aby tam wydano skierowanie na badanie bo w naszym labolatorium nie wykonywali badań maluszkom. I faktycznie neonantolog dał nam skierowanie na TSH, na szczęście badania są prawidłowe. Nasza droga do uzyskania tego skierowania była dość długa niestety, ale najważniejsze ze się udało i jesteśmy po badaniu. Życzę Ci aby Wam udalo się szybciej.
Ja na Twoim miejscu,już w szpitalu po porodzie,wyjaśniła całą sprawę i zapytała jak to wygląda.Na pewno uzyskasz najbardziej wiarygodne informacje w swojej sprawie.Nie bój się pytać, rzeczą ludzką jest nie wiedzieć wszystkiego a Ty masz prawo o wszystko pytać,
związanego z maleństwem i Tobą.
Dzięki dziewczyny, na pewno jeszcze dopytam o wszystko w szpitalu. A czy standardowo w szpitalu wykonywane są noworodkowi jakiekolwiek badania krwi np. morfologia? Czy po prostu jak malec wygląda na zdrowego to nic nie badają?
Badają standardowo krew,mocz i wiele innych badań też robią, wszystko zależy na co chorujesz (też będzie brane pod uwag).Zalecenia przy wpisie też dostaniesz.Jak coś cię będzie niepokoić to śmiało pytaj personelu szpitalnego,powinni na bieżąco odpowiadać ;)
Christine badają. Ja w karcie informacyjnej wypisu ze szpitala mam następujące wyniki:
Od razu po narodzinach:
* Ocena noworodka w skali APGAR (czynność serca, oddech, napięcie mięśni, odruchy, zabarwienie skóry)
- * Masa ciała, długość ciała, obwód głowy, obwód klatki piersiowej,
- * Saturacja
- * grupa krwi
W 3-4 dobie
- * Masa ciala (najniższa masa ciała)
- * Relacja na dotyk, dźwięk, światło, zmianę pozycji ciala
- * Żółtaczka fizjologiczna (maksymalne stężenie bliurbiny)
- * Surowica (CRP)
- * Krew pełna (WBC, RBC, HGB, HTC, MCV, MCH, MCHC, RDW-SD, RDW-CV, PDW, MPV, L-PCR, PLT, PCT, Podzielone, kwasochłonne, limfocyty, monocyty, erytroblasty, anizocytoza, polichromatofilia, pałeczkowate, NEUT, LYMPH, MONO, EO, BASO, IG, NRBC
- * Badanie słuchu
W dniu wypisu:
- * Masa ciala, długość ciała, obwód głowy, cienie przednie
- * Informacja że pobranym krew na bibułę (badanie przesiewowe noworodka)
- * Badania sluchu
Christine, zgłoś w szpitalu wszelkie problemy i wątpliwości. Jak miałaś problemy w ciąży z hormonami tarczycy to myślę, że jest szansa takie badanie wykonają i dziecku, Co do witaminy D to nie wydaje mi się. Jak chcesz je wykonać prywatnie to najlepiej zadzwoń po prostu do labolatorium i zapytaj, czy jest u nich szansa na wykonanie takich badań u tak małego dziecka, a jak nie to powinni wiedzieć gdzie w najbliższej okolicy takie badania wykonują.
Ja już nawet nie pamiętam jakie badania wykonują dziecku
Natalia masz wszystko w książeczce zdrowia i karcie informacyjnej z wypisu ze szpitala
Miałam niedoczynność tarczycy w pierwszej ciąży, brałam leki i dziecko jeszcze w szpitalu miało sprawdzane TSH, którego wynik był na wypisie. Pediatra zasugerowała ponowne sprawdzenie TSH po 3 mies, bo wcześniej nie ma sensu, wyniki mogą być zafałszowane. Jeśli dziecko nie ma niepokojących objawów to odczekaj z badaniami, ten poziom wit D też wysyca się z czasem...
Pauli89nek tez mam niedoczynnosc. Dziecko po porodzie zbadali. Nie mowili nic o powtorzeniu badan. Ostatnio sie wlasnie nad tym zastanawialam choc zadnych objawow u dziecka nie wiedze ale i tak musza pobrac krew do innych badan.
MamaMałejMajki ja już drugą ciąże z niedoczynnością mam teraz, przyzwyczaiłam się do łykania tabletek... jeśli robisz przy okazji to sprawdź, nie zaszkodzi
Córka znajomej miała problemy ze zdrowiem, jeździli po hematologach nawet i dopiero jakiś lekarz po długim czasie wpadł na to, żeby 4 latce sprawdzić TSH, wynik był tak szokujący, że musieli go powtarzać... nikt się nie spodziewał u dziecka takich wartości...
U nas wszytko wygląda ok. Sama mam lekko przekroczone tsh bez leków.
U synka też robiłam badania kontrolne chyba 2 miesiące po porodzie i wyniki były prawidłowe, ale przy następnym pobraniu jeszcze zbadamy.
MamaMałejMajki czemu nie bierzesz leków jeśli masz przekroczone normy?
Mamameg nie zrozumiałaś. Jak nie wiedziałam że mam przekroczone i nie brałam to moje tsh wynosiło 2.2. Teraz biorę i mam w normie, ok.1
MamaMaldjMajki oj to może źle odczytałam, lub nie powiązałam Twoich wypowiedzi.