Chciałam mu jeszcze zrobić Jakieś dokładniejsze testy alergiczne bo to co stosujemy nie wiele pomaga A wydaje mi się że jest to od alergi . Jak odróżnić alergię od azs ?
My przy AZS mamy takie plackowate czerwone plamy. One są suche i troszkę błyszczą. Występują na zgięciach, rączkach, plecach. Mogą być swędzące albo mogą piec. Każde dzieciątko inaczej też przechodzi AZS. Siostry syn ma plamki ale przy tym też puchnie. Przy alergii raczej występują malutkie krostki.
Mój syn ma czerwone powieki suche. W zgieciach już teraz nie ma ale jak miał to wyglądało to bardziej jak oparzenie. I czerwone zmiany za uszami
I naderwane uszka . Drapie się po twarzy i głowie
Budzi się w nocy co godzinę. Czy to w ogóle mozlowe żeby dziwcko z azs przespalo całą noc ?
Mój młodszy synek dostał pierwszych zmian stopowych w czasie ząbkowania. Do 5,5mies jego skóra była wręcz idealna, teraz zmiany nasilają się razem z pojawieniem się kolejnych zębów. Nałożyło się to także z rozpoczęciem sezonu grzewczego, a u starszego syna też obserwowaliśmy gorszą tolerancje ciepła i mocne podrażnienie od potu. Niestety przechodzimy te same historie po raz drugi, ale tym razem nie jest to związane z alergia na białko mleka krowiego, bo nie byłam na diecie bezmlecznej i przy rozszerzaniu diety nie zaobserwowaliśmy reakcji na nabiał.
Pauli A twój syn ma azs ?
Momika a czytałaś o mokrych opatrunkach typu Comfeefast? MoE to będzie rozwiązanie tych nocy nieprzespanych.
AZS to jest reakcja skóry na alergeny więc to wszystko jest powiązane. Ale u takich maluszków te testy nie są wiarygodne niestety.
Ja z AZS mojego najstarszego syna walczyłam 3 lata. U niego wywołane było alergia na białko mleka krowiego, nam akurat pomagał emolium płyn do kąpieli oraz emolium krem, ale tylko ten trójaktywny, latem i wiosna mieliśmy spokój bo plamy i ranki znikały ale fakt gdy tylko rozpoczynał się okres grzewczy wszystko wracało.
U Syna na AZS pomagała ZIAJA MED. Jedynie to pomagało złagodzić swędzenie i plamki.
Momika być może, a jest suchość skóry w tych miejscach? Ciezko że zdjęć odczytać. I swędzi?
Sucha skóra jest tylko na zgieciach stopy . Wydaje mi się że nie swędzi
Kurcze próbuje dodać zdj ale nie mogę. U nas też się zaczynali od czerwonych miejsc na zgięciach i suchej skóry. Później przeszło na całe plecy. Najważniejsze to nawilżanie kilka razy dziennie
U nas zaczęło się od takiej wysypki która później była na całym ciele . I wyszło że synek jest uczulony na albumine surowicy bydlecej. Teraz ma czerwone powieki i w zgieciach i nie wiem czy wziąć to z alergia czy to jednak azs
Ja na początku myślałam że u nas to alergia pokarmowa. Więc udałam się do alergologa. Oczywiście przy AZS są wykluczone z diety niektóre pokarmy. Ale jeśli wyeliminowaliscie pokarmy uczulające z diety a objawy dalej pozostają to skonsultujcie się z lekarzem. Ciężko odróżnić alergie a AZS.
A czy azs występuje też na powiekach u niemowlaka?
Livia A czy robiliście jakieś badania aby potwierdzić azs ?
czy alergia może też się nasilac przy ząbkowaniu?