Asymetryczna głowa niemowlaka

Synek ma 10 tygodni i z jednej strony bardziej płaska głowę. Niestety nie chce leżeć na drugim boku. Przed koronawirusem byliśmy u ortopedy i na szczęście nie ma przykurczu. Co robić?  Może też tak miałyście,? Bardzo się martwię że tak mu zostanie. 

Tu podaję link do wątku , który może trochę pomóc ;)

https://lovi.pl/forum/5/5628

Ja przy córce miałam podobny problem.Głowa była płaska a ona nie chętnie spała na drugim boku.Pediatra zalecała przekręcanie ten drugi bok, podkładanie pieluszki , żeby nie mogła ułożyć się na ulubionym boku, zachęcanie pokazywaniem zabawki na tą nie lubianą stronę itp. W naszym przypadku nic to nie pomogło.Znaleźliśmy na własną rękę taką panią "znachorkę" , która masowała dzieci z różnymi problemami.Dopiero ona nam pomogła i tą główkę wymasowała ,doprowadzając do normalnego kształtu.Kilka wizyt za , które brała symboliczną kwotę a kamień z serca spadł na zawsze.

Ja w tamtym czasie nie podawałam córce Wit D i może to też się przyczyniło do tych nieprawidłowości więc polecam o tym pamiętać i suplementować.

Skonsultuj się z pediatra telefonicznie może, są na rynku takie poduszki Head Care albo faktycznie pieluszke podkladaj, podchodzcie do niego tez tak żeby odwracal główkę w druga stronę. 

Karolina mój synek ukladal główkę tylko na jednej stronie, wszelkie próby zmiany pozycji podczas snu kończyły się pobudką i płaczem. Kupiłam poduszkę Head care. powinien na niej spać, ale nie potrafił wiec układałam go na niej s każdej wolnej chwili np do zabawy na macie, u nas poduszka zdała egzamin więc mogę ją polecić.

Jak dziecko śpi przekładają główkę na drugą stronę. Podchodź z tej strony w którą rzadziej patrzy. Popatrz w internecie filmiki jak ćwiczyć z dzieckiem. 

Mamameg Właśnie słyszałam o takich poduszkach. Koleżance jednak neurolog powiedział że dopiero po 9 miesiącu jak się główka nie wyrówna to wdrożą działania... dla mnie to chyba trochę późno.

Są poduszki korygujące do główki. Ale polecam przekładanie raz na jeden, raz na drugi boczek do snu :) 

Myślę że możesz spróbować kłaść go na boku a za plecami podkładać jakaś poduszkę która uniemożliwi mu przekręcenie się na drugi bok. Dużo też właśnie zależy od Ciebie by zacząć podchodzić do niego właśnie z tej strony na której nie chce leżeć napewno by popatrzeć na mamę się przekreci na drugi bok. Jak to nie przyniesie efektów zadzwoń do przychodni i umów się na wizytę telefoniczna i dopytaj o poduszki korygujące.

Na początek to staraj się układać zabawki, książeczki czy inne rzeczy od tej drugiej strony, aby zmusić dziecko do odwrócenia główki. Staraj się podchodzić też częściej od tej strony. Popatrz jak masz ustawione łóżeczko, czy przypadkiem właśnie dziecko tam leżąc nie patrzy w swoją preferowaną stronę? najlepiej układać tak dziecko, aby patrzyło, raz z jednej, a raz  z drugiej. Tutaj walczymy o to, aby spojrzało w drugą, więc skup się chwilowo na tej drugiej stronie. Zobacz czy nie masz zawieszonej karuzeli na boku łóżka? 

Większość dzieci rodzi się z asymetrią, raz większą, a raz mniejszą i to od nas zależy aby ona się nie pogłębiała a stopniowo zanikała.

Teraz na razie pewnie nie masz możliwości konsultacji, bo telefoniczna to raczej mało pomoże. Więc możesz zakupić poduszkę jaką koleżanki już polecały Head care. Daje ona bardzo dobre efekty.

Natomiast w żadnym wypadku bym nie poleciła podkładania poduszek czy koców, aby uniemożliwić dziecku odwracanie się na drugą stronę. Podkładanie pieluszki czy innego przedmiotu „ ograniczającego” ruch głowy w jedną stronę, ponieważ paradoksalnie nasila odwracanie głowy w tym kierunku.

Tak jak dziewczyny wcześniej napisały. Ja również u koleżanki, której synek miał płaską główkę widziałam poduszkę, którą kupiła dla synka - poduszkę HEAD CARE. 

Poduszkę lepiej skonsultować z fizjoterapeuta 

Musicie niestety tego pilnowac bardzo, bo potem ciężko te skosnoglowie odprostowac :(

Ja wsparcie w domu mam taką poduszkę jak Aleksandra, jeszcze po pierwszym synku. Nie wiem na ile pomogła, ale główkę ma kształtną. Jak ktoś ma maszynę lub jakąś ciotkę, co Szyć potrafi, to może Wam sama uszyje

Aleksandra zapożyczyłaś zdjęcia poduszek z olx, masz zgodę ich właścicieli na publikację?

U mnie udało się bez poduszki... problemem byl u nas guz na głowie powstały po porodzie ... córka wolała spać i odwracać się nastone bez guza.

Trzeba było ten guz usunąć u ortopedy ale okazało się że trochę za późno bo guz się zwapnił i delikatna nierówność pozostała... potem pilnowałam by spała po jednej i drugiej stronie. 

Zwracaj też uwagę na to jak kładziesz i podnosisz dziecko, zmieniaj strony raz lewa, raz prawa  strona, dziecko też przez to szybciej się  rozwija.

U nas też udało się bez poduszki. Dostaliśmy wskazówki do fizjoterapeuty które pomogły nam

Bardzo ważne żeby dzieci co jakiś czas przewracać

MNPB i podchodzić raz z jednej a raz z drugiej strony jak leży w łóżeczku czy na przewijaku 

U mnie corka jak miala przykurcz to nie odkrecala glowy na druga strone. Musialam ja klasc na ta strone gorsza, ze tak powiem by zachecac ja by corka zaczela przekrecac glowe na druga i miec widok na caly pokoj.