Mój mąż ma wrodzony astygmatyzm, rozpoznany bardzo późno i z tego powodu ma duże problemy ze wzrokiem. Chcielibyśmy tego uniknąć u synka. Proszę o poradę kiedy moźna zrobić badania w tym kierunku (obecnie synek ma 6 miesięcy), do kogo się zgłosić- czy to pediatra daje skierowanie, czy tak małe dziecko w ogóle można zbadać. Jak mamy pstępować?
Z góry dziękuję!
Oczywiście doświadczone w tym temacie Mamy także proszę o rady.
Daria moja córka ma 4 miesiące i ja z nią już będę szła w poniedziałek na drugą wizytę do okulisty. Pierwsza wizyta była pod koniec pierwszego miesiąca a teraz będzie druga. Ja mam wadę wzroku (krotkowzrocznosc) i moja pediatra kazała nam co 3 miesiące na początku chodzić do okulisty. Potem podobno będzie rzadziej.
A byłaś z dzieckiem juz u okulisty ?
pediatra daje skierowanie ale ja i tak chodzę prywatnie do sprawdzonej lekarki.
Dobry wieczór.
Astygmatyzm polega na różnej sile załamywania równoległych promieni świetlnych w dwóch różnych płaszczyznach układu optycznego oka. Obraz na siatkówce nie jest dobrze zogniskowany i widziany nieostro. Występuje często ale jeżeli nie jest większy niż 1.0 dioptrii nie wymaga korekcji. Przyczyną może być kształt oka i może występować rodzinnie. Jeżeli Pani się niepokoi, oczywiście należy pokazać dziecko wcześniej okuliście. Okuliści wypowiadają się w ten sposób. Jeżeli niepokoi nas zachowanie dziecka, brak reakcji na kolorowe, nowe zabawki. Mrużenie oczu, żeby coś zobaczyć z daleka, łzawienie czy ropienie spojówek, powinniśmy dziecko pokazać. Jeżeli nie ma niepokojących objawów to ok. 1 roku, w przypadku rodzinnego obciążenia wadą, można dziecko zbadać okulistycznie podając specjalne kropelki do oczu. Natomiast każde dziecko powinno być zbadane okulistycznie przed pójściem do szkoły czyli ok. 3-4 roku. Myślę, że można wziąć skierowanie od lekarza pediatry do okulisty i jak wyznaczą termin wizyty po 2 m-cach to zgłosić się do lekarza z dzieckiem. Najwyżej okulista powie, że jest za wcześnie i wyznaczy nowy termin. Niepokój rodziców powinien być zawsze brany pod uwagę w diagnostyce dzieci.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za odpowied. Nie zauważyłam, by mały miał problemy z widzeniem zabawek, ale bardzo intensywnie reaguje na światło nie koniecznie bardzo jasne.
Przy wizycie szczepiennej poproszę o skierowanie.
Dostałam skierowanie do okulisty. Ponoć od 6 miesiąca można diagnozować w kierunku astygmatyzmu. Zuzannaa, a czy jakoś można się przygotować do wizyty? Jak ona przebiega u tak malutkicj dzzieci?
My z córcią byłyśmy dwa razy u okulisty. Nie wymagało to wcześniejszego przygotowania, żadnych zaleceń nie mieliśmy. Wyglądało to tak, że najpierw wchodziło się i zapuszczano kropelki dziecku, a potem drugi raz do gabinetu i już na badanie. Niezbyt przyjemne, ponieważ niemowlak nie umie “nie mrugać”, więc okulista pod specjalną lampą przyrządem jakby to powiedzieć, “unieruchamiał oko” i wykonywał badanie. Córcia bardzo płakała a ja myślała, że mi serce pęknie, ale więcej tam strachu, nic nie boli.
ok, dziękuję! a płaczem malego to jestem przerażona… i tak musiałam zapisać sie prywatnie, bo na nfz wizyta dopiero w październiku…a jak poczytałam opinię o okulistyce u nas to się załamałam - dzieci wychodziły z posiniaczonymi buziami, po 2 dniach od badań gro dzieciaczków dostawało zapaleń w obrębie oczu… szok…
Wizyta za nami. Był wręcz rewelacyjnie. Tak jak u Perpetua mały mial podaną atropinę i sobie poczekaliśmy 20 min. Wczeàniej dr zebrał wywiad i mały na 80% w przyszłości będzie miał jakiąś wadę, bo oboje rodziców jest czymś obciązonym. W jego wieku - 8mcy, badanie wzroku w kierunku astygmatyzmu nie jest jeszcze miarodajne, gdyź niemowlęta mają fizjologicznie +1 w kierunku cylindra. Oczywiśce teź wychodzą czasem +5 i j3st czym się martwić, natomiast nie ma jak u takiego malucha korygować. Nam wyszło właśnie +1, co moźe się cofnąc, a może pójść głebiej- oby nie…
badany był taką lupką nie wkładaną do oczka i był tak ciekawy tego urządzonka, źe az zrobił dr cacy cacy pac po glacy
Mamy zgłosic sie jak osiągnie wiek 2 latek, w tedy moźe zostac zbadany na komputerku i obrazkowo, no chybaźe zauwazymy, ze ma problemy z widzeniem przedmiotów.
ptałam jeszcze o uciekające oczko, bo mama mi wmawia ze u młodego to jest, ( nie stwierdzono) ale do 1,5 rz ma prawo być takie wrażenie (oczywiście delikatnie, a nie ewidentnie) ze względu na znaczny fałd noswy, i oczko tak reaguje jak nosek przeszkadza.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.