Asymetrią/wzmożone napięcie miesniowe

Chodziłam do fizjoterapeuty z pierwszym synem i bardzo pomogły ćwiczenia. Z tego co pamiętam to miał też masaż stop zalecony. Do czasu wizyty ćwiczyłam z synem w domu i układałam tak żeby leżał prosto i nie miał za bardzo jak wyginać się  w C. Obecnie również dostałam skierowanie na rehabilitację bo mój miesięczny synek również ma asymetrie i odchyla główkę do tyłu... jutro będę dzwonić i zorientuje się jakie są kolejki na pilne skierowanie. Jeżeli długie to przejdę się prywatnie . 

Dziecko na takich zajęciach robi bardzo duże postępy w krótkim czasie.

Nasza córeczka miała co prawda lekką asymetrie, była chaotyczna w ruchach i poszliśmy na wizytę do fizjoterapeuty, gdy miała 3 tygodnie. Po 2 tygodniach codziennych ćwiczeń wada praktycznie ustąpiła. Fizjo pokazała nam też ćwiczenia na bolący brzuszek i uspokojenie :) 

Ann u nas też nie jest duza my dostaliśmy 4 ćwiczenia bo tak jak piszesz ruchy synka są sztywne i chaotyczne 

Jednak jak się kładzie go na brzuszek ładnie prosto leży głowę też ładnie podnosi i odwraca 

I też mniej odgina głowę do tyłu 

Jednak przez kolki i bol brzuszka nie potrafi się odprężyć niestety żadnych ćwiczeń na brzuszek nie dostaliśmy jedynie co to robimy masaż dajemy ternoforek plus kropelki i probiotyk 

Jakie ćwiczenia dostałyście do domu na tę asymetrię? Bo mi fizjoterapeuta nie zalecał do domu niczego, a dalej widzę, że synek czasem w literę C się układa i głowę do tyłu odchyla. A byłam już na dwóch wizytach u fizjo i ani razu nie proponował ćwiczeń.

Halmanowa dla każdego dziecka są inne ćwiczenia w zależności od tego co dolega i w jakim stopniu jest 

Jedne ćwiczenia mamy na brzuszku np dajemy jedna rączkę do tyłu i przeciwna nóżkę dociskamy bo brzuszka  ugieta tak żeby syn odwrocil sam głowę i to samo robimy na droga rękę jednak uważam że samemu nie powinno się wykonywać ćwiczeń nam fizjo pokazał dokładnie jak robi i przy nim też powtarzalismy wszystko i w razie potrzeby poprawiał nam chwyt 

Może samemu poprosić o jakieś ćwiczenia dobrane do dziecka 

Fizjoterapeutka pomoże, pokaże wam jak podnosić i odkładać dziecko, jakie ćwiczenia wykonywać, i u nas rehabilitacja 3 miesięcznego dziecka trwała od listopada do lutego.  1 raz w tygodniu przez niecałą godzinę

Dziecko wyprowadzone 😉powodzenia! 

Mój maluszek strasznie zaciskał piąstki. Byliśmy u fizjoterapeutki. Powwidziała, ze każdy maluszek na początku ma asymetrię. Pokazała ćwiczenia rozluźniające, oraz cwiczenia aby uniknąć asymetrii. Pokazała również chociażby przy zwykłym przewijaniu, jak pomoc maluszkowi, aby nauczył się przekręcać na boczki. Polecam się wybrać, dużo można sie dowiedzieć, a cwiczenia głównie są „zabawą” oraz bliskością z maluchem 

jesli dobrze się pracuje z dzieckiem to wszystko można wyprowadzić. Ważne żeby gdzies to dziecko obserwować i odpowiednio reagować 

Myslę, że fizjoterapeuta dobierze odpowiednie cwiczenia i wszystko sobie wypracujecie. 

Ja poszłam ze swoją i cieszę się, bo wiele rzeczy jako rodzice nie zauważamy, a jakieś obce spojrzenie zwróci na to uwagę. 

idziemka zawsze tak jest ze jednak specjlista umie wypatrzyć cos czego rodzic nie zauważa bo sie na tym po prostu nie znamy. wiec taka wizyta chociażby kontrolna to jest wskazana myslę 

po to są specjaliści aby ewentualne problemy zauważyć 

Olaleksandra dokładnie profilaktycznie myslę ze powinno obowiązkowo się wybrać:p

Jesteśmy aktualnie po drugiej wizycie są postępy jednak fizjoterapeuta chce osobiście poćwiczyć z synem dlatego niedługo przez dwa tygodnie będziemy chodzić na ćwiczenia żeby pomoc z rączkami bo wyszło że jedna trzyma bardziej przytulona do siebie a druga jest bardziej aktywny 

Z tego co nam mówił to że akurat to jest taki okres gdzie takie rzeczy wychodzą (syn ma prawie 4 miesiące) i warto pomoc w rozwijaniu 

Dam znać jak będziemy po ćwiczeniach co wyszło i co dalej nas czeka 🙂

Ćwiczenia nigdy nie zaszkodzą.

na pewno pomogą takie ćwiczenia 

My byliśmy z córką u fizjoterapeuty jak miała 3 tygodnie. Co prawda córka poszła z lekka asymetria, ale mogę powiedzieć, że codzienne ćwiczenia po pół godziny dają super efekty w szybkim czasie. 

Właśnie takie wizyty są super, bo specjalista spojrzy na to innym okiem i zauważy to co My mamy nie widzimy. Ja żałuje, że wcześniej się nie wybrałam, ale w końcu moja intuicja mi podpowiadała i dobrze ze się wybrałam by sprawdzić czy wszystko okey.

Jesteśmy właśnie po dwu tygodniowych ćwiczeniach za tydzień jedziemy na kontrolę z tego co mówi fizjoterapeuta jest dobrze i syn świetnie sobie daje radę �

W domu w dalszym ciągu ćwiczymy 

Po kolejnej kontroli dam znać co dalej

Efekty po takich ćwiczeniach w gabinecie widać szybko bardzo się cieszymy że trafiliśmy na super pana 

Synek miał takie wzmożone napięcie mięśniowe i często właśnie twardy brzuszek zaparcia a przy tym płakał. Chodziliśmy na rehabilitację u fizjoterapeuty ale podczas ćwiczeń bardzo krzyczał i płakał jednak już po kilku wizytach była różnica