AZS - Jakie kosmetyki do pielęgnacji dziecka?

Sporo osób polecą Alantany, one mają uniwersalne zastosowanie, no i cena też jest przystępna;)

Alantany są super i tanie więc nawet jak nie podpasuje to nie szkoda 

Oj tak lepiej zacząć od tych tańszych niż odrazu zakupować te mega drogie

dokładnie tak, kremy na azs są mega drogie a alantany szczególnie Alantan sensitive to bardzo dobre dla atopików kremy ze świetnym składem no i akceptowalną ceną 

Od kilku lat walczę z AZS-em córki. Moje dziecko spało w piżamie ze srebrem. Nie zauważyłam wielkiej różnicy. Dużo dało zrobienie testu Fabera (dużo kosztuje ale wiadomo czego unikać).

Aktualnie córka jest odczulana doustnie. I mamy oczyszczacz powietrza.

Nie jest idealnie ale jest dużo lepiej niż kiedyś.

Więc oprócz unikania alergenów (o wielu wcześniej nie wiedziałam) trzeba mocno nawilżać skórę (metoda prób i błędów wybrać specyfik - czasem kosmetyk ze sklepu potrafi bardziej pomóc niż emolient z apteki) a na zaognienie dobrze robi kąpiel w owsiance.

Z kosmetyków specjalistycznych warto jest wypróbować serię kosmetyków Atopicin do skóry atopowej. https://atopicin.pl/sklep/

Ale czasami te tańsze są dużo lepsze niż drogie z renomowanych firm. Niektóre kremu są po prostu przereklamowane

O kąpieli w owsiance jeszcze nie słyszałam.

Sasemelr bardzo cenną informację mogę dzięki Tobie  przeczytać.

Słyszałam o tych piżamach, ale myślę że to bardziej naciągacto producentów,  bo rodzic kupi, aby ulżyć dziecku,  a to przecież nie jest tanie.

O tym teście nie słyszałam,  czy Diagnostyka wykonuje takie badanie ? Ono nie jest refundowane? 

Umnie sprawdziły się kosmetyki firmy cavex bo emolium nie dawało rady, później były maści robione od dermatologa.

Może nie azs ale przy noworodkowym łzs pomocne okazalo się La Roche Posąg Lipikar . Wcześniej próbowaliśmy kąpać w krochmalu i smarowalismy nadmanganianem potasu, za dużej poprawy nie było  , lekko wysuszylo jedynie niektóre części buzi

Też polecam Wam Latopic ,probiotyczny  emolient ,balsam  do ciała.  Bardzo szybko wycisza zmiany  na skórze. Sama użyłam  na zaczerwienienia w zgięciach łokcia,po dwóch dniach  zeszło. I też nie zadział na to mi niestety lipikar ;( 

Dexeryl. To jedyny krem do ciała, który sprawdził się u starszego syna, a przerobiliśmy wszystko dosłownie wszystkie dostępne na rynku kremy i balsamy. Dexeryl wyciszał swędzenie oraz zmniejszał stan zapalny skóry. Polecił nam go dermatolog, przy ogromnych zmianach atopowych. Patent od dermatologa - po skończonej kąpieli, delikatnie osuszyć skórę ręcznikiem ale nie trzeć. Skóra ma być prawie sucha, leciutko wilgotna i wtedy szybko nakładać ten krem póki jest ta wilgoć . Rzeczywiście, krem jeszcze lepiej wchłaniał się a skóra miękka 

sasemele test Fabera- jaki koszt i na czym polega?

Jeżeli chodzi o źródło rzetelnej wiedzy, to odsyłam do strony Polskiego Towarzystwa Chorób Atopowych PTCA i ich magazynu Atopia (można pobierać bezpłatnie z ich strony). Bardzo dużo cennej wiedzy, żeby zorientować się w temacie .

Kapciutkowa ,też stosowałam Dexeryl u córki, pomagał :) 

U nas sprawdził się La Roche Posay Lipikar zarówno wersja do mycia i balsam do smarowania.

Oprócz probiotyki zalecam jeszcze aublementacju omega 3 to poprawia stan skóry Z kosmetyków oczywiście Atopicin: Sklep z kosmetykami na Atopowe Zapalenie Skóry Atopicin

Moim zdaniem obecnie nie ma lepszej alternatywy dla kosmetyków przy atopowym zapaleniu skóry.