Badania genetyczne

Hej,
wiecie, że badania genetyczne w ciąży to podstawa
Obecnie bardzo popularne są testy nifty
Wiele kobiet je chwali, wyniki są bardziej dokłądne i wairygodne
Poznajcie szczegóły https://testnifty.eu/

Test nifty to moim zdaniem świetna sprawa, ale niestety bardzo droga i niestety nie każda mama sobie może na nie pozwolić. Swoją drogą takie badanie powinno być refundowane…

D.Piasecka są niekiedy za free ze skierowaniem jeśli jest realizowany program badan genetycznych wlansie w okolicy :slight_smile: koleżanka miała za free :slight_smile:

Jeszcze będąc w ciąży czytałam o tych badaniach.Uwazam,że bardzo dobre tylko dosyć drogie:(Raczej mało kto może sobie pozwolić na takie badania.Wiadomo,że robione były by raz ale jednak cena powala.

Interesowałam się tymi badaniami na początku ciąży . Pytałam o nie lekarza i mówił że jeśli żadne parametry nie wskazują ,że dziecko / dzieci sa chore nie ma sensu wydawać takich pieniędzy . Zdecydowanie cena powala . A tak jak w moim przypadku bliźniąt badania sa nie miarodajne . Ale oczywiście fajna sprawa takie cos zrobić jak ktoś ma możliwość dla swojego spokoju czy dziecko zdrowe , a przy okazji można poznac płec dziecka :slight_smile:

Ja również chciałam wykonać takie badanie dla pewności, że wszystko jest w porządku. Kiedy usłyszałam cenę…no niestety nie mogłam sobie na nie pozwolić…Za te pieniądze skompletowałam wyprawkę dla mojego maluszka.:slight_smile: Aczkolwiek takie badania są bardzo przydatne i na prawdę dokładne.

Badania można wykonać za darmo jeśli lekarz widzi jakieś powody np jakieś predyspozycje genetyczne do danych chorób które mogą wpływać na płód właśnie albo wiek kobiety.

Ja myślę, że jeśli nie ma ku temu przesłanek to nie ma sensu robić i wydawać naprawdę sporą sumkę. Choć oczywiście można wtedy spać spokojnie, że wszystko z maluszkiem ok.

Hmm czyli zawsze można wykonać za darmo jeśli tylko dostaniemy skierowanie od lekarza z NFZ? Czy jak trwa ten program badań genetycznych w danym regionie, bo nie do końca wiem jak to rozumieć :slight_smile: W sumie tak sobie myślę, że z NFZ to ciekawe ile trzeba czekać na takie darmowe badanie. Wiesz może, skoro koleżanka była?

D.Piasecka mi się wydaje ze test NIFTY to są zupełnie inne badania niż te na NFZ . Nifty wykonuje się prywatnie tylko i wyniki otrzymuje się z krwi .Natomiast te na NFZ można wykonać jeśli kobieta jest powyżej 35 roku życia lub sa przesłanki ze dziecko jest chore .Wtedy ginekolog daje skierowanie do poradni i te badania na NFZ sa wykonywany z nakuciem bodajże. Ja mimo ze mam 22 lata lekarz powiedział jak się pytałam czy dzieci sa zdrowe na pewno ,ze może dac skierowanie na badania genetyczne , ale nie ma przesłanek wiec na pewno nie zrobia mi tego bo oni nawet jak jest skierowanie to bardzo wnikliwie analizują wyniki usg. Ale to sa dwa rozne badania .

A czas oczekiwania na takie badanie z NFZ od lekarza to koło miesiąca przynajmniej w moim regionie .

Marta 1997 no właśnie też myślałam, że to raczej tylko prywatne badania, ale po pierwszej wypowiedzi Aiisa stwierdziłam, że może o czymś nie wiem i jest możliwość wykonania takiego badania wyłącznie ze skierowaniem za free w ramach programu badań genetycznych. No tak zrozumiałam, pewnie Aiisa miała na myśli ogólnie badania genetyczne a nie strikte test nifty. :slight_smile:

A czy dokładnie różnią się te badania na NFZ a te prywatnie? Pod jakim kątem robi się badania NIFTY?

Kasaiaa1 badania genetyczne są to badania inwazyjne z nakłuciem i niestety niosą ryzyko poronienia żadna placówka jeśli nie ma wskazań do tego nie robi tego z kaprysu kobiety w ciązy , badania NIFTY sa to badania robione z pobranej krwi i nie ingerują w płód .
Badania NIFTY robi się pod takim samym kątem co badania genetyczne na NFZ . Dodatkowo można dowiedzieć się jakiej płci jest dziecko , chociaż być może na NFZ również , tego nie wiem .
Robione są pod kątem zespołu Downa, Edwardsa i Patau a także innych zespołów wad wrodzonych trzeba o tym dokładnie poczytać . Ale koszt jest wysoki i nierefundowany niestety :frowning:

Marta dziękuję za odpowiedź dobrze wiedzieć

Dziewczyny nie wiem czy to nifty był nie dopytalam ale na pewno to nie było inwazyjne było badanie z krwi tylko i usg też dodatkowo no i nie tylko jak dziecko ma wady jakieś Czy niepokojące coś jest skierowanie dają tylko Jeszce jak kobieta ma 35 lat bądź więcej bądź ma jakieś choroby w rodzinie czy sama ma jakieś choroby które mogą wpływać na zdrowie płodu.