Asymetria uszu

Witam,
ostatnio zauważyłam, że mój trzy miesięczny synek ma jedno ucho sporo większe od drugiego. Zaniepokoiło mnie to trochę, bo nie wiem czy jest to normalna sytuacja? Rozmawiałam o tym z pediatrą, zadawała mi pytania czy dziecko dobrze słyszy. Wydaje mi się że tak, ponieważ reaguje na dźwięki i jak do niego mówię. Czy uszy jeszcze się ukształtują, czy już cały czas będzie miał asymetryczne? I czy nie jest to objaw jakiegoś schorzenia?

Ludzka twarz nigdy nie jest idealnie symetryczna. Zdarza się, że mamy minimalnie inne kształty oczu, uszu. I to nie jest czymś niezwykłym. Jeśli natomiast asymetria jest duża i szpecąca czasami konieczny jest jakiś kosmetyczny zabieg, który poprawi wygląd i zmniejszy asymetrię.

dziecko ma dopiero 3 miesiące więc nie myślę o jakichkolwiek zabiegach kosmetycznych… mam nadzieję że ta asymetria nie niesie ze sobą innych powikłań

Podobno jedna strona człowieka różni się od drugiej,dotyczy to np oczu,uszu,piersi.
Więc chyba nie ma się co martwić.Ja u córki zauważam, jak się dobrze przyjrzeć że ma jedno oczko
mniejsze od drugiego.

M.Rzepska myślę, że asymetria o której piszesz jest całkowicie naturalnym zjawiskiem.

mój 4miesięczny synek też tak ma.Różnica nie jest duża ale widoczna.Uszka ma troszkę inny kształt.

Myślę że trzeba zachować ostrożność i obserwować maluszka jak się rozwija i czy dobrze będzie słyszał w przyszłości. Jeżeli przez kolejne miesiące to się nie zmieni to może warto będzie to skonsultować ze specjalistą, ale mam nadzieje że to tylko taki urok twojego szkraba.

mój synek jak się urodził miał zawinięte ucho teraz ma 5 miesiecy i uszy same się wyprostowały, a lekarze mówili że pierwszy raz widzą tak zwinięte ucho. I też na początku wydawało mi się jedno większe od drugiego ale teraz już praktycznie tego nie widać. Wiem, że każde dziecko jest inne dlatego trudno powiedzieć czy ta różnica w przypadku Twojego dziecka tez zminimalizuje się, ale nie martw się na pewno nie będzie widoczna

Kikacu no to rzeczywiście miałaś przebój z tymi uszami u swojego synka.
Tak jak piszą dziewczyny każde dziecko jest inne, a asymetria ciała jest zjawiskiem normalnym, jeżeli masz jakieś wątpliwości i martwisz sie to dla uspokojenia samej siebie moze poproś lekarza o skierowanie do specjalisty.

tym bardziej, że po półpaścu w ciązy to głównie słuch jest narażony u dzieci, bardzo się martwiłam, dlatego odwiedziłam kilku specjalistów i każdy powiedział, że z czasem się ucho odwinie , a słuch jest poprawny, dlatego jak najbardziej popieram jeśli sie martwisz odwiedź specjalistę i będziesz spokojniejsza