Ja też szybko pobiegłam do szafki bo aż się wystraszyłam że też miałam w lodówce trzymać…
My w domu tez mamy probiotyki. Zawsze przydadzą się na wypadek biegunki. My stosowaliśmy je również na kwaśne kupki u synka.
My probiotyk bierzemy wiec u nas tez jest podstawą
nie popadajmy w panikę na sam poczatek najważniejszy jest Ocinosept do pępuszka i patyczki do uszu dodatkowo gruszka do noska i sól morska . szczoteczka z miękkim włoskiem i w razie konieczności coś na ciemieniuszkę można też zakupić sudokrem a reszte to w razie potrzeb z czasem wyjdzie my się z espumisanem jeszcze nie rozstajemy
Moja apteczka zawiera:
- Octanisept
- Pedicetamol
- Maść majerankową i Otrivin dla maluchów po 3 miesiącu życia - to na zatkany nosek
- Wode morską - profilaktycznie w okresie przeziębień - poradziła mi ją pediatra - podobno wybija bakterie - faktycznie cały dom chorował łącznie ze mną a mały nic nie załapał
- Espumicon na wzdęcia
- Witaminkę D
- Herbatkę koperkową na zaparcia
- Sudocrem i maść cynkowa na dupkę w razie odpażeń
- Oliatum na wypadek przesuszonej skóry
z leków KONIEC! I tak jestem przygotowana na wszystko
z przyrządów tortur - Termometr bezdotykowy
- Gruszkę
- Aspirator do noska
- Gaziczki
- Cążki do paznokci
Do czego służy Pedicetamol?
Właśnie pedicetamol??
Pedicetamol to paracetamol w syropku. Pediatra nam go poleciła po pierwszym szczepieniu jakby mały miał gorączkę lub był niespokojny. Lepiej się sprawdza niż czopki, jest w miarę słodki i dziecko przynajmniej moje chętnie go przyjmuje. Przydał się po szczepionce na pneumokoki i pewnie przyda się jak zęby będą szły
Ja teraz szykuje wyprawke dla maluszka i jak narazie nasza apteczka zawiera: sudocrem,bepanten,nozyczki do paznokci,sol fizjologiczna i gaziki do przemywania oczu, oscenisept musze zakupic,plyn do mycia oilatum tez juz mamy. Musze zakupic jeszcze termometr elektroniczny i aspirator do noska. Pozatym apteczka malucha sie rozszerza z wiekiem. Mam w domu 4 latke wiec wiem. A to paracetamol,a to syro na kaszel,a to cos na biegunke,cos na wymioty, elektrolity, a to tantum verde na gardelko,krem na zime,na lato,tran itd. Kupuje na bierzaco to co akurat potrzebuje.
Właśnie sobie uświadomiłam , że brakuje mi witaminy D+K dla noworodka , guzików i octaniseptu . Warto odświeżyć wiedzę na ten temat gdy ma na świat przyjść maleństwo .
Ja narazie witaminy K nie kupuje a D mam dla starszej corki w kropelkach wiec mysle ze i noworodkowi bede mogla ja podawac.
Wszędzie widzę te nachalnie reklamy. Jak juz to ten preparat ma zwykły simetikon, czyli substancję czynną znaną w Polsce między innymi w peparacie espumisan występuje. Nie musi być niemiecki, bo wcale nie znaczy lepszy.
Misiowa jest tego coraz więcej tych reklam.
Tak, ale liczą pewnie że młode, niedoświadczone mamy nabiorą się i kupią niemiecki produkt.
Mamameg pewnie tak
ja jestem fanką wszystkich produktów Alfofarm Asecurin, od pierwszych dni życia Asecurin Baby, później jak już starsze dziecko Asecurin Kids super sprawa, naprawdę chapeux bas za pomysł na probiotyk w formie "cukierka" i jeszcze o smaku truskawki
Witaminę D , octanisept, gaziki, sól fizjologiczną, probiotyk to taka podstawa według mnie. Ja miałam jeszcze kropelki do nosa disne mar baby. Może się też przydać coś na wzdęcia czy kolkę niemowlęcą oraz przeciwgorączkowy.
sudocrem, bepanten, sól fizjologiczna, gaziki do przemywania oczu, oscenisept do dezynfekcji, witaminę D, coś na brzuszek np Espumisan, jakiś suplement diety np. Dicoflor, paracetamol w czopkach (w razie gorączki), krem do buzi, coś na ciemieniuchę,
Paula super napisane, takie must have, który na pewno się przyda
widziałam że któraś mama pisała termometr , też mam elektroniczny ale polecam wyposażyć się w taki klasyczny z miękkim końcem do mierzenia temperatury z pupy maluszka