Dziewczyny chciałam wam opowiedzieć o jak intuicja mamy się sprawdza. 3 do 4 miesiąca to czas na osiągnięcie środka symetrii u niemowląt. Ja oczywiście obserwując fizjoterapeutów na IG zdałam sobie sprawę, że moja córka jeszcze go nie osiągnęła. Mówiąc o moich obawach mamie i mężowi, stwierdzili, że chucham i dmucham na córkę, przesadzam i że dziewczynki później niż chłopcy zalapuja umiejętności. Do tego widziałam, że córka denerwuje się bardzo przy przebieraniu, nie lubi jak ją dotykam do ramion, szyi, klatki piersiowej. Zapisałam córkę do fizjoterapeuty i okazało się że ma asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe i wymaga terapii. Nie jest to w naszym przypadku duży defekt ale trzeba to rehabilitować. Dopóki się nie zostaniemy na NFZ jeżdżę na prywatne zajęcia. Pani wykonuje dość proste ćwiczenia, które ja mam powielać w domu. Myślałam że prawidłowo noszę, podnoszę i odkładam, a robiłam to nie dokładnie.
Jestem ciekawa ile trwała u was taka terapia, jeśli wasz maluch wymagał?po jakim czasie były już efekty? Czy fizjoterapeuta wykonywał tylko ćwiczenia czy też jakieś masaże?
Znajoma ma ten sam problem u syna, który ma 4 miesiące. Po pierwszej wizycie u fizjoterapeuty znajoma ćwiczyła 2 tyg w domu po czym na kolejnej wizycie usłyszała, że jest bardzo duża poprawa. Chodzą teraz regularnie i dziecko robi duże postępy.
Udaj się do fizjoterapeuty, pewnie pokaże Ci jak powinnaś ćwiczyć w domu z dzieckiem + ćwiczenia ze specjalista i będzie wszystko dobrze ;)
Jednak czasem lepiej zdać sie na tą swoją mamusiowa intuicję tak jak piszesz i dmuchać na zimne nie zawsze słuchać kogoś to znaczy dobrze Trzeba słuchać swojego serca i tego co obserwujemy
U mnie 3-miesięczny bobas i wydaje mi się, że jeszcze lekka asymetria jest. Nie mniej mam już doświadczenie i na razie czekam. Z pierwszym dzieckiem pamiętam jak ortopeda nam mówił, że to normalne na początku i się wyrówna. Nie mniej matki mają intuicję i super, że nie zawiodła. Im wcześniej się coś wykryje to terapia potrwa krócej, a ewentualne konsekwencje będą mniejsze.
Asymetria czy wzmożone napięcie mięśniowe to bardzo powszechny problem i na prawdę prawie każde niemowle ma podobne problemy. Czasem wystarczy kilka zajęć a czasem terapia jest dłuższa. Uważam, że każdy powinien się wybrać przynajmniej raz z dzieckiem do fizjoterapeuty w pierwszych miesiącach życia dziecka bo taka wizyta dużo pomaga. Fizjoterapeuta sprawdzi czy dziecku nic nie dolega i podpowie jak prawidłowo nosić czy odkładać dziecko ale również poleci wiele zabaw, które będą wspomagać rozwój malucha :)
U córki też była asymetria i napięcie obręczy barkowej. Najpierw mieliśmy kilka zajęć prywatnie i w międzyczasie czekaliśmy na zajęcia NFZ. Pierwsze zajęcia mieliśmy w marcu i cały czas chodzimy na terapię. Dostaliśmy i masaże i hydromasaże oraz ćwiczenia. Dodatkowo mamy też w pakiecie zajęcia z logopeda i psychologiem i to wszystko w ramach NFZ :)
Asymetria już przeszła, zostało niewielkie napięcie obręczy barkowej dlatego dalej chodzimy na zajęcia ale już z mniejszą częstotliwością. Podobno w tym miejscu gdzie chodzimy na rehabilitację każde dziecko jest pod ich opieką do momentu aż zacznie chodzić :)
Oby udało Wam się dostać do dobrego miejsca na NFZ i myślę, że skoro jest wzmożone napięcie mięśniowe to również prócz ćwiczeń dostaniecie też masaże. Córka na początku nie przepadała za tymi masażami i ledwo 10 minut była w stanie wytrzymać ale z czasem się przyzwyczaiła i z wizyty na wizytę wytrzymywała coraz dłużej :) Hydromasaże też były fajne i jej się podobało ale już przy tym więcej roboty i kilka razy wychodziłam po tych zajęciach cała mokrą bo tak na mnie chlapała :P
Lepiej sprawdzać wszystkie niepokojące objawy. Ja wszystko sprawdzałam i pediatra nie bagatelizował tego co zauważyłam u syna. Asymetrie miał po urodzeniu i wyrównała się na szczęście ale mimo to miałam zapisanego syna do fizjoterapeuty. Miał 7 miesięcy kiedy przyszła jego kolej i dostał 15 spotkań. Asymetria była ok ale nie raczkował i ciągał jedna nóżkę. Dzięki ćwiczeniom u fizjoterapeuty nauczył się chyba wszystkiego co może takie małe dziecko. Poprawnego raczkowania, siadania, wstawania przy meblach itp. Warto poszukać na nfz gdzie są.mniejsze kolejki i nawet jeżeli asymetria będzie dobra to dziecko dużo korzysta z takich ćwiczeń.
Ja mam 3 córki ale żadna nie miała asymetrii czy wzmożonego napięcia mięśniowego. Wydaje mi się że kiedyś też się w ogóle na to nie zwracalo uwagi. Dobrze że nie odpuściłam tematu bo przeczucie cię nie zmyliło. Lepiej leczyć coś na początku niż jak będzie za późno.
Mam taką cichą nadzieję, że zanim dostaniemy się na NFZ to ćwiczenia w domu i prywatne bardzo dużo pomogą i może się obejdzie. Na razie mamy ćwiczenia raz w tygodniu. Jutro mamy akurat i fizjoterapeutka powiedziała, że naklei taśmy dla podtrzymania efektu. Idę też podpisać jakieś dokumenty do ośrodka gdzie będzie terapia więc pewnie wszystkiego się dowiem.
Wybieram się też do neurologopedy, prywatną fizjoterapeuta kazała skonsultować bo w jamie ustnej też jest napięcie i prawdopodobnie wędzidełko do podcięcia, ale to zadecyduje neurologopeda. Powiedziała też , że często jest tak że jak się podetnie wędzidełko to problemy rozwojowe szybko mijają,napięcie obręczy barkowej puszcza i jest znaczna różnica. Mi w szpitalu powiedzieli , że wędzidełko jest w porządku, na szczepieniach pediatra też nie widziała problemu. Więc ciekawe czy trzeba będzie podcinać. Cieszę się właśnie , że w miarę szybko zareagowałam. Pamiętam dokładnie jak chłopcy się rozwijali bo to niedawno, mają 4 latka, 2 latka i teraz córka więc jestem na bieżąco. Dlatego zdecydowałam się sprawdzić córkę.
Lena004 świetnie, że tak szybko zareagowałaś i działacie już na własną rękę, bo jednak zanim dostaniecie się na wizytę na NFZ może "trochę" czasu minąć. Jesteście już teraz pod opieką fizjo, zaplanowane macie kolejne wizyty u specjalistów więc nie masz się czym przejmować, teraz tylko działać i wypatrywać efektów. Super, że jesteś taką czujną mamą i nie bagatelizujesz objawów.
Dziewczyny, ja już trochę wariuje. Fizjoterapeuta zdiagnozowała napięcie i asymetrię. Przez ostatni miesiąc dużo z córką ćwiczyłam w domu i 3 razy byłam u fizjo i raz u osteopaty. Skierowanie na terapię wzięłam przez teleporade. Będąc ostatnio na szczepieniu nasłuchałam się od pediatry, że ona u córki żadnej asymetrii nie widzi, a ta asymetria to do 6 msc się wyrównuje, fizjoterapeuta mówi że do 4, stwierdzia że lekarz rehabilitacji nie zaleci nam terapii,ja oczywiście broniłam, że miesiąc temu było zupełnie inaczej, że córka więcej posługuje się lewą ręką to mi na to odpowiedziała że będzie leworęczna, na co wcześniej fizjo mówiła że takie maluszki tak samo muszą operować obiema rękoma, leworęczność dopiero ok 2 roku życia., Że jeszcze się nie obraca na boki, mamy konsultacje u neurologopedy to mi powiedziała że wędzidełko jest w porządku i nie podobało się jej że idziemy jeszcze do neurologopedy i sugerowała że wymyślam.
Neurologopeda zalecił ćwiczenia wewnątrz jamy ustnej i zewnętrzne. Jest słaba ruchomość języka i zła pozycji spoczynku języka a wędzidełko jest takie że nie ma go jak podciąć i przez te zmiany jest napięcie obręczy barkowej. Więc też widzi napięcie.
Także ja już sama nie wiem co o tym myśleć fizjoterapeuta co innego , pediatra co innego, nie wiem kogo słuchać, a komuś zaufać trzeba. zaczęło się wszystko od fizjoterapeuty, która nas pokierowała dalej. A ja widziałam że coś jest nie tak. A tak popatrzeć z drugiej strony to rzeczywiście jeżdżę od specjalisty do specjalisty ale chcę wyprowadzić córkę jak najszybciej. To moje czwarte dziecko i nigdy nie byłam nadwrażliwą i nadgorliwą mama i nigdy tak po specjalistach nie biegałam z dziećmi jak teraz.
Lena. A Twoim miejscu bym skonsultowala sprawę z innym specjalista u nas też była taka sytuacja że pediatra miałam podejrzenie przykurczu poszliśmy do fizjoterapeuty zleciła jakieś ćwiczenia odbyłam z nią rehabilitację po czym inny lekarz stwierdził że to wcale nie jest przykurcz
ja jak miałam wątpliwości to zawsze konsultowałam to z innym specjalistą. i zazwyczaj dobrze się działo, ze to konsultowałam.. bo opinie były diametralnie inne.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.